StoryEditor

Aj slovenské médiá sa pripravujú na voľby. Chystajú online prenosy i špeciálne štúdiá

08.11.2016, 13:33
Autor:
imim
Mediálne domy oslovujú expertov a analytikov. Redakcie začínajú pokrývať prezidentské voľby v USA.

Správu sme aktualizovali o plány televízií.

Prichádza volebná noc. Slovenské mediálne domy sa na americké prezidentské voľby pripravili po obsahovej ako i po technickej stránke.

Petit Press so špeciálnou infografikou

Spravodajský web na Slovensku SME.sk pripravil na utorkové prezidentské voľby v USA viaceré formáty. Pôjde o pravidelne aktualizovaný spravodajský online prenos, pozostávajúci z aktuálnych informácií, rozhovorov, komentárov a videopríspevkov. Začne sa v utorok.

Priamo na titulke SME.sk a zahraničného spravodajstva budú hneď po prísune prvých dát dostupné aktuálne výsledky hlasovania.

Petit Press

V stredu ráno o 9:00 prebehne na SME.sk debata expertov o výsledku volieb a dopade víťazstva jedného z kandidátov na americkú a celosvetovú politiku. Debaty sa zúčastnia: Aneta Világi (politologička z Katedry politológie FiFUK), Dušan Fischer (výskumný pracovník SFPA), Tomáš Nagy (analytik GLOBSEC), Tom Nicholson (reportér denníka SME).

Online prenos budú svojimi komentármi dopĺňať Branislav Ondrášik, PR manažér a odborník na politický marketing, v súčasnosti na kampani v USA, Ben Cunningham, komentátor, politológ Jozef Bátora z FiFUK, imodborník na medzinárodné vzťahy David Reichard, aktuálne hosťujúci na UK a tím komentátorov denníka SME. Redakcia SME.sk bude monitorovať voľby od utorka rána nepretržite, počas celej noci ako aj na ďalší deň.

Mafra Slovakia s dvoma štúdiami 

Program venovaný americkým voľbám prebieha v redakcii Hospodárskych novín a v HNTelevízii podobne už od utorka, o 16-tej budú vysielané profily kandidátov, anketa slovenských politikov ako i Slovákov, ktorí žijú v Spojených štátoch.

V stredu od rána 3:00 do 7:00 budú v redakcii prítomní tlmočníci, ktorí budú komentovať aktuálne dianie v Spojených štátoch.

Následne sa uskutočnia live prenosy s Martinom Dubécim, Ľudovítom Černákom, ml., Jurajom Valachym a Michalom Novotom, ktoré bude moderovať šéfredaktorka Hospodárskych novín Marcela Šimková. Zároveň je pripravené druhé štúdio, v ktorom budú výsledky amerických volieb komentovať vybraní redaktori Hospodárskych novín. Moderovať bude komentátor Peter Tkačenko.

News and Media Holding s nočným online prenosom

Americkým voľbám sa venujeme dlhšie, v predchádzajúcom vydaní týždenníka TREND sme v téme analyzovali fenomén Donalda Trumpa - najmä, aké hrozby sú spojené s jeho prípadným zvolením,“ informuje Zuzana Chalupová, PR manažérka mediálneho domu.

Počas utorka vydavateľstvo prinesie čitateľom všetko podstatné v materiáloch týkajúcich sa priebehu volieb a vo fotogalériách. Večer spustí online prenos, ktorý bude počas noci pravidelne aktualizovať o všetko podstatné a prinášať čitateľom aktuálne výsledky. Po tom, ako bude jasný víťaz, zhodnotia výsledky v komentároch Marián Leško a Filip Obradovič.

Americkú volebnú noc z utorka na stredu bude pokrývať online prenosom na serveri aj pluska.sk „Redaktorov na mieste diania nemáme, budeme využívať internetové spravodajské a agentúrne zdroje. Povolebnú debatu odborníkov neplánujeme, toto prenecháme televíziám,“ dodáva Chalupová.

Pluska.sk

Ringier Axel Springer s dvomi portálmi

Naše vydavateľstvo sa samozrejme intenzívne pripravuje na volebnú noc,“ informuje manažérka komunikácie vydavateľstva Ringier Axel Springer Jana Vrbová. Americkým prezidentským voľbám sa budú primárne venovať spravodajské tituly Nový Čas a portál Aktuality.sk.

