StoryEditor

Streaming? Nie je to náš biznis model a ani sen, tvrdí producent Rudolf Biermann

13.11.2023, 15:12
  • Po megaúspešnom politickom trileri Sviňa príde začiatkom roka do kín nový film Vojna policajtov, ktorý je rovnako vytvorený podľa predlohy Arpáda Soltésza.
  • „Pustili sme sa doň práve preto, aby sme nestrácali pamäť. Aby sme vedeli, že to tu bolo. Aby sme neglorifikovali ľudí, ktorí si to nezaslúžia."
  • „Ja sa naozaj nemôžem na to pozerať, ako sa tu niekto hrá na otca národa, a pritom spôsobil toľko zla a bol tu premiérom niekoľko rokov."
  • "Je dôležité, aby to ľudia aj v kine videli v ucelenom príbehu. Vtedy to má na nich úplne iný dosah", hovorí o novom filme jeho producent Rudolf Biermann, ktorý sa zároveň posadil rovno aj na režisérsku stoličku.

Začiatkom budúceho roka príde do kín film Vojna policajtov. Po filme Sviňa sa v tomto filme máme pripraviť na čo?

Ja dúfam, že na zábavný a dobrodružný film, ako už vyplýva z názvu. Myslím si, že sa nám podarila celkom slušná adaptácia Arpádovej predlohy. A myslím si, že Arpádovi, ktorý sa prvýkrát postavil aj do pozície scenáristu, sa to podarilo. Samozrejme, s pomocou Petra Nagya, ktorý scenár trochu skracoval a upravoval. Myslím si, že vďaka skvelému príbehu, mojim spolupracovníkom a vynikajúcim hereckým výkonom sa je na čo tešiť.

Kde ste nový film natáčali?

Film sme nakrúcali na východe, keďže na východe sa odohrala aj jeho predloha. Ide o reálny príbeh, ktorý odráža realitu Košíc či celkovo východu v 90. rokoch. Väčšinu lokácií sme naozaj našli v Košiciach, Prešove, Spišskej Novej Vsi a niečo v Banskej Štiavnici, čo scenár predpisoval, takže sme to takto pokombinovali.

Rozhodnutie nakrúcať na východe nebolo ľahké, pretože hlavní herci sú väčšinou z Bratislavy, keďže tam žijú alebo hosťujú v divadlách, či hrajú v seriáloch. Ale nakoniec vďaka tomu, že u nás rozhodnutie nakrúcať na východe padlo trištvrte roka pred prvým filmovacím dňom, mohli sme si hercov dopredu dohodnúť.

Takto skoro dopredu si to vedeli naplánovať, divadlá, v ktorých pracujú, sa vedeli zariadiť a sme vďační, že sa prispôsobili a pomohli nám. Napríklad taký Alexander Bárta hral z 33 natáčacích dní až v 31. A aj ostatní herci v hlavných úlohách nemali pod 10 natáčacích dní. Navyše sme to museli kombinovať aj s menšími úlohami, ktorých predstavitelia sú tiež niekde inde zamestnaní a majú svoje limitácie.

V predchádzajúcom filme Sviňa naznačovali postavy určitú spojitosť s realitou. Bude to tak aj pri tomto filme?

Určite sa tam nájdu postavy, ktoré budú ľudom známe z reálneho života. Sú tam, samozrejme, odkazy na niektoré súvislosti politického rázu, tak ako v predlohe. Príbeh sa odohráva za éry Mečiara a za jeho predsedania vláde. A za obdobia Lexu, keď sa začala tajná služba využívať aj na veci, na ktoré vôbec nie je určená. A to na sledovanie a vydieranie politických súputníkov alebo protivníkov. No a, samozrejme, tajná služba to robila s pomocou mafie, pretože sama by to nemohla robiť.

V deji sa však stanú aj udalosti, ktoré neviem, či sa odohrali presne tak. Ale archetypálne sa to muselo stať nejako tak, a preto bolo Slovensko nazývané mafiánsky štát. V našej histórii je to už zapísané a to ovocie tu máme až dodnes. Silové zložky sú nejakým spôsobom postavené proti sebe ...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2020-04-03 08:18:42 - Feat.: - Title: Urýchlili sme nástup nového trendu, hovorí organizátor Rytmusovho online koncertu
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
04. máj 2024 02:34