StoryEditor

Týždeň v médiách: Slovenské desatoro alebo Vraždu neakceptuješ

11.03.2018, 07:59
V médiách sa opäť prepierali témy, ktoré sa tu nikdy nemali objaviť. Je to náročné obdobie, v ktorom vznikajú špeciálne pravidlá hry.

Aj v tomto týždni v médiách rezonovala téma vraždy investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky Martiny Kušnírovej. A, politická kríza na Slovensku. V médiách sa opäť prepierali témy, ktoré sa tu nikdy nemali objaviť. Je to náročné obdobie, v ktorom vznikajú špeciálne pravidlá hry.

Ani deň nazmar

Už nedeľu, ktorá sa bežne považuje za oddychová, využili naši najvyšší ústavní činitelia, aby prehovorili prostredníctvom RTVS k ľudu. Najskôr tak urobil prezident Andrej Kiska, potom predseda vlády Robert Fico a nakoniec o slovo požiadal aj predseda Národnej rady SR Andrej Danko. Všetci mali vystúpiť večer po hlavných správach. Avšak tieto "preteky" narušil prezident a vystúpil o 16. hodine. Andrej Danko neváhal a rovnako predniesol svoj príhovor skôr, no a tesne po šiestej tak urobil aj Robert Fico. A ten, kto tieto politické vystúpenia nestihol, mohol tak urobiť po hlavných správach na Jednotke. S tým rozdielom, že jediný Robert Fico si svoj príhovor pozmenil. Zatiaľ čo poobedný venoval Andrejovi Kiskovi, vo večernom príhovore všetkých presviedčal, že to, čo je dnes priorita, je vyšetriť vraždu Jána Kuciaka. Iste, povedal aj viac, ale toto je podľa neho to najdôležitejšie.

SME

Kto do teba kameňom, ty doňho...

Z nedeľného príhovoru Andreja Danka vyberáme: "Želám si, aby ich objednávateľ skončil v pekle."  

"Ukameňujme spolu tých netvorov, ktorí to urobili, ale až vtedy, keď budeme vedieť, kto sú skutoční páchatelia." Slovensko zdá sa, že už nikdy nebude ako predtým. 

Treba zabiť

Lucia Ďuriš Nicholsonová sa tento týždeň spomínala niekoľkokrát. Začiatkom týždňa napríklad aj preto, že sa začala báť o seba, a tak  požiadala o ochranu. Dôvodom bolo okrem aktuálneho diania aj zverejnené video, na ktorom aktivisti Martin Daňo a Rudolf Vaský s roxorovou tyčou v rukách hovorili, že "Lucia Ďuriš Nicholsonová by mala byť zabitá." Na základe iniciatívy novinárov, bola aktivistovi Daňovi odobratá akreditácia do parlamentu. 

Treba si vymyslieť

Policajný prezident Tibor Gašpar ešte v pondelok tvrdil, že Šéf Národnej protikorupčnej jednotky Róbert  Krajmer sa na mieste činu nepohyboval ani vo dvore, ani v dome. Ale mal smolu. Na záberoch televízie JOJ je presne vidieť ako Krajmer vchádza do dvora domu, kde bol zavraždený Ján Kuciak. No a tak Gašpar  keď poskytoval vyjadrenie pre novinárov vlastne nemal podrobné informácie, nevedel čo sa pri obhliadke dialo, alebo  aj vedel a nechcel povedať. A dá sa to nazvať tak jednoducho a zrozumiteľne - klamal.

Treba osočiť iných

Robert Fico ešte v nedeľu zaútočil na Andreja Kisku, že jeho prejav nebol napísaný na Slovensku. V utorok to potom rozbalil pred novinármi úplne naplno. Spýtal sa, čo presne robil Andrej Kiska na súkromnej pôde Georga Sorosa. Fico si tak od novinárov vyslúžil prívlastok konšpirátor.

