StoryEditor

Sila AI naberá na obrátkach: Novinky predstavila Meta, ChatGPT dal K.O. Googlu

28.09.2023, 10:58
Autor:
ČTKČTK

Meta má chatovací systém, ktorý dokáže generovať textové odpovede či vytvárať realistické obrázky a ChatGPT už nie len píše, ale podľa tvorcov aj vidí, počuje a hovorí.

Americká internetová spoločnosť Meta Platforms dnes predstavila svoje prvé produkty založené na generatívnej umelej inteligencii (AI) určené pre spotrebiteľov. Patrí medzi ne okrem iného chatovací systém, ktorý dokáže generovať textové odpovede a vytvárať realistické obrázky. Informovala o tom agentúra Reuters.

image

Meta.

REUTERS
"Nebude to len o odpovedaní na otázky," uviedol šéf podniku Mark Zuckerberg. "Je to o zábave a o tom, aby sme vám pomohli robiť veci, prostredníctvom ktorých sa dostanete do kontaktu s ľuďmi okolo seba," dodal. Meta je majiteľom sociálnych sietí Facebook a Instagram či komunikačnej služby WhatsApp.

Termínom generatívna umelá inteligencia sa označujú systémy, ktoré na základe tréningu na obrovských množstvách dát dokážu vytvárať zdanlivo originálne výstupy vo forme textov či obrázkov v reakcii na zadanie užívateľa. Do povedomia širokej verejnosti sa dostali najmä vďaka chatovaciemu systému ChatGPT, ktorý vyvinula spoločnosť OpenAI podporovaná Microsoftom. Firma koncom vlaňajšieho novembra ChatGPT bezplatne sprístupnila verejnosti a systém si rýchlo získal popularitu.

Tvrdá konkurencia pre Google

A novinky má aj samotný ChatGPT. Chatovací systém môže teraz užívateľom poskytovať aktuálne informácie, ktoré vyhľadajú na internete. Už teda nie je obmedzený len na údaje z obdobia pred septembrom 2021. Na sieti X o tom informovala spoločnosť OpenAI, ktorá systému vyvinula.

Firma uviedla, že vyhľadávanie aktuálnych informácií na internete je zatiaľ k dispozícii iba pri platených verziách ChatGPT Plus a ChatGPT Enterprise. Čoskoro ho ale plánuje sprístupniť všetkým užívateľom.

"ChatGPT teraz môže prehliadať internet, aby vám poskytol aktuálne a smerodajné informácie spoločne s odvolaním sa na zdroje," napísala spoločnosť.

image

ChatGPT.

REUTERS
Firma už na začiatku týždňa oznámila, že systém ChatGPT začala rozširovať o nové funkcie, ktoré užívateľom umožnia komunikovať so systémom hlasom a ukazovať mu obrázky. "ChatGPT teraz vidí, počuje a hovorí," uviedla spoločnosť. "Začíname spúšťať nové hlasové a obrazové funkcie v systéme ChatGPT. Ponúka nový intuitívny typ rozhrania, ktorý vám umožní viesť hlasovú konverzáciu alebo ukázať systému ChatGPT, o čom hovoríte," dodala.

Spoločnosť OpenAI koncom novembra minulého roka ChatGPT bezplatne sprístupnila verejnosti a systém si rýchlo získal popularitu. ChatGPT patrí do kategórie generatívnej umelej inteligencie (AI) a dokáže na základe jednoduchých otázok generovať články, eseje, vtipy, ale aj poéziu. Na základe obrovského množstva dát sa podobne ako človek učí, ako odpovedať na podnety užívateľov.

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
09. máj 2024 14:21