StoryEditor

Gábor Grendel podal trestné oznámenie na novinárku časopisu Plus 7 dní

28.10.2016, 14:49
Autor:
imim
Opozičný poslanec o Martine Ruttkayovej hovorí ako o svedkovi Kočnera. Vydavateľstvo vníma Grendelove kroky ako zastrašovanie.

„Zdá sa, že kľúčovým svedkom Mariána K. v procese, kde som s Danom Lipšicom obvinený, je novinárka Martina R. (toho času autorka série zaujatých článkov o D. Lipšicovi v bulvárnom týždenníku vydavateľstva Penty),“ píše Grendel (OĽaNO-NOVA) na Facebooku.  

Grendel je spolu s Danielom Lipšicom obvinený pre zločin ohrozenia obchodného, bankového, telekomunikačného a daňového tajomstva. Kontroverzný podnikateľ Marián Kočner tvrdí, že Lipšic v čase, keď bol ministrom vnútra, zneužil právomoci verejného činiteľa. Novinárom mal vtedy za pomoci Grendela posunúť informácie o zvláštnych Kočnerových transakciách v Privatbanke.

Nezhody

„Po nahliadnutí do vyšetrovacieho spisu som zistil nasledovné,“ pokračuje Grendel. Marián K. v auguste 2016 vyšetrovateľovi NAKA povedal, že by bolo dobré vypočuť v našej veci Martinu R., lebo si po 4 rokoch náhodou spomenul na ich rozhovor v roku 2012, ktorý by sa k tejto veci mohol hodiť. Sranda, že ju nenavrhol vypočuť v roku 2012, keď trestné oznámenie na nás podával.

O mesiac na to, píše Grendel, v septembri 2016, Martina R. pred vyšetrovateľom vypovedala v tomto duchu: na pracovných raňajkách ministerstva vnútra v roku 2012, na ktorých sme mali s Danielom Lipšicom páchať trestné činy síce NEBOLA, ale vie, že som novinárom "podsúval rôzne informácie" a je si istá, že Daniel Lipšic o tom musel vedieť. Žiaden príklad vo výpovedi neuviedla.

Vo výsluchu podľa poslanca tiež tvrdí, že sa s ním ako novinárka stretla neskôr, v roku 2012 a vraj jej mal priniesť 9 listinných dôkazov z prípadu finančných operácií Mariána K. Grendel infomráciu označuje za klamstvo. Tieto dokumenty podľa vlastných slov v živote nevidel.

Dve z nich navyše pochádzajú z obdobia, keď už nebol ministrom vnútra Lipšic, ale Robert Kaliňák, pre ktorého som nepracoval ani jeden deň. Odkiaľ tieto dokumenty v skutočnosti má? To je otázka z milión. (Alebo za 100.000?) Toto klamstvo som vyhodnotil ako krivé obvinenie. O jej motívoch ani nebudem špekulovať. Aj keď nejaký tip by som možno mal,“ uzatvára Grendel.

Vydavateľstvo reaguje

Trestné oznámenia zo strany poslanca NR SR Gábora Grendela na redaktorku týždenníka PLUS 7 DNÍ považujeme za pokus o vyvíjanie nátlaku a zastrašovanie novinára,“ uvádza v tlačovej správe hovorkyňa vydavateľstva News and Media Holding Zuzana Chalupová. 

Gábor Grendel spája výpoveď redaktorky, ktorú urobila voči orgánom činným v trestnom konaní s jej nedávnou publikačnou činnosťou v PLUS 7 DNÍ, ktorú nazýva sérou zaujatých článkov o D. Lipšicovi.

Takúto argumentáciu považujeme zo strany politika za neprípustnú a vnímame ju ako účelovú snahu Gábora Grendela odviesť pozornosť od súčasných káuz tohto politika,“ informuje Chalupová. Vedenie redakcie PLUS 7 DNÍ vyjadruje svojej redaktorke plnú podporu.

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
25. apríl 2024 12:00