StoryEditor

Hollywoodske štúdiá dosiahli predbežnú dohodu so scenáristami, herci štrajkujú ďalej

26.09.2023, 11:20
Autor:
ČTKČTK

Protest scenáristov pozastavil natáčanie seriálov ako The Last of Us či Stranger Things, ale aj chystaných filmov ako Deadpool 3 alebo Superman: Legacy.

Hollywoodske štúdiá dosiahli predbežnú dohodu s odborovým zväzom scenáristov WGA. Týmto krokom sa očakáva, že skončí takmer päťmesačný štrajk, počas ktorého sa k scenáristom pridali aj herci. Na štrajkujúcich hercov sa dohoda so scenáristami nevzťahuje, ale mohla by pomôcť k nájdeniu riešenia v dohľadnej dobe aj pre nich, napísala dnes agentúra AP.

O uzavretí dohody v spoločnom vyhlásení informoval zväz WGA, ktorý zastupuje 11 500 filmových a televíznych scenáristov, a združenie AMPTP, ktoré obhajuje záujmy veľkých štúdií, streamovacích služieb a produkčných spoločností. Kompromisu sa podarilo dosiahnuť po päťdňovom maratóne obnoveného intenzívneho vyjednávania, na ktorom sa v niektorých fázach zúčastnili aj riaditelia štúdií.

image

Záber z demonštrácie na podporu štrajkujúcich hollywoodskych scenáristov (9. mája 2023)

WGA opísal dohodu ako mimoriadnu s tým, že tvorcom prinesie významné záruky. "Bolo to možné vďaka vytrvalej solidarite členov WGA a mimoriadnej podpore našich odborových súrodencov," uviedol vyjednávací tím.

Štrajk však zatiaľ odvolaný nebol, upozornilo na sociálnych sieťach združenie WGA a vyzvalo scenáristov, aby sa zatiaľ nevracali do práce. Dohodu musí totiž najprv potvrdiť rada združenia aj jeho členovia. K tomu by podľa AP mohlo dôjsť už tento týždeň. Skončiť by však v tejto chvíli podľa listu členom WGA mali štrajkové protesty. Dohoda by mala platiť nasledujúce tri roky a podľa časopisu Variety by sa už začiatkom októbra mohlo obnoviť nakrúcanie populárnych večerných talk shows.

Agentúra AP zároveň pripomína, že dohoda bola oznámená päť dní pred tým, ako sa štrajk mohol stať najdlhším svojho druhu v histórii a najdlhším štrajkom v celom Hollywoode za viac ako 70 rokov. Naposledy americkí scenáristi štrajkovali v roku 2007, najdlhšie v roku 1988.

image

Záber z demonštrácie na podporu štrajkujúcich hollywoodskych scenáristov (9. mája 2023)

Podmienky dohody zatiaľ nie sú známe. Odbory po hollywoodskych štúdiách však požadujú zlepšenie finančného ohodnotenia scenáristov a tiež stanovenie pravidiel pre používanie niektorých nových technológií, napríklad umelej inteligencie. Podobné požiadavky má tiež odborové združenie hercov SAG-AFTRA, ktoré sa k protestu pridalo v júli. Je to prvýkrát od roku 1960, keď obe skupiny štrajkujú spoločne. Taktiež vtedy štrajk začali scenáristi, ale ukončili ju až ako druhí; tentoraz sa filmové a televízne štúdiá rozhodli rokovať najskôr s nimi.

"Akokoľvek sa tešíme, keď si predbežnú dohodu medzi WGA a AMPTP prečítame, sme aj naďalej odhodlaní dosiahnuť nevyhnutné podmienky pre našich členov," uviedli herecké odbory vo vyhlásení. Zároveň vyzvali zástupcov štúdií, aby "sa vrátili k rokovaciemu stolu a uzavreli férovú dohodu, ktorú naši členovia zaslúžia a požadujú".

image

Štrajk v Hollywoode ovplyvnil aj natáčania tretieho filmu o Deadpoolovi.

Dohoda so scenáristami sa dosiahla bez zásahu federálnych vyjednávačov alebo iných vládnych činiteľov, ako bolo nevyhnutné v prípade minulých štrajkov.

Dohodu ocenil aj americký prezident Joe Biden, ktorý ju označil za svedectvo o sile a nenahraditeľnosti kolektívneho vyjednávania. K uzavretiu dohody zablahoželala obom stranám tiež starostka Los Angeles Karen Bassová, ktorá vyjadrila nádej, že sa to isté čoskoro podarí aj v prípade hercov. Podobne sa vyjadril tiež kalifornský guvernér Gavin Newsom.

Štrajk do veľkej miery ochromil hollywoodsku produkciu. Protest scenáristov pozastavil napríklad vznik nových radov obľúbených seriálov The Last of Us stanice HBO či Stranger Things streamovacej služby Netflix a chystaných filmov ako Deadpool 3 alebo Superman: Legacy. Udeľovanie televíznych cien Emmy, ktoré sa malo konať 18. septembra, bolo kvôli štrajku odložené na január.

image

Stranger Things 5.

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
12. máj 2024 07:20