StoryEditor

Bezpečnostný expert z ESETu Lukáš Štefanko o hrozbách aplikácie FaceApp: Sú to len špekulácie

19.07.2019, 09:28
Autor:
pzpz
Ako to teda s aplikáciou naozaj je?

Trendom posledných dní na sociálnych sieťach je uverejňovanie fotografií zmenených pomocou aplikácie FaceApp. Tá pomocou umelej inteligencie spracuje fotky tak, že na nich používatelia vyzerajú o niekoľko desiatok rokov starší, alebo naopak úplne mladí.

Fenomén sa zapáčil ľuďom natoľko, že si aplikáciu stiahlo viac ako 100 miliónov používateľov a stala sa aj nasťahovanejšou aplikáciou na iOS App Store v 121 krajinách.

Otázkou zostáva bezpečnosť dát v telefóne, z ktorého vyberáte fotografiu a aj osobné údaje, ktoré máte napríklad na Facebooku. Dôležité je uviesť, že pri inštalácii aplikácie ste určite klikli na povolenie prístupu nielen k fotografiám, ale aj ďalším súborom. Na to, že s aplikáciou nemusí byť všetko v poriadku upozornil portál Techcrunch a ozval sa aj newyorský senátor Chuck Schumer, ktorý apeluje na FBI.

​​Portál Fastcompany upozornil, že nie je jasné, čo sa s nahratými fotografiami a prístupmi deje a zdôraznil, že zatiaľ neexistujú žiadne dôkazy, ktoré by potvrdzovali, že sú získané údaje zneužívané.

Ako sa pre Hospodárske noviny vyjadril bezpečnostný expert z ESETu Lukáš Štefanko, okolo aplikácie sú to všetko len špekulácie: „Aplikácia nekradne žiadne fotky používateľom a neposiela ich do Ruska. Aplikácia pošle používateľom vybranú fotku do cloudu - v USA - kde sa pomocou strojového učenia fotka upraví. Podľa developera tejto aplikácie je táto fotka do 48 hodín vymazaná. Ideálnejšie by bolo, ak by takáto fotka nebola zaslaná na cloud, ale upravená priamo na smartfóne. Kvôli výpočtovým procesom to však nie je zatiaľ možné."

FaceApp vyskúšala väčšina aktívnych používateľov sociálnych sietí. Nástenky Facebooku a Instagramu zaplnili okrem fotografií zostarnutých kamarátov aj známe osobnosti.

Na virálny hit zareagovali aj značky, toto sú naši favoriti:

Nivea

Facebook Nivea

Potigas

Facebook

01 - Modified: 2019-07-19 09:24:32 - Feat.: 0 - Title: Úspech FaceAppu chcú zneužiť. Na túto aplikáciu si dajte pozor
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
25. apríl 2024 11:24