StoryEditor

Viac ako päť miliard zmazaných účtov a milióny stiahnutých príspevkov. Facebook sa chváli kontrolou obsahu

09.12.2019, 13:38
Autor:
(čtk)(čtk)pzpz
Zuckerbergova sociálna sieť v boji za bezpečnú sociálnu sieť napreduje.

Sociálna sieť Facebook sa so slovným spojením bezpečnostné opatrenia čím ďalej viac vyskytuje naprieč médiami a hovoria o nej aj jednotlivé krajiny v súvislosti s voľbami, či šírením falošných správ. Niet sa čomu čudovať, keď je bezpečnosť na Facebook na pretrase od kauzy Cambridge Analytica.

Zuckerbergova sociálna sieť sa však snaží bojovať proti aktivitám používateľov, ktorí porušujú zásady komunity- ide o fake news, tvorbu falošných profilov či nevhodný obsah.  Od týchto aktivít sa potom odvíjajú mnohé ďalšie, ktoré k dobrej reputácii Facebook jednoznačne neprispievajú.

Facebook preto v tejto súvislosti vydáva správy o transparentnosti, ktoré ukazujú, ako platforma v prípade porušenia jednotlivých zásad v komunitách postupuje.

Jednou z najväčších výziev je bojovať proti falošným správam. Facebook pracuje na automatickom identifikačnom systéme a vidieť to už postupne aj na grafe, ktorý v správe o transparentnosti uverejnil. Oproti vlaňajšku Facebook vykazuje vyššiu mieru rozpoznávania obsahu týkajúceho sa strelných zbraní, drog či nahoty.

Na najväčšej sociálnej sieti sveta bolo v tejto súvislosti v druhom a treťom štvrťroku dohromady vymazaných asi 4,5 milióna príspevkov. V prípade Instagramu to bolo v uvedených šiestich mesiacoch skoro 1,7 milióna príspevkov, pričom v oboch kvartáloch bolo necelých 80 percent odhalených skôr, než si ich ktokoľvek zobrazil. Pri Facebooku bol tento ukazovateľ nad 95 percentami.

Facebook

​Oproti skorším správam je v tej aktuálnej aj kategória príspevkov týkajúcich sa samovrážd a sebapoškodzovania. "Odstraňujeme obsah, ktorý zobrazuje samovraždu alebo sebapoškodzovanie alebo k nim nabáda," vysvetlil jeden z viceprezidentov Facebooku Guy Rosen.

Na najpopulárnejšej sociálnej sieti neustále narastá aj počet falošných účtov. Facebook sa však v správe chváli tým, že doteraz v roku 2019 odstránil 5,5 miliardy takýchto účtov.

Facebook odhaduje, že aj v uplynulých mesiacoch tvorili falošné účty približne päť percent profilov, ktoré počíta do štatistiky o počte "aktívnych mesačných používateľov". Do tohto ukazovateľa nezahŕňa podvodné profily odstráné do niekoľkých minút od ich registrácie.

Počet zmazaných neautentických účtov bol zatiaľ najvyšší v prvých troch mesiacoch roka, kedy ich Facebook deaktivoval 2,2 miliardy. V ďalších štvrťrokoch to bolo 1,5 a 1,7 miliardy, pričom firma tento vývoj vysvetľuje zlepšením schopnosti blokovať podobné profily ešte pred ich založením.

Facebook

​Rovnako ako v prípade falošných účtov hovorí Facebook aj o efektívnejšom potláčaní prejavov nenávisti. Od druhého kvartálu tohto roka začal niektoré takéto príspevky na svojej hlavnej platforme odstraňovať automaticky, čo vraj umožnil technologický pokrok. "Robíme to len vo vybraných prípadoch a je to možné len vďaka tomu, že sa naše automatizované systémy vytrénoval na státisícoch, ak nie miliónoch rôznych príkladov nepovoleného obsahu," napísal v správe viceprezident Facebooku Guy Rosen.

Od júla do septembra zakročil Facebook proti siedmim miliónom nenávistných príspevkov, čo oproti predchádzajúcim dvom štvrťrokom predstavuje nárast o skoro tri milióny. Zároveň sa zvýšil už na 80 percent podiel problémového obsahu, ktorý sociálna sieť odhalila, bez toho aby ho nahlásil niektorý z používateľov. Zároveň bolo takmer 170 tisíc zo stiahnutých príspevkov v treťom kvartáli odblokované po proteste autora. Rosen konštatuje, že aj napriek pokroku sú technológie na odhaľovanie prejavov nenávisti stále nedokonalé a "chyby sa stále môžu diať".

"Zlepšili sme našu schopnosť odhaľovať a blokovať pokusy o vytvorenie falošných, urážlivých účtov. Odhadujeme, že každý deň s pomocou detekčných systémov zabránime miliónom pokusov o vytvorenie falošných účtov," uviedol Facebook vo svojej správe.

Facebook zároveň uvádza, že zaznamenal rekordne vysoký počet žiadostí vlád o poskytnutie údajov o používateľoch. "Z celkového množstva naďalej podávajú najvyšší počet žiadostí Spojené štáty, nasledované Indiou, Britániou, Nemeckom a Francúzskom," tvrdí americká sociálna sieť.

01 - Modified: 2023-07-06 10:55:31 - Feat.: - Title: Adam Nochta: Pri nových médiách neustále experimentujeme a testujeme nové stratégie 02 - Modified: 2023-07-11 07:45:32 - Feat.: - Title: Twitter: Od spasiteľa socials po rekordéra úpadku 03 - Modified: 2023-03-03 08:35:36 - Feat.: - Title: Cielenie na Facebooku na mladých? Zabudnite, odporúčajú experti digitálnych agentúr. Čo funguje a čo už dávno nie? 04 - Modified: 2022-12-02 15:04:16 - Feat.: - Title: Trendy 2023: Sociálne siete čaká rast videa aj podcastov 05 - Modified: 2022-11-14 08:07:07 - Feat.: - Title: 4 novinky zo 4 sociálnych sietí: Veľká zmena pre administrátorov Facebook stránok
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
26. apríl 2024 17:49