StoryEditor

Slováci sa v televízii najradšej pozerajú na emócie a Česi volia kriminálky. A prečo si stále zapíname Farmu?

03.10.2022, 00:00
  • V dnešnej dobe už existuje nepreberné množstvo spôsobov, ako sa divák dostane k obsahu.  Je ťažké nájsť zahraničný seriál, ktorý by určitá skupina divákov už nevidela.  Preto sa televízie snažia na svojom teritóriu ponúkať čoraz viac lokálneho obsahu.
  • S domácimi hercami a miestnymi reáliami sa diváci dokážu ľahšie stotožniť a to je ten zásadný rozdiel, ktorým televízie na jednotlivých trhoch konkurujú drahým medzinárodným seriálom.
  • Hovorí to pre Stratégie Silvia Majeská, programová riaditeľka skupiny Markíza a českej skupiny Nova.

Po tom ako ste začali robiť popri Markíze programovú riaditeľku minulý rok aj pre českú Novu. Čo ste sa naučili vďaka svojmu pôsobeniu v Česku?

Pracovať v Česku pre Novu je pre mňa obrovská výzva. Tak ako Markíza, aj Nova je veľká, silná, profesionálna firma a pracujú v nej skvelí ľudia ktorí sú zapálení pre to, čo robia. Som rada za príležitosť pridať sa k úspešnému tímu.Každýdeňuž neanalyzujem len to, čo sa sledovalo na Slovensku, ale pribudli aj výsledky sledovanosti z Česka. Pri ich každodennej analýze sa najviac učím o správaní a preferenciách divákov.

Ako programová riaditeľka dvoch televízií z dvoch štátoch nám skúsite priblížiť v čom sú tieto dva trhy rozdielne?

Česko a Slovensko sú rozdielne úplne rovnako, ako aj iné medzinárodné trhy medzi sebou. Každý trh má svoje lokálne špecifiká, či preferencie svojich divákov. No ten najzásadnejší rozdiel, ktorý vnímajú viacerí je, že v Česku sa natáča a úspešne vysiela veľa kriminálnych seriálov, kým  na Slovensku sa v programových štruktúrach vyskytnú len raz za čas.

Na Slovensku sú úspešnejšie programy založené viac na výrazných emóciách.  Avšak tým, že medzi Slovenskom a Českom nie je veľká jazyková bariéra, výhodou je naopak to, že vieme vysielať v oboch krajinách rovnaký program, alebo ho dokonca vysielať v spoločnej verzii.

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 91% na dočítanie.
01 - Modified: 2022-09-23 11:58:16 - Feat.: 0 - Title: Nemocnica najsledovanejším programom dňa 02 - Modified: 2022-09-22 12:52:15 - Feat.: 0 - Title: Televízny prestup roka: Patrik Herman prechádza do RTVS 03 - Modified: 2022-09-15 13:42:23 - Feat.: 0 - Title: Analýza mesačnej sledovanosti: August zachránili Pán Profesor, film Oteckovia a Nemocnica 04 - Modified: 2022-09-13 08:16:37 - Feat.: 0 - Title: Spravodajský kanál? To mi dnes nedáva zmysel, hovorí riaditeľ Markízy
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
27. apríl 2024 01:02