TASR
StoryEditor

Facebook umožní zverejňovať v niektorých krajinách výzvy na zabitie Putina

11.03.2022, 06:35
Autor:
ČTKČTK
Tieto výroky by obvykle porušovali pravidlá fungovania sociálnych sietí a používateľom by za ne hrozil postih.

Spoločnosť Meta Platforms, ktorá prevádzkuje sociálne siete Facebook či Instagram, umožní v niektorých krajinách zverejňovať výzvy na zabitie ruského prezidenta Vladimíra Putina či na páchanie násilia proti ruským vojakom. Uviedla to vo štvrtok agentúra Reuters s odkazom na vnútorné dokumenty spoločnosti, s ktorými sa zoznámila.

Tieto výroky by obvykle porušovali pravidlá fungovania sociálnych sietí a používateľom by za ne hrozil postih. Výnimku, ktorú potvrdil hovorca spoločnosti, bude Meta uplatňovať v prípade používateľov registrovaných v Rusku, na Ukrajine a niektorých ďalších krajinách.

„V dôsledku ruskej invázie proti Ukrajine sme dočasne umožnili vyjadrenie politických postojov, ktoré by obvykle porušovali naše pravidlá napríklad o nenávistnom vyjadrovaní,“ uviedol hovorca. Ide napríklad o výroky ako „smrť ruským okupantom“ či obdobné priania smrti ruskému prezidentovi Putinovi a bieloruskému vodcovi Alexanderovi Lukašenkovi. Zakázané naďalej zostanú výzvy na násilie proti ruským civilistom. Výroky nebudú správcovia trestať, pokiaľ bude jasné, že sa vzťahujú k ruskej invázii.

Spoločnosť na svojich sociálnych sieťach umožní za určitých podmienok aj chválu praporu Azov, a to pokiaľ sa bude jednať o výroky v súvislosti s obranou Ukrajiny.

Výnimku budú mať používatelia len v niektorých krajinách. Privolávať smrť Putinovi a Lukašenkovi budú môcť používatelia v Rusku, Poľsku a na Ukrajine. Vyzývať k násiliu proti ruskej armáde budú môcť aj používatelia na Slovensku, v Rumunsku či v pobaltských krajinách. Spoločnosť neuviedla, na ako dlho výnimky zavádza.

AktualizáciaMoskva dnes uviedla, že ak sa informácie agentúry Reuters potvrdia, aktivity spoločnosti Meta v Rusku ukončí. „Tej správe agentúry Reuters nemôžeme ani uveriť. Je skrátka príliš ťažké jej uveriť,“ uviedol hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. „Dúfame, že to nie je pravda, pretože ak áno, potom to bude znamenať, že budeme musieť urobiť najrozhodnejšie opatrenia na ukončenie aktivít tejto firmy,“ dodal.

Ruský cenzúrny úrad Roskomnadzor už minulý týždeň zablokoval prístup k sieti Facebook. Dnes podľa Reuters jeden z vplyvných členov ruského parlamentu vyzval na zablokovanie siete Instagram v Rusku.

01 - Modified: 2023-07-06 10:55:31 - Feat.: - Title: Adam Nochta: Pri nových médiách neustále experimentujeme a testujeme nové stratégie 02 - Modified: 2023-07-11 07:45:32 - Feat.: - Title: Twitter: Od spasiteľa socials po rekordéra úpadku 03 - Modified: 2023-03-03 08:35:36 - Feat.: - Title: Cielenie na Facebooku na mladých? Zabudnite, odporúčajú experti digitálnych agentúr. Čo funguje a čo už dávno nie? 04 - Modified: 2022-12-02 15:04:16 - Feat.: - Title: Trendy 2023: Sociálne siete čaká rast videa aj podcastov 05 - Modified: 2022-11-14 08:07:07 - Feat.: - Title: 4 novinky zo 4 sociálnych sietí: Veľká zmena pre administrátorov Facebook stránok
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
26. apríl 2024 09:13