Z prezidentských volieb v USA robíme od skorého rána do uzavretia volebných miestností online spravodajstvo minútu po minúte. Informácie budú dopĺňané videosprávami a komentármi odborníkov,“ oboznamuje redakcia.

K priebehu a výsledkom sa počas celej stredy budú vo vydavateľstve vyjadrovať politológ Eduard Chmelár či odborník na politický marketing Branislav Ondrášik, ktorý bude podobne priamo z miesta diania prispievať aj do denníka SME.

Aktuality.sk

Čo chystajú televízie?

Komerčný líder, televízia Markíza pripravuje už v stredu od piatej rannej hodiny mimoriadne spravodajstvo so Zlaticou Švajdovou Puškárovou. V relácii bude rozoberať výsledky amerických prezidentských volieb. Jej hosťami bude politický komentátor Marián Leško a expert na politiku USA Dušan Fischer.

Do amerického štýlu bude ladené Teleráno - diváci si tak budú môcť vychutnať pravé americké raňajky. Lukáš Kočíšek z Markízy nám potvrdil, že americké voľby budú v Teleráne rozoberať so zaujímavými hosťami, ktorí žijú v USA. Jedným z nich bude  bývalá moderátorka Zuzana Belohorcová, ktorá roky žije na Miami. A na voľby Teleráno pozrie aj zo stránky módy a neverbálnej komunikácie. Tieto pohľady sprostredkujú Barbara Heribanová a Nora Lauková.

Krátko pred dvanástou, o 11.55 si diváci budú môcť pozrieť ďalšie Mimoriadne správy, v ktorých sa ráta už s prvými predbežnými výsledkami. Dianie v USA sleduje pre TV Markíza priamo vo Washingtone a New Yorku jej vyslaný redaktor  Michal Kovačič, ktorý z centra diania naživo sprostredkuje atmosféru po voľbách. Prezidentským voľbám v USA sa bude Markíza venovať v štandardných spravodajských reláciách ako Prvé Televízne noviny a hlavných správach, v Televíznych novinách.

Televízia JOJ sa chystá americké voľby pokrývať štandardne vo svojich spravodajských reláciách - Noviny o 12.00, Noviny o 16.00 a v Novinách TV JOJ.

Verejnoprávna televízia bude zajtra vysielať rozšírené Ranné správy RTVS, ako aj Správy a 12.00. V Ranných správach RTVS privíta moderátor Miroslav Frindt hosťa Tomáša A. Nagyho z Globsec Policy Institute a v Správach  RTVS o 12.00 privítame Dušana Fischera z SFPA a Martina Bútoru, bývalého veľvyslanca v USA, aktuálne poradcu prezidenta SR.

Aktuálne informácie budú prinášať  redaktorky RTVS: z Washingtonu stála spravodajkyňa RTVS Alena Taranová a z New Yorku šéfeditorka zahraničnej redakcie rozhlasového vysielania RTVS Oľga Baková.

"Téme prezidentských volieb v USA sa budeme prirodzene venovať vo všetkých spravodajských reláciách v televíznom aj v rozhlasovom vysielaní", hovorí Juraj Kadáš z RTVS.

 

 

01 - Modified: 2016-11-08 11:51:21 - Feat.: 0 - Title: Televízia Fox News postavila na volebnú noc multimiliónové štúdio
01 - Modified: 2016-11-09 21:36:31 - Feat.: - Title: Svetové médiá: Donald Trump bol dlho len zlý vtip. Teraz je prezidentom 02 - Modified: 2016-11-08 11:51:21 - Feat.: - Title: Televízia Fox News postavila na volebnú noc multimiliónové štúdio 03 - Modified: 2016-10-27 07:05:06 - Feat.: - Title: Američania sú z politiky na Facebooku unavení, škodí ich vzťahom 04 - Modified: 2016-09-30 11:31:00 - Feat.: - Title: Odolajte vábeniu nebezpečného demagóga. USA Today vyzýva voličov, aby nevolili Trumpa
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
26. apríl 2024 06:39