StoryEditor

Je rozhodnuté. Novým šéfom RTVS bude Jaroslav Rezník

20.06.2017, 10:32
Poslanci dnes tajnou voľbou definitívne rozhodli o novom šéfovi RTVS.

Novým šéfom RTVS sa stal Jaroslav Rezník. V tajnej voľbe v parlamente získal 95 hlasov. Jeho konkurent Václav Mika dostal od poslancov 50 hlasov.

Hlasovali za neho kotlebovci
Rezník bol favoritom najmä Smeru a SNS, hlasovali za neho aj poslanci Kotlebovej ĽS NS. Funkčné obdobie začne Rezníkovi plynúť 2. augusta 2017.

Nie je to dobré," odpovedal poslanec Most-Híd František Šebej, ktorý Rezníka kritizoval za uzatvorenie zmluvy s propagandistickou agentúrou počas vypočúvania kandidátov na šéfa televízie.

Čo plánuje
Rezník počas verejného vypočutia pred poslancami popísal svoju víziu RTVS. V televízii plánuje zriadiť Trojku ako športový kanál s publicistickými presahmi a tiež multimediálny spravodajský portál. 

V prípade rozhlasu spomínal napríklad Rádio Patria, ktoré podľa neho musí byť prvým zdrojom informácií pre svoje publikum. Rezník by chcel zaviesť aj vzdelávací portál EDO. Viac o jeho plánoch sa dozviete v rozhovore Jaroslava Rezníka pre HNtelevíziu. Video bolo nahrávané pred prvým kolom volieb. 

"Úprimne ďakujem všetkým poslancom, ktorí mi dali veľmi silný mandát na vykonávanie funkcie generálneho riaditeľa RTVS," povedal Rezník.

Prácu súčasného manažmentu Rozhlasu a televízie Slovenska oceňuje a chce na ňu nadviazať.

"Budem sa zo všetkých síl snažiť, aby aj pod mojím vedením mohla RTVS hovoriť o období ďalšej kontinuity," skonštatoval. Rezník ako prvé plánuje stretnutie s Václavom Mikom, predsedom Rady RTVS Igorom Gallom a kontaktovať bude aj Ministerstvo kultúry SR.

Poslanci volia nového šéfa RTVS 16:39 Online prenos sme ukončili. Ďakujeme vám za pozornosť. 16:34 "Slovenský parlament je ihriskom politických priekupníkov" "Slovenský parlament je ihriskom politických priekupníkov," reaguje na zvolenie Rezníka mimoparlamentná SMK s tým, že počas pár dní sa zámery Mosta-Híd vplyvom niekoľkodňových dohadovaní "totálne zmenili". SMK očakáva posilnenie orgánov dohliadajúcich na fungovanie RTVS. 15:36 Hrnčiar: Kroky Rezníka budeme sledovať "Som presvedčený, že každý poslanec aj médiá budú veľmi podrobne sledovať jeho kroky aj nestrannosť a vyváženosť vysielania. Nikde nie je napísané, že ak budú problémy, že tam musí zostať celých päť rokov. Tak ako parlament šéfa RTVS volí, môže ho aj odvolávať," poznamenal Hrnčiar. Pripomenul, že poslanci Mosta-Híd pri voľbe mali voľnú ruku, František Šebej či Peter Kresák podľa neho nehlasovali. 15:32 Pozrite sa, čo hovoria poslanci na voľbu šéfa RTVS (anketa)

