RTVS
StoryEditor

Europoslanec Bilčík vyzval riaditeľa RTVS, aby odvolal šéfa spravodajstva

23.02.2022, 14:56
Autor:
(pš)(pš)
Dôvodom je opakované šírenie dezinformácií v správach RTVS. Tentoraz sa týkali témy konfliktu na Ukrajine.

V utorkovej relácii Správy a komentáre RTVS vystúpil ako hosť Ján Čarnogurský, ktorý sa vyjadroval k situácii na Ukrajine. Prorusky orientovaný bývalý politik hovoril o histórii Krymu, ktorý 250 rokov patril Rusku, o vojne v Gruzínsku, ktoré začalo samotné Gruzínsko, aj podporovaní Ukrajiny Západom – dovozom zbraní po slovenských koľajniciach.

Na tieto slová zareagoval poslanec Európskeho parlamentu Vladimír Bilčík, ktorý vyzval riaditeľa RTVS, aby odvolal šéfa spravodajstva Vahrama Chuguryana za opakované šírenie dezinformácií v správach RTVS.

„Práve Chuguryan nesie priamu zodpovednosť za kvalitu a personalistiku v spravodajstve RTVS. Za posledné dva mesiace, naposledy včera, sa v spravodajstve RTVS udiali incidenty, v ktorých sa osoby pevne spojené s dezinformačnou scénou alebo priamo dezinformácie šírené nedemokratickými režimami dostali do spravodajstva,“ píše Bilčík.

Europoslanec je šokovaný tým, že dezinformácie a známi dezinformátori dostávajú priestor vo verejnoprávnom spravodajstve v čase, keď „nášho suseda Ukrajinu napadol agresívny diktátor s pomocou svojej dezinformačnej mašinérie a mimoriadne zasadá Bezpečnostná rada SR“.

Podľa Bilčíka v RTVS vystúpil Ján Čarnogurský, ktorý založil a dnes je čestným členom Slovensko-ruskej spoločnosti, ktorá z ruštiny prekladá najhoršie hoaxy z kremeľskej dielne a posúva ich ďalej slovenskej dezinfoscéne. „Priamo vo vysielaní tak dostali priestor napríklad klasické hoaxy o Majdane, bez odpovede moderátorky zostali aj vyjadrenia o ruskej histórii Krymu, o začatí vojny v Južnom Osetsku a Abcházsku Gruzínskom, či o vyzbrojovaní Ukrajiny, ktorá tým ohrozuje Rusko.“

Čarnogurskému sa tak v RTVS podarilo to, o čo dezinformátorom ide – z jasnej putinovskej agresie vytvoriť chaotický konflikt dvoch krajín, v ktorom je náročné sa vyznať, myslí si Bilčík.

Vladimír Bilčík tiež spomenul nedávnu kauzu, keď do správ verejnoprávnej televízie prispieval redaktor Radovan Kondrlík, ktorý pracoval pre Extra plus. Navyše Kondrlík dal vo svojom príspevku priestor Romanovi Michelkovi, ktorého označil ako politológa. „Michelko bežne uverejňuje komentáre v dezinformačných médiách ako Extra plus, Zem a Vek, Hlavné správy, Infovojna, Slobodný vysielač. Je však tiež politickým oponentom súčasnej prezidentky, keďže kandidoval a bol podpredsedom za stranu Vlasť Štefana Harabina,“ píše Bilčík.

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
25. apríl 2024 20:37