Stratégie
StoryEditor

Kováč bol prezidentom, ktorý sa vzoprel Mečiarovi, píšu médiá

06.10.2016, 10:50
Autor:
hrnhrnČTKČTK
O úmrtí Michala Kováča informujú všetky slovenské médiá.

Prvý slovenský prezident po vzniku štátu v roku 1993 Michal Kováč, ktorý zomrel v stredu vo veku 86 rokov, zosobňoval Slovensko progresívne a civilizované, proeurópske a prozápadné, napísal dnes denník Sme. Denník i ďalšie slovenské média pripomínajú, že Kováč sa počas svojho funkčného obdobia v rokoch 1993 až 1998 postavil autoritárskemu premiérovi Vladimírovi Mečiarovi, za ktorého vlády bolo Slovensko vyradené z prvej skupiny krajín usilujúcich sa o vstup do EÚ a NATO.

"Zvolil si odvahu. Zvolil si pravdu a povedal nie bezpráviu. Povedal nie v časoch, keď pre mnohých bolo ľahšie povedať mečiarovskej mašinérii áno. Dal nádej krajine v časoch, keď jej bolo žalostne málo," napísal denník Sme na titulke a svojom webe o Kováčovi. Noviny dodali, že exprezident odchádza v dobe, keď sú ľudia, ktorí volia pravdu a česť, potrební viac než kedykoľvek predtým.

Podľa časopisu .týždeň Kováč v politike dlho pôsobil ako podriadený úradník, ktorý poslušne vykonáva vôľu iných a nejaký čas tento dojem vzbudzoval i ako hlava štátu. "Takým mužom bol až do chvíle, keď sa vzoprel vôli Vladimíra Mečiara, najmocnejšieho muža v štáte a keď svojím prejavom v parlamente vyvolal jeho odvolanie z funkcie a predčasné parlamentné voľby," píše časopis. Dodal, že po voľbách Mečiarovo hnutie doslova okupovalo štát a že Mečiar neskôr nakoniec utrpel politickú porážku, na ktorej mal zásluhu i Kováč.

"Michal Kováč sa z nevýrazného politika v tieni Vladimíra Mečiara ako prezident zmenil na symbol odporu proti mečiarizmu. Prvý porevolučný slovenský prezident ukázal mnoho osobnej odvahy a po nej i zmierenia, slušnosti a pokory," napísal Denník N.

Denník Pravda uviedol, že Kováč sa trvalo zapísal do dejín národa ako prvý prezident samostatného demokratického Slovenska. "Kandidoval síce za Mečiarove politické hnutie, ale po zvolení parlamentom dal verejný sľub, že bude prezidentom všetkých občanov," poznamenal denník. Doplnil, že Kováč sa podieľal na vzniku samostatného Slovenska i na zániku spoločného štátu Čechov a Slovákov.

Denník Hospodárske noviny na svojom webe pripomenul, že Kováč sa nedožil odsúdenia únoscov svojho syna do Rakúska, ku ktorému došlo v roku 1995. Zo zavlečenia bola podozrivá slovenská tajná služba, ktorú vtedy viedol blízky Mečiarov spolustraník Ivan Lexa. Vyšetreniu prípadu bráni amnestia, ktorú udelil Mečiar. Denník uviedol, že ani jedna z vlád súčasného premiéra Roberta Fica nesúhlasila so zrušením zmieňovaných amnestií.

01 - Modified: 2016-10-14 13:51:46 - Feat.: - Title: Mimoriadne zmeny v programe televízií: RTVS odvysiela priamy prenos pohrebu exprezidenta Michala Kováča 02 - Modified: 2016-10-07 18:45:26 - Feat.: - Title: Bývalí slovenskí prezidenti sa stretnú na Jednotke. Témou bude Michal Kováč 03 - Modified: 2016-10-06 13:44:23 - Feat.: - Title: Zomrel Michal Kováč, prvý slovenský prezident. Ako na túto udalosť zareagovali televízie?
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
27. apríl 2024 20:09