Twitter Vitalija Syzova
StoryEditor

Rusko chce zničiť Ukrajinu, mať tam bábkovú vládu, hovorí ukrajinský novinár

25.02.2022, 11:40
Autor:
ČTKČTK
Zastaviť Rusko by podľa neho mohli aj mimoriadne tvrdé sankcie.

Rusko chce potrestať Ukrajincov za to, že chcú žiť v demokratickej krajine. Chce zničiť Ukrajinu ako suverénny štát a mať tam bábkovú vládu, hovorí v rozhovore s ČTK ukrajinský novinár Vitalij Syzov. Myslí si, že cieľom ruského prezidenta Vladimíra Putina je znovuvytvoriť Sovietsky zväz, nové ruské impérium.

„Ukrajinu najskôr v určitej forme ponechá. Vy s tým máte skúsenosti, pravdepodobne to bude podobné ako za sovietskej invázie v roku 1968 do bývalého Československa,“ domnieva sa Syzov, ktorý pochádza z ukrajinského Donecku. „Na jednej strane bude existovať akoby nezávislá vláda, ale v skutočnosti nebude môcť táto vláda bez povolenia Moskvy urobiť žiadne rozhodnutie,“ dodáva.

Rusko vo štvrtok zahájilo letecký aj pozemný útok na Ukrajinu. Prezident Putin v televíznom vystúpení oznámil, že dal súhlas na špeciálnu vojenskú operáciu na ukrajinskom Donbase. Boje ale boli hlásené aj z ďalších častí krajiny.

Dianie sa nedalo predvídať

„Bolo mi jasné, že ten útok bude veľký. Čo sa bude diať, sa ale nedalo predvídať. Mal som tento scenár v hlave, ale nebol tým hlavným,“ okomentoval Syzov aktivity ruskej armády. Pokiaľ ide o súčasné dianie, necíti „smútok, skôr je to naštvanie“.

Ukrajinský novinár síce pochádza z východu Ukrajiny, teraz ale žije v Londýne, kde už niekoľko mesiacov študuje. Teraz ale uvažuje o tom, že sa domov vráti, chcel by podporiť svoju rodinu a priateľov. S príbuznými, ktorí žijú hlavne v oblasti Kyjeva, je v kontakte. „Všetci sa snažia schovať doma. Nechcú zo zeme odísť. Zatiaľ,“ hovorí. „Ukrajinská armáda proti Rusom bojuje, snaží sa útok odvrátiť. A tento odpor je oveľa silnejší, než Rusko očakávalo,“ dodáva.

Rusko zastaví len sila alebo mimoriadne tvrdé sankcie

Je možné Rusko zastaviť? „Nie. Len silou. Len ukrajinská armáda. A za cenu veľkého množstva obetí,“ myslí si Syzov. Pomôcť by podľa neho mohli aj mimoriadne tvrdé sankcie. „Nikto, iba vyjadrovanie obáv a sankcií typu, že si ruskí oligarchovia nemôžu zájsť nakúpiť do Louisa Vuittona v Paríži. To je nanič. Putin túži po veľkom impériu, nezaujíma ho nakupovanie,“ uzatvára ukrajinský novinár.

01 - Modified: 2022-05-06 16:04:32 - Feat.: - Title: Mimo Ruska vyšlo prvé tlačené vydanie novín Novaja gazeta 02 - Modified: 2022-04-21 07:48:40 - Feat.: - Title: Rusko „nezakáže zahraničným novinárom vstup, ale sprísňuje vízové pravidlá“ 03 - Modified: 2022-04-14 10:26:46 - Feat.: - Title: Ukrajina štartuje globálnu reklamnú kampaň, ktorá oslavuje odvahu národa 04 - Modified: 2022-04-12 17:38:20 - Feat.: - Title: Ruský súd potrestal redaktorov študentského časopisu. Dvoma rokmi nápravných prác 05 - Modified: 2022-04-11 17:18:37 - Feat.: - Title: Nemecký denník Die Welt najal novinárku Ovsjannikovovú, ktorá v ruskej televízii protestovala proti vojne
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
27. apríl 2024 03:52