Blaha vs. Machaj.
StoryEditor

Šéf RTVS Machaj: Kvôli útokom vlády zažívajú naši moderátori a redaktori nenávistné prajavy aj z verejnosti

27.02.2024, 14:02
Autor:
redred

"RTVS naďalej poskytuje nestranné, overené, yvážené a pluralitné informácie o dianí na Slovensku," zdôrazňuje generálny riaditeľ Ľuboš Machaj.

Politikom odkazuje, že ak majú pochybnosti o porušovaní zákona, majú dať podnet na Radu pre mediálne služby. Tá môže podľa neho ako jediná posudzovať a rozhodovať, či bola dodržaná objektivita poskytnutých informácií.

 

Veľký spor medzi koaličnými stranami a verejnoprávnou televíziou sa stále viac a viac vyostruje. To, že vláda musí urobiť niečo s verejnoprávnou televíziou, počúvame od prestaviteľov vládnej moci takmer denne. Napríklad predseda SNS Andrej Danko už minulý týždeň avizoval, že navrhne tvrdé riešenie na zmenu vedenia, a teraz cez víkend sa k nemu pripojil aj Ľuboš Blaha. 

Ten hovorí o rozklade, hanbe žurnalistiky či novinárskej žumpe. Najnovšie sa mu nepáčila nedeľná diskusná relácia o 5 minút 12, kde spolu diskutovali Juraj Krúpa z SaS a Tibor Gašpar zo Smeru. 

Redaktori a moderátori zažívajú tlak

"Kým bude Jančkárová moderovať nedeľné debaty RTVS, odmietam tento odpad pozerať - kým sa nezmení vedenie RTVS, táto televízia si zaslúži celospoločenský bojkot. To, čo predvádza RTVS, všetka tá vojnová propaganda, trápna rusofóbia, podpora opozičných straníckych mítingov, útoky na Smer - to všetko nabralo také extrémne rozmery, že už viac nemôžeme mlčať.  Kde je vlastne rozdiel medzi RTVS a Markízou? Kde sa podela verejnoprávnosť? Načo štát platí takýto mediálny hnoj?"

Prioritou pre Slovensko musí podľa neho byť, aby sa do vysielania RTVS vrátila verejnoprávnosť. "Nemám v tejto oblasti žiadne priame kompetencie, ale politicky urobím všetko preto, aby sme túto katastrofálnu situáciu vyriešili čím skôr - už včera bolo neskoro," píše na facebookovom profile strany Smer SSD poslanec. 

Na reakciu vedenia RTVS sme teda po uverejnení statusu nemuseli dlho čakať. "RTVS dlhodobo čelí útokom, ktorých cieľom je spochybniť objektivitu a verejnoprávnosť inštitúcie a pripraviť tak pôdu pre výmenu manažmentu a zmenu zákona o RTVS. Odmietam vyhlásenia o spolitizovaní spravodajstva a publicistiky RTVS a spochybňovanie nestrannosti a profesionality našich moderátorov a redaktorov. Takéto vyjadrenia podnecujú časť verejnosti k hanlivým a nenávistným prejavom voči konkrétnym redaktorom a moderátorom. RTVS naďalej poskytuje nestranné, overené  a vo svojom celku vyvážené a pluralitné informácie o dianí na Slovensku. V prípade pochybností o porušení zákona odporúčam dať podnet na Radu pre mediálne služby, ktorá ako jediná môže posudzovať a rozhodovať, či bola dodržaná objektivita poskytnutých informácií," bráni sa generálny riaditeľ RTVS Ľuboš Machaj.

Dlhodobé útoky

No spor medzi Blahom a RTVS trvá už dlhšie. Eskaloval hlavne po tom, ako sa minulý rok snažil poslanec bez pozvania natlačiť do relácie Sobotné dialógy. Strana najskôr potvrdila, že príde iný poslanec, pred reláciou sa však objavil Blaha. Dramaturgia relácie sa rozhodla, že ho do vysielania nepustí a využila inštitút prázdneho kresla. Smer následne obvinil RTVS z cenzúry. 

Súčasná koalícia sa od zostavania vlády vôbec netají tým, že chce čo najskôr vymeniť vedenie telerozhlasu. Odôvodňujú to tým, že médium je podľa nich neobjektívne a protivládne. Zatiaľ sme však nevideli žiaden konkrétny návrh. V kuloároch sa spomínali viaceré mená, ktoré by mali nastúpiť do manažmentu, nik to však oficiálne nepotvrdil. 

"Z redaktorov sa stala partička aktivistov, to nie sú novinári. Ja si myslím, že v ére, ktorej sa nachádzame, ľudia typu pána Machaja nemajú čo robiť na čele slovenskej televízie,“ povedal premiér Róbert Fico v rozhovore pre denník Pravda. 

Danko spochybnil nezávislosť RTVS tvrdením, že vždy bola pod politickým vplyvom aktuálnej vlády a chce, aby bola RTVS štátnym médiom. Na vyslovené obavy ako bude pre divákov zabezpečená objektivita RTVS zareagoval Andrej Danko v TA3, že „budú pozerať záujmy štátu“.

„RTVS so zákona vyplýva poskytovať nestranné, overené, neskreslené, aktuálne, zrozumiteľné a vo svojom celku vyvážené a pluralitné informácie o dianí na Slovensku. V prípade pochybností o porušení zákona každý môže dať podnet na Radu pre mediálne služby, ktorá sa bude zaoberať tým, či bola dodržaná objektivita a nezávislosť poskytnutých informácií,“ povedal Ľuboš Machaj.

V prípade, že by sa RTVS stala štátnym médiom, došlo by podľa neho k hrubému rozporu s pripravovaným návrhom Európskeho aktu o slobode médií, ako aj s Odporúčaniami Výboru ministrov členských štátov o zabezpečení nezávislosti verejnoprávneho vysielania.

Postavenie verejnoprávneho vysielateľa určuje celý rad parametrov vyplývajúcich z návrhu Európskeho aktu o slobode médií a z Odporúčania Výboru ministrov členských štátov o zabezpečení nezávislosti verejnoprávneho vysielania.

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
09. máj 2024 14:14