Treba byť obozretný

Po tomto vyjadrení sa medzi novinármi začalo hovoriť o tom ako veľmi budú podporovať Ficove vyhlásenia. Tému spustil týždenník Trend, ktorý vyhlásil, že už ďalej nebude podporovať všetky vyhlásenia Roberta Fica, najmä tie konšpiračné. Asi sa zhodneme, že informovať treba. Ale s rozumom.

Treba veriť

Prelomovým bolo tento týždeň aj vyhlásenie Prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Vasiľa Špirka. Ten podal trestné oznámenie  na ministra vnútra Roberta Kaliňáka a vysoko postavených policajných funkcionárov, a to pre podozrenie z obzvlášť závažného zločinu sabotáže.  A tak sme sa dozvedeli o Robkovi, Jankovi a Peňaženke.

Shooty

Treba zastrašiť

Blížil sa piatok a spolu s ním aj ďalšie zhromaždenia s názvom Za slušné Slovensko vo viacerých mestách na Slovensku. Ešte predtým sa v médiách začalo hovoriť o bezpečnosti pochodu. A v piatok sa nechal počuť aj premiér, ktorý varoval pred pravdepodobnosťou útokov na verejné budovy počas protestu v Bratislave. "Pred Úradom vlády sme zachytili prvé kopy kamenných kociek, ktoré boli nazvážané v čase, ktorý nemáme ešte identifikovaný. Sú nazvážané v kríkoch, pri stromoch a hľadáme momentálne záznamy z kamier. Chceme identifikovať, akým spôsobom sa tam dostali," skonštatoval premiér. Kocky, ktoré vystrašili Fica, nechal pred Úradom vlády ešte v lete reštaurátor. Za normálnych okolností trolling alebo hate vyznieva agresívne. Toto je už len smiešne.

Vraždu neakceptuješ

V piatok malo zhromaždenie úplne pokojný priebeh. A zúčastnilo sa na ňom len v Bratislave viac ako 40 tisíc ľudí. Denník Sme na druhý deň vyšiel s takouto titulkou:

SME

Cui bono?

Zahraničné médiá ani tento týždeň nenechali Slovensko na pokoji. Najviac rezonovalo o nás v zahraničí asi toto:

Slovensko - vražda novinára - Ján Kuciak - korupcia - fotomodelka u premiéra - talianska mafia na Slovenku prepojená s vládou - Fico - Soros - Orbán

Ďalšie udalosti z médií:

  • Ešte vždy je čo kupovať. Denník Pravda má nového majiteľa. Je ním vlastník Parlamentných listov, podnikateľ Ivo Valenta.
  • Facebook definitívne zrušil Prieskumníka
  • Český lev bol úspešný pre Slovákov
  • Moderátorkou večera bola opäť Adela, sošku získala DNA Producton a Zuzana Kronerová
  • Oslávili sme MDŽ. McDonald's oslávil Deň žien: McDonald´s

01 - Modified: 2021-06-20 06:06:29 - Feat.: - Title: Týždeň v médiách: Televízne diskusie stále bez Matoviča, nezaháľajú Hlas a Smer 02 - Modified: 2021-05-04 06:26:43 - Feat.: - Title: Týždeň v médiách: Prekvapenia zmluvy o nákupe Sputnika a účet za plošné testovanie 03 - Modified: 2021-03-18 05:45:04 - Feat.: - Title: Týždeň v médiách: Od Sputnika cez vulgarizmy do bodu nula 04 - Modified: 2021-03-01 12:42:57 - Feat.: - Title: Týždeň v médiách: Ako ďalej s covidom? Matovič sa radí s odborníkmi, Krajniak sa chce modliť a niekto uteká na Maledivy 05 - Modified: 2021-02-23 06:31:50 - Feat.: - Title: Týždeň v médiách: Interrupcie dôležitejšie ako všetko ostatné. Aj o vakcíne Sputnik, ktorá rozdelila nielen Slovensko, ale aj koalíciu
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
09. máj 2024 16:39