15:02 Pozrite si komentár Denisa Schvarcza k voľbe šéfa RTVS
14:53 Zmenil sa Rezník alebo Most? Hrnčiar vysvetľoval hlasovanie svojej strany
14:44 Kollár: Vládny zlepenec načrel do opozičných hlasov Predseda hnutia Sme rodina Boris Kollár pripomenul, že 95 hlasov znamená, že vládny zlepenec jasne načrel aj do opozičných hlasov. "Keď to dokázal tu, dokáže to vo všetkých dôležitých veciach, na to netreba zabudnúť," upozornil Kollár. 14:06 Mikova reakcia na prehru 13:47 Rezník reaguje na svoje zvolenie "Úprimne ďakujem všetkým poslancom, ktorí mi dali veľmi silný mandát na vykonávanie funkcie generálneho riaditeľa RTVS," povedal Rezník. Prácu súčasného manažmentu Rozhlasu a televízie Slovenska oceňuje a chce na ňu nadviazať. "Budem sa zo všetkých síl snažiť, aby aj pod mojím vedením mohla RTVS hovoriť o období ďalšej kontinuity," skonštatoval. 13:37 Pozrite si, ako sa zrodilo víťazstvo Rezníka v boji o šéfa RTVS
13:06 „U poslancov Mosta rozhoduje kšeft" „U nich rozhoduje kšeft alebo peniaze. V zlomových okamihoch si asi vedia vypýtať, čo potrebujú," reaguje Viskupič na to, ako volili poslanci Most-Híd. 13:04 "Most sa musí zodpovedať voličom" "To, ako sa zachovali poslanci Most-Híd, je veľkým sklamaním. Mali sme akúsi nádej, že nebudú hlasovať za Rezníka. Je to na ich zodpovednosť a musia sa zodpovedať svojim voličom, prečo sa opäť nechali koalíciou zatlačiť do kúta," hovorí Kiššová. 12:57 Táto voľba môže poškodiť RTVS v očiach verejnosti, skonštatoval Viskupič. 12:52 Viskupičova kritika Je neospravedlniteľné, že keď je treba, Kotleba hlasy dodá, kritizuje poslanec Viskupič.  12:51 Viskupič: Rezník vyhral, lebo ho podporili fašisti „Táto voľba rozhodla o tom, že koalícia má tajného štvrtého partnera. Rezník bol zvolený hlasmi fašistov," vyhlásil poslanec OĽaNO-NOVA Jozef Viskupič. 12:48 Opozícia reaguje na zvolenie Rezníka „Výsledok voľby jasne ukazuje, čo koalícia odmietla. Odmietla súčasného šéfa televízie, za ktorého jasne hovoria výsledky práce," tvrdí na brífingu opozície poslankyňa SaS Jana Kiššová. 12:20 Novým šéfom RTVS je Rezník Novým šéfom RTVS sa stal Jaroslav Rezník, ktorý získal 95 hlasov. Za Václava Miku hlasovalo 50 poslancov. 12:18 Poliačik: Volili sme Miku „Samozrejme sme volili lepšieho kandidáta. Prirodzene sme sa postavili za kandidáta Václava Miku. Pevne verírme, že takýto názor prevlávdne aj medzi kolegami poslancami z iných strán," hovorí poslanec SaS Martin Poliačik.
12:17 "Hlasoval som v súlade a rozhodnutím na klube," tvrdí poslanec Most-Híd Martin Fedor. Svoju voľbu však nekonkretizoval. 12:15 V parlamente sa zjavil Igor Matovič V parlamente sa po dlhom čase zjavil aj Igor Matovič. "Prišiel som, lebo si myslím, že treba zabojovať," odkázal šéf obyčajných.
12:14 SNS podporila Rezníka „Pán Rezník je dostatočne fundovaný, aby zastával funkciu generálneho riaditeľa RTVS. V poslaneckom klube SNS sme sa zhodli, že pán Rezník bol od začiatku našim favoritom," hovorí poslanec SNS Štefan Zelník.
12:12 Rezník je blízko k výhre v boji o šéfa RTVS Ak Smer a SNS dodržia dohodu a v tajnej voľbe podporia Rezníka, tak spolu s hlasmi kotlebovcov sa stane novým šéfom RTVS. 12:09 Kotlebovci si sľubujú od Rezníka zmeny Okrem toho si podľa Milana Uhríka sľubujú od zmeny aj vyššiu účasť v reláciách RTVS. Oficiálne však o tom s Jaroslavom Rezníkom nehovorili. 12:06 Kotlebovci podporili Rezníka Kotlebovci podporili Jaroslava Rezníka. "Podporili sme pána Rezníka. Tak sme sa dohodli na klube," potvrdil po tajnej voľbe poslanec Milan Uhrík. Kotlebovci odmietli Miku, lebo podľa Uhríka predstavuje komercionalizáciu a amerikanizáciu vysielania.
12:05 Sme rodina hlasovalo za Miku „Ja aj celý klub sme hlasovali za pána Miku," povedal po tajnej voľbe poslanec Sme Rodina Milan Krajniak.
11:54 Začína sa tajné hlasovanie Béla Bugár práve ohlásil tajnú voľbu na šéfa RTVS. vyzval poslancov, aby pristúpili k tajnému hlasoviu. 11:43 Výsledky tajnej voľby šéfa RTVS budú známe až po 12. hodine. 11:08 Odhadovať si netrúfa ani poslankyňa Mosta-Híd Edita Pfundtner. Uviedla, že ona hlasovať pôjde. Na otázku, či nebude problém, ak šéfa RTVS zvolia hlasmi kotlebovcov, uviedla, že hoci nie je šťastná z účasti ĽSNS v parlamente, ale je tam z vôle voličov. 11:07 Bugár nevie, či dnes zvolia šéfa RTVS Bugár nevie povedať, či dnes bude zvolený šéf RTVS. Závisí to podľa neho aj od hlasovania opozície. 10:46 Prepojenie Rezníka s Kočnerom Podpredsedníčka parlamentu hovorí tesne pred voľbou šéfa RTVS o prepojení Jaroslava Rezníka a podnikateľa Mariana Kočnera.
10:45 Poslanci Mosta nedostali príkazy, ani zákazy Je to na osobnom rozhodnutí každého poslanca klubu Most-Híd, tak sme sa dohodli," povedal šéf Mosta Béla Bugár s tým, že poslanci nedostali ani príkazy, ani zákazy. Otázne je tiež, či pôjdu voliť všetci poslanci Mosta-Híd. Bugár zopakoval, že aj to je na osobnom rozhodnutí poslancov. "Ak sa niekto náhodou rozhodne, že nejde, je to jeho rozhodnutie," poznamenal. 10:34 Mika alebo Rezník Poslanci dnes budú v parlamente tajnou voľbou voliť šéfa RTVS v druhom kole. V prvom totiž ani jeden z osmičky kandidátov nezískal nadpolovičnú väčšinu hlasov prítomných poslancov. Kandidátmi sú súčasný šéf televízie Václav Mika a šéf agentúry TASR Jaroslav Rezník.
Václav Mika a Jaroslav Rezník

