Magazín prepustil všetkých stálych zamestnancov.
StoryEditor

Magazín National Geographic prepustil všetkých stálych redaktorov, šetrí náklady

29.06.2023, 14:08
Autor:
ČTKČTK

Majiteľ časopisu so 135 ročnou históriou, spoločnosť Walt Disney, vraj zvažuje od budúceho roka prestať magazín v USA predávať na stánkoch a dostanú sa k nemu len predplatitelia.

Časopis National Geographic prepustil v rámci úspor všetkých zvyšných stálych redaktorov a od budúceho roka sa pravdepodobne v Spojených štátoch prestane predávať na stánkoch. Napísal to denník The Washington Post, podľa ktorého budú obsah magazínu so žlto orámovanou obálkou a 135 rokov dlhou tradíciou tvoriť iba externisti. Stanicu CNN magazín oznámil, že zmeny sa nijako nedotknú čitateľov a že časopis bude ďalej vychádzať každý mesiac.

Séria výpovedí v redakcii časopisu zasiahla celkovo 19 ľudí, uviedol The Washington Post. Za posledných deväť mesiacov je to už druhý veľký zásah do redakčnej štruktúry, pričom majiteľ časopisu - spoločnosť Walt Disney - šetrí podľa odchádzajúcich redaktorov aj na prácu fotografov, ktorí svojimi snímkami vytvárajú charakteristickú tvár titulu.

image

Legendárne obálky ikonického časopisu.

V časoch svojej najväčšej slávy v 80. rokoch minulého storočia mal National Geographic len v USA zhruba 12 miliónov predplatiteľov, vlani ich bolo už iba 1,8 milióna. Časopis, ktorý dáva priestor veľkorysým reportážam z celého sveta a zameriava sa tiež na články venované vede, prírode a vesmíru, si zakladá na kvalitných fotografiách a textoch. Tie často vznikajú týždne aj mesiace, čo je v čase rýchlych digitálnych médií čoraz menej obvyklé.

"Personálne zmeny neovplyvnia našu schopnosť robiť svoju prácu a poskytnú nám väčšiu flexibilitu," oznámila hovorkyňa časopisu stanicu CNN.

Správy o prepúšťaní v National Geographic prichádzajú v čase, keď podobné kroky urobili aj ďalšie americké médiá, pripomenul denník The Guardian. Vlani v novembri oznámila stanica CNN, že prepustí stovky zamestnancov. Tento rok v apríli digitálna mediálna spoločnosť BuzzFeed ohlásila, že prepustí okolo 15 percent z 8000 zamestnancov a ukončí web BuzzFeed News. Spoločnosť Vice Media, ktorá stojí za weby Vice či Motherboard, vyhlásila v máji bankrot.

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
20. máj 2024 02:36