StoryEditor

Spravodlivá odmena pre novinárov. To chce Európska komisia

16.09.2016, 11:22
Autor:
imim(čtk)(čtk)
Komisia predstavila plán reformy európskeho autorského práva. Chce ním zlepšiť vyjednávaciu pozíciu tvorcov s vydavateľmi.

Podobne aj vydavatelia by sa mali dostať do postavenia nositeľov autorských práv, a teda do výhodnejšej pozície pri rokovaniach s prevádzkovateľmi on-line služieb, ktoré ich obsah používajú či sprístupňujú. Tým by mali byť schopní lepšie bojovať s pirátstvom. Návrhy počítajú tiež s jednoduchším prístupom k on-line obsahu z iných členských krajín únie.

„Chcem, aby novinári, vydavatelia a autori dostávali za svoju prácu spravodlivú odmenu, a to bez ohľadu na to, či ju vytvárajú v štúdiách alebo v obývacích izbách, či je šírená off-line alebo on-line, či je publikovaná cez kopírovací stroj alebo odkazom na internete,“ uviedol návrhy predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker vo svojom vystúpení v stredu v europarlamente.

Komisia pripomenula, že ľudia v EÚ na počúvanie hudby či sledovanie filmov často využívajú internetové služby ako je YouTube či SoundCloud. Tvorci, teda autori a majitelia práv, však často v takýchto prípadoch nemajú možnosť o použití "svojho" obsahu rozhodnúť a ani zaň nedostanú odmenu.

Návrh sa preto snaží posilniť pozíciu majiteľov práv pri vyjednávaní a uzatváraní dohôd o použití ich obsahu na internete. Poskytovatelia služieb budú musieť primeraným spôsobom zabezpečiť ochranu nahraných diel.

Lepšia pozícia aj pre vydavateľov

Vec sa netýka užívateľov, primeranú ochranu autorských práv budú musieť zabezpečiť služby, pre ktoré je poskytovanie on-line obsahu zárobkovou činnosťou. Posilnené by malo byť aj postavenie vydavateľov novín a časopisov, ktorí majú teraz často problémy obhajovať svoje práva voči poskytovateľom internetových služieb.

Medzi predstavenými návrhmi komisie je aj mechanizmus umožňujúci jednoduchší prístup k on-line televíznemu vysielaniu z iných členských krajín. Prevádzkovatelia vysielania tak budú môcť svoj obsah ponúkať aj v ďalších štátoch EÚ a občania majú mať lepší výber. Komisia navrhne tiež výnimku, ktorá umožní inštitúciám spravujúcim kultúrne dedičstvo uchovávať digitalizované diela.

01 - Modified: 2022-04-23 15:57:18 - Feat.: - Title: Európska únia schválila zákon, ktorý prikazuje rýchlejšie odstraňovať nenávistný obsah a dezinformácie 02 - Modified: 2020-12-14 12:45:44 - Feat.: - Title: Regulátori tlačia na Facebook. Požadujú, aby predal Instagram a WhatsApp 03 - Modified: 2019-02-28 16:37:52 - Feat.: - Title: Európska komisia žiada internetové platformy o účinnejší boj s dezinformáciami 04 - Modified: 2017-05-22 17:10:39 - Feat.: - Title: Európska komisia rieši autorské práva. Internetové vyhľadávače by mali platiť za redakčný obsah 05 - Modified: 2017-05-18 08:42:40 - Feat.: - Title: Europoslanci chcú zjednodušiť sledovanie on-line obsahu v cudzine
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
27. apríl 2024 03:51