Jaroslav Rezník sa narodil 12. júla 1966 v Ružomberku. Od roku 1993 pôsobil ako riaditeľ Regionálneho štúdia Slovenského rozhlasu (SRo) v Košiciach. V rokoch 1997-2005 bol ústredným, potom generálnym riaditeľom Slovenského rozhlasu (SRo) v Bratislave.

Vláda vymenovala Rezníka 4. apríla 2007 do funkcie generálneho riaditeľa Tlačovej agentúry Slovenskej republiky (TASR), ktorej sa ujal 5. apríla 2007.

Po legislatívnej zmene TASR zo štátnej príspevkovej organizácie na verejnoprávnu inštitúciu ho Správna rada TASR v apríli 2009 opätovne zvolila za generálneho riaditeľa TASR na päťročné funkčné obdobie.

Tento post obhájil a v januári 2014 ho Správna rada TASR opäť zvolila za generálneho riaditeľa TASR na ďalšie päťročné funkčné obdobie počnúc dňom 30. apríla 2014.

01 - Modified: 2024-04-11 09:32:46 - Feat.: - Title: Šéf Európskej vysielacej únie: Som rád, že slovenská vláda reviduje legislatívu o RTVS. Nie je neskoro 02 - Modified: 2024-04-08 09:45:37 - Feat.: - Title: Ako ďalej RTVS? Na odbornú debatu príde aj šéf EBU Noel Curran 03 - Modified: 2024-04-02 14:44:04 - Feat.: - Title: Veľkú Noc ovládlo Let´s Dance. Tanečná šou prilákala najväčšie publikum od roku 2011 04 - Modified: 2024-03-13 10:39:43 - Feat.: - Title: Danko chce urobiť ďalšie poriadky s novinármi. Koalícia opakuje, že RTVS má patriť všetkým 05 - Modified: 2024-02-26 08:38:54 - Feat.: - Title: Koalícia pritvrdzuje voči RTVS: Po Dankovi už aj Blaha žiada "vyriešiť" verejnoprávnