change.org
StoryEditor

Výzva pre Netflix. Sprístupni české titulky k filmom aj Slovákom!

03.01.2019, 09:11
Autori online petície vnímajú zverejnenie na portáli Change.org ako poslednú šancu na zmenu.

Petícia, ktorej cieľom je presvedčiť Netflix, aby urobil dostupné české titulky a dabing aj pre predplatiteľov na Slovensku, je spoločným projektom newsblogu o streamingových službách VeľkýObsah.info a databázy obsahu na streamingových službách Filmtoro.sk. A ako informoval Ľubomír Tichscher, zakladateľ spomínaného newsblogu, vzhľadom na to, že „Netflix formálne v našom regióne nekomunikuje – má síce PR tím v Amsterdame, ale ten je v otázkach Slovenska pasívny – online petícia na medzinárodnej platforme ako je Change.org mi prišla ako posledná cesta“.

Podľa jeho slov sa totiž rozšírenie slovenskej podpory sa nenaplnilo ani podpisom medzinárodnej dohody Netflixu s Orangeom a s nemeckým Telekomom, ktorých pobočky patria k lídrom poskytovania online služieb na Slovensku.

Netflix je o petícii upovedomený a to nielen cez všetky sociálne siete, ale aj samotným systémom Change.org, ktorý automaticky upovedomí subjekt, na ktorého je zameraný verejný apel. Platformu Change.net autori zvolili práve preto, že aj v minulosti na výzvy cez túto platformu Netflix aktívne reagoval.

Globálny líder v streamingových službách, Netflix už viac ako rok ignoruje Slovensko, člena Európskej únie, člena Euro skupiny a v roku 2019 aj predsedajúcu krajinu OBSE. Podporu slovenských titulkov má len 25 titulov, pričom posledné pribudli v septembri 2017. Užívatelia zo Slovenska si aktuálne môžu vybrať z anglickej, nemeckej, poľskej, maďarskej a ukrajinskej podpory,“ konštatuje Ľubomír Tichscher a sumarizuje viacero dôvodov, prečo žiada zvýšenie komfortu užívateľov zo Slovenska a sprístupnenie českej lokalizácie aspoň pre tie tituly, ktoré nemajú slovenskú lokalizáciu. 

  • Napriek tomu, že Slováci a Česi pred 100 rokmi vytvorili spoločný štát Československo (ktorý sa mierovo rozdelil v roku 1993) a Česi sú jednou z najväčších menšín na Slovensku, české titulky ani dabing si Slováci na Netflixe nemôžu zvoliť. Pritom Netflix intenzívne podporuje práve českú lokalizáciu, čo potvrdzujú aj údaje databázy Filmtoro.
  • Slovenský a český jazyk sú si navzájom najbližšie, patria do rovnakej jazykovej skupiny.
  • Slovenské deti vyrastajú na rozprávkach v češtine, televízie z Čiech a Slovenska vytvárajú spoločné programy ako Československo má talent, Hlas Česko Slovenska, Česko-Slovenská Superstar, slovenskí umelci štandardne vystupujú vo filmoch alebo seriáloch v Čechách a naopak českí na Slovensku.
  • Napriek rozdeleniu, prirodzene úzko spolupracujú česká a slovenská vláda a dokonca na čele českej je aktuálne Slovák.
  • V oboch krajinách sú knižnice podobne rozsiahle s cca 4000 titulmi. Kým česká podpora sa blíži k 10% (viac ako 300 titulov a nové titulky pribúdajú na týždennej báze), slovenských je len 25, čo je menej ako 1%. Rozširovanie slovenskej podpory sa skončilo v septembri minulého roka.
  • Čo sa týka jazykovej podpory, na Slovensku Netflix ponúka na výber okrem angličtiny, nemčinu, polštinu, maďarčinu a ukrajinčinu. Určite by boli slovenské titulky lepším riešením, obzvlášť zo strany globálneho lídra. Na druhej strane treba ako pozitívny príklad spomenúť prirodzene spoločnú podporu v českom jazyku, ktorú majú streamingové platformy ako HBO GO alebo Amazon Prime Video, čo robí tieto služby dostupnejšími.
  • Autori sú presvedčení, že sprístupnenie českej lokalizácie zvýši atraktivitu Netflixu pre viac Slovákov.

Na otázku do akej miery očakáva podporu petície Ľubomír Tuchsher reagoval: Netflix má na Slovensku rádovo niekoľko tisíc predplatiteľov. Jeho investície do vlastného obsahu (napríklad seriály Stranger Things alebo House of Cards, ale aj najnovšie filmy ako Roma alebo Bird Box so Sandrou Bullock, ktorý videlo za prvý týždeň viac ako 45 miliónov predplatiteľov globálne) robia službu oveľa atraktívnejšou. Nedostatočná jazyková podpora je však kľúčovou prekážkou pre jej rozširovanie. Očakávam preto, že k petícii sa pridajú tí, ktorí by si službu radi predplatili, ale jeho obsahu nerozumejú.“

Petícia je aktuálne len na začiatku, o tom, čo bude nasledovať, keď nevyjde, autori zatiaľ neuvažujú. Veria, že na verejný a hromadný apel bude Netflix počúvať viac, ako na správy od jednotlivca.

01 - Modified: 2023-05-18 09:41:10 - Feat.: - Title: Program s reklamami od Netflixu má v zahraničí úspech. U nás funguje len jeho drahšia verzia bez reklám 02 - Modified: 2023-05-15 11:58:57 - Feat.: - Title: Streamovacie služby na Slovensku využíva až 38 percent ľudí 03 - Modified: 2022-08-30 14:19:08 - Feat.: - Title: Vojna streamovacích služieb: Netflix prichádza o svoju líderskú pozíciu 04 - Modified: 2022-08-12 07:50:12 - Feat.: - Title: Disney predstihol v počte predplatiteľov streamovacích služieb Netflix 05 - Modified: 2022-07-14 09:38:44 - Feat.: - Title: Netflix spojí sily s Microsoftom, aby ponúkol lacnejšie predplatné s reklamami
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
25. apríl 2024 21:25