Šéf poľskej verejnoprávnej televízie Jacek KurskiGazeta Wyborcza
StoryEditor

V Poľsku sa už začalo divadlo okolo verejnoprávnej televízie

04.08.2016, 10:16
Najskôr odvolali a potom znova vrátili do funkcie jej šéfa Jaceka Kurskeho.

Rada národných médií odvolala v utorok šéfa poľskej verejnoprávnej televízie, aby ho o pár hodín neskôr opäť potvrdila vo funkcii. Poľské médiá špekulujú, že išlo o zásah faktického šéfa Poľska Jarosława Kaczyńského, píše mediahub.cz.

Jacek Kursk sa stal šéfom poľskej verejnoprávnej televízie TVP tento rok v januári. Išlo o bývalého poslanca vládnej strany PiS a dlhoročného spolupracovníka bratov Kaczyńských. Veľmi rýchlo začal vykonávať v televízii razantné zmeny. Odchádzali ľudia, ktorým nebola PiS po chuti a TVP sa ocitla pod paľbou kritiky, že hlavne správy sú poplatné vládnej strane. Kvôli tomu tiež došlo k masívnemu odlivu divákov od verejnoprávnej televízie k súkromným. Podľa výsledkov spoločnosti Nielsen Audience, ktoré publikovala Gazeta Wyborcza ešte koncom apríla tohto roka,  stratili hlavné kanály poľskej verejnoprávnej televízie TVP1 a TVP2 viac ako desať percent divákov v komerčnej skupine 16 - 49 rokov a sedem percent všetkých divákov.

Pre odvolanie Jaceka Kurska hlasovali podľa internetovej verzie denníka Gazeta Wyborcza štyria z piatich členov Rady. Niekoľko hodín po oznámení rozhodnutia už je ale všetko inak. Kursk riaditeľom zostáva až do októbra, kedy budú nové voľby riaditeľa verejnoprávnej televízie a šéf Rady Krzysztof Czabański vyhlásil, že dúfa, že sa Jacek Kursk bude o miesto znovu uchádzať a že má šancu zvíťaziť.

Prečo zostal Kursk odvolaný a znovu potvrdený vo funkcii? Redaktor denníka Rzeczpospolita Andrzej Gajc na svojom twitterovom účte napísal, že pokus o puč na Kurského nevyšiel, pretože ho zablokoval Jarosław Kaczyński. Treba dodať, že išlo len o puč v rámci vládnej strany. Niektorí kritici Kurského totiž tvrdili, že nebol pri zavádzaní zmien v TVP dosť razantný.

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
13. máj 2024 07:06