Microsoft 365 Capitol.
StoryEditor

Microsoft zaradí do operačného systému Windows asistenta s umelou inteligenciou

22.09.2023, 11:04
Autor:
ČTKČTK

Prvýkrát sa objaví 26. septembra v bezplatnej aktualizácii Windows 11. Asistenti AI dokážu okrem iného zhrnúť obsah textu, formulovať návrhy e-mailov alebo správ.

Americká softvérová spoločnosť Microsoft od budúceho týždňa zaradí do svojho operačného sytému Windows asistenta s umelou inteligenciou Copilot. Prvýkrát sa objaví 26. septembra v bezplatnej aktualizácii Windows 11, neskôr bude k dispozícii tiež vo prehliadači Edge a softvérovej sade Microsoft 365.

Od novembra ponúkne Microsoft veľkým spoločnostiam možnosť dokúpiť si Copilota k softvéru Microsoft 365, predtým Office 365, za cenu 30 dolárov (približne 28 eur) na užívateľov mesačne. Firemným pracovníkom môže Microsoft 365 Copilot pomôcť pri príprave súborov vo Worde a prezentácií v PowerPointe a pri rýchlom vyhľadávaní informácií z e-mailových správ. Asistenti AI dokážu okrem iného zhrnúť obsah textu, formulovať návrhy e-mailov alebo správ.

Copilot je jedným z výsledkov úzkej spolupráce firmy so startupom OpenAI, ktorý sa stal známy vďaka svojmu chatbotovi ChatGPT. Generálny riaditeľ Microsoftu Satya Nadella dnes uviedol, že je nadšený z chatovania s Copilotom vo svojom osobnom účte. Dodal, že v jeho očiach je práca s asistentmi AI rovnako pozoruhodná, ako vzostup osobných počítačov v 80. rokoch, internetu v 90. rokoch a mobilných telefónov v 21. storočí.

Microsoft prvýkrát odhalil plány na Microsoft 365 Copilot v marci. V júli spoločnosť oznámila, že toto vylepšenie služby Microsoft 365 bude stáť 30 dolárov mesačne.

Microsoft nie je sám, kto chce využiť generatívne AI na vylepšenie spracovania textu, tabuliek a prezentácií. Google si účtuje 30 dolárov mesačne (približne 28 eur) za Duet AI pre Google Workspace, ktorý sprístupnil podnikom koncom minulého mesiaca.

Premeniť Microsoft 365 Copilot vo veľké podnikanie môže trvať dlhší čas. Finančná riaditeľka Amy Hoodová v júli analytikom povedala, že rast od služieb AI bude postupný.

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
09. máj 2024 14:51