Reuters
StoryEditor

Americké médiá zveličujú útoky moslimov. O bielych teroristoch informujú menej

22.07.2018, 17:20
Autor:
khkh
Moslimovia spáchali v skúmanej dobe 12,5 percenta zo všetkých útokov, v médiách však "zabrali" celkom 50,4 percenta priestoru.

Teroristické útoky spáchané moslimami dostali v posledných desiatich rokoch v amerických médiách v priemere o 357 percent viac priestoru než atentáty, ktoré mal na svedomí nemoslim alebo neznámy páchateľ. Tvrdia to výskumníci z univerzity v Alabame, ktorí vo svojej štúdii upozorňujú, že celoštátne denníky sú nevyváženejšie než malé lokálne médiá.

"Miera násilných zločinov v Spojených štátoch v posledných dvadsiatich rokoch neustále klesá, vo vnímaní násilných zločinov verejnosťou sa to však neodráža," píšu autori štúdie z univerzity v Alabame.

Podotýkajú, že vzhľadom na to, ako často médiá o teroristických útokoch informujú, "asi nie je prekvapivé, že sa polovica Američanov obáva, že by sa oni alebo nejaký ich príbuzný mohli stať obeťou teroristického útoku, hoci je ozajstné riziko minimálne".

V štúdii výskumníci hodnotili celkovo 3 541 článkov v amerických tlačených a online médiách z rokov 2006 až 2015. Zaoberali sa 136 incidentmi s teroristickým motívom spáchanými v tejto dobe v Spojených štátoch. O každom teroristickom čine vyšlo v priemere 26 spravodajských textov.

Viac priestoru pre moslimov

Dôležité sú slová "v priemere", v skutočnosti totiž útoky spáchané moslimami dostali v médiách oveľa väčší priestor než tie, ktoré spáchal nemoslim alebo neznámy páchateľ.

Autori podotýkajú, že si uvedomujú aj iné faktory, ktoré ovplyvňujú početnosť textov o danom útoku - dolapenie či nedolapenom páchateľa, počet obetí, útok na vládny alebo politický cieľ, ale aj dátum, kedy sa útok stal. Aj po vylúčení všetkých týchto eventualít však došli k rovnakému výsledku: Akonáhle páchateľ vyznával islam, jeho čin bol v médiách nepomerne častejšie ako útoky ostatných zločincov.

Moslimovia spáchali v skúmanej dobe 12,5 percenta zo všetkých útokov, v médiách však "zabrali" celkom 50,4 percenta priestoru. Britský denník The Guardian dodáva, že to v priemere znamená, že kým islamský útok mal v médiách 105 titulkov, útok s iným pozadím len pätnásť. "Ak je páchateľ moslim, nájdeme o 357 percent viac správ o útoku," hovoria autori.

Dominancia dvoch incidentov

V skúmaných desiatich rokoch podľa autorov dominovali americkému spravodajstvu dva teroristické útoky - masaker pri bostonskom maratóne, kde pred piatimi rokmi zomreli najmenej traja ľudia, a krvavý útok vo vojenskom komplexe Fort Hood v roku 2009, pri ktorom armádny psychológ a major Málik Nidal Hasan zabil trinásť ľudí.

Tieto dva útoky - oba spáchané moslimami - zaberajú z celkového počtu hodnotených článkov viac ako štvrtinu. Aj bez nich bol však výsledok stále rovnaký.

Celoštátne denníky pracujú ešte nevyváženejšie než lokálne médiá

Do úvahy vzali autori aj to, či je dané médium celoštátneho alebo lokálneho dosahu. Okrem iného tak zistili, že médiá ako The New York Times alebo The Washington Post si útoky spáchané moslimami vyberajú oveľa častejšie ako malé denníky.

"Aj keď zrejme nejde o zámer, zdá sa nepravdepodobné, že by rozdiely v mediálnom pokrytí (udalostí) na základe rasy a náboženstva boli náhodné. To, ako médiá informujú, môže vysvetliť, prečo verejnosť vníma terorizmus a identitu tak, ako ich vníma. Dôkazy naznačujú, že pre Američanov je tu implicitné spojenie medzi terorizmom, ľuďmi s blízkovýchodným pôvodom a islamom," dodávajú.

Všimli si tiež útoky, ktoré v porovnaní s ostatnými nedostali takmer žiadny priestor, hoci by to vzhľadom na počet obetí autori očakávali. Je to napríklad útok na chrám sikhov vo Wisconsine so šiestimi obeťami, útok na synagógu v Kansase s tromi mŕtvymi alebo útok na afroamerický kostol v Charlestone s deviatimi obeťami.

"Tieto incidenty majú dve veci spoločné - páchateľom bol biely muž a jeho cieľom boli náboženské skupiny a menšiny. Tieto príklady ešte zvýrazňujú nerovnosť v informovaní o terorizme," podotýkajú autori a upozorňujú, že sa potom nie je možné diviť obavám Američanov.

Podľa výskumníkov ich posilňujú aj stereotypy v hollywoodskych filmoch, kde veľmi často herci s arabským pôvodom hrajú teroristov alebo všeobecne záporné postavy, zatiaľ čo belosi sú typickí hrdinovia. Strach z islamských radikálov podľa nich môže ešte posilniť predsudky voči moslimom a diskriminácii a zatieniť iné, oprávnené hrozby.

01 - Modified: 2021-01-02 20:18:02 - Feat.: - Title: Američan vzdal otázku za pol milióna dolárov. Nedokázal si poradiť s českým slovom 02 - Modified: 2020-11-27 10:11:51 - Feat.: - Title: Trump prvýkrát od volieb odpovedal na otázky a hneď prišlo k roztržke: Ste iba ľahká váha 03 - Modified: 2016-08-12 09:15:09 - Feat.: - Title: Je čas informovať v médiách o útokoch inak? 04 - Modified: 2016-08-09 15:30:05 - Feat.: - Title: Na teror v Prahe a smrť Zemana naleteli tisíce Slovákov. Hackeri získali ich citlivé údaje 05 - Modified: 2016-08-03 07:06:42 - Feat.: - Title: Českí odborníci médiám: O šialených útokoch informujte. No bez detailov
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
19. apríl 2024 21:45