1998: Prvá homepage Googlu, ktorá pripomína vyhľadávač tak, ako ho poznáme my. Na svoju dobu bol ale revolučný, pretože neponúkal žiadne odkazy na kategórie stránok.Google
StoryEditor

Čo je za výpadkom Google? Hackerský útok to nebol

23.11.2016, 12:51
Autor:
ČTKČTK
Výpadok zrejme spôsobila chyba vo vnútri firmy.

(Materiál je aktualizovaný o vyjadrenie spoločnosti Google.)

Utorkový dvojhodinový výpadok služieb Google na Slovensku, v Česku a okolitých krajinách, zrejme spôsobila chyba vo vnútri firmy, pravdepodobne ľudský faktor. Hackerský útok je veľmi nepravdepodobný. Uviedol to technický riaditeľ národného prepojovacieho uzla NIX.CZ Adam Golecký.

Podľa oficiálneho vyjadrenia zástupcov Google problémy technického rázu vznikli v dôsledku údržby časti siete. "Určite nešlo o hackerský alebo teroristický útok," povedala ČTK hovorkyňa českého zastúpenia firmy Alžbeta Houzarová. Podľa neoficiálnych informácií Google výpadok ďalej prešetruje, aby sa nemohol opakovať.

Spoločnosť Google vo svojom oficiálnom vyjadrení píše:„Komplikácie, ktoré včera večer približne o 19:30 hod. zasiahli niektoré naše služby na území Českej a Slovenskej republiky, trvali približne dve hodiny. Naši inžinieri problémy, ktoré vznikli v dôsledku údržby časti siete, úspešne odstránili a naše služby sú opäť plne funkčné. Ospravedlňujeme sa všetkým za vzniknuté potiaže.“


Výpadok služieb Google spôsobili podľa NIX.CZ problémy serverov firmy umiestnených v Prahe. Na tie bola smerovaná prevádzka aj niektorých zahraničných sietí, preto sa výpadok dotkol aj ďalších krajín, napríklad Slovenska. Aj keď Google na svojom webe uviedol, že problémy zhruba o 21:30 odstránil, do dnešnej siedmej hodiny rannej podľa Goleckého obsluhovali služby Google na Slovensku a v Česku zahraničné servery. Od tejto doby zaisťujú služby Googlu v našich krajinách opäť servery v Prahe.

Odborník na kybernetickú bezpečnosť z firmy DCIT Karel Miko odhaduje, že za výpadkom mohlo byť poškodenie klimatizácie serverov alebo výpadok prúdu. "Výpadok sa týkal koncových užívateľov, ktorým nefungovalo vyhľadávanie, email, cloudové služby, YouTube, ďalej užívateľov smart telefónov postavených na operačnom systéme Android. Problémy s výpadkom mali aj niektoré veľké korporácie, napríklad aj veľké banky, ktoré majú outsorcované služby Google. Takisto webové prezentácie firiem, ktoré využívajú niektoré služby Googlu, spôsobili, že sa stránky nemuseli zobrazovať správnym spôsobom. "Výpadok sa prakticky nedotkol napríklad užívateľov iPhonov," podotkol Miko.
Výpadok mal dopad aj na služby iných poskytovateľov kvôli tomu, že využívajú verejnú databázu doménových mien DNS na IP adrese patriacej Google, ktorej sa výpadok dotkol. DNS (Domain Name System) servery slúžia na preklad menných internetových adries, ktoré používajú používatelia, na adresy číselné, ktorým rozumejú počítače. Umožňujú tak zobrazovanie webových stránok a sú základným stavebným prvkom internetu.

01 - Modified: 2017-10-03 08:38:42 - Feat.: - Title: Google ruší čítanie platených článkov zadarmo
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
26. apríl 2024 12:30