Warner Bros
StoryEditor

HBO Max sťahuje zo svojej filmotéky filmovú klasiku Odviate vetrom

10.06.2020, 21:14
Autor:
(pš)(pš)
Dôvodom sú rasistické predsudky.

Spoločnosť HBO Max stiahla zo svojej ponuky svetoznámy film Odviate vetrom (Juh proti Severu) z roku 1939, kde si v hlavných úlohách zahrali Clark Gable and Vivien Leigh. HBO sa tak rozhodlo v dôsledku celosvetových protestov, ktoré spustila smrť amerického černocha Georga Floyda.

"Odviate vetrom (Juh proti Severu) je produktom svojej doby a zobrazuje niektoré etnické a rasové predsudky, ktoré boli bohužiaľ v americkej spoločnosti bežné," povedal pre CNN hovorca spoločnosti HBO.

„Tieto rasistické zobrazenia sa vtedy mýlili a mýlia sa aj dnes. Cítili sme, že ponechať tento titul v ponuke bez vysvetlenie by bolo nezodpovedné," uviedol hovorca.
Zároveň  dodal, že keď sa film vráti späť do ponuky HBO Max bude to aj s vysvetlením historického kontextu a s odsúdením historických scén.

K stiahnutiu filmu došlo potom ako scenárista filmu „12 rokov otrokom“ John Ridley napísal v Los Angeles Times tento týždeň stĺpček, v ktorom požiadal spoločnosť HBO Max o odstránenie filmu z jeho rotácie. Pripomeňme, že Odviate vetrom kedysi získalo desať sošiek Oscarov.

Ridley nechce, aby bol film stiahnutý navždy. Ale aby sa vrátil a spolu s ďalšími snímkami, ktoré by poskytli ucelený obraz o tomto období a vysvetlili, čo sa v tomto období skutočne dialo.

Portál Idnes informoval, že britská vysielacia spoločnosť BBC a stramovacia služba Netflix prestali ponúkať komediálny seriál Malá Veľká Británia. Spoločnosti svoj krok odôvodnili tým, že "časy sa zmenili". Predstavitelia hlavných úloh sa nechali počuť, že v dnešnom kontexte sa im vtipy o transvestitoch a černochoch nezdajú vhodné a že by ich poňali iným spôsobom.

Americká káblová televízia Paramount Network oznámila, že ukončuje seriál Policajti v akcii USA, ktorý bol o tom, ako americkí policajti zasahujú počas pracovnej doby v teréne.

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
05. máj 2024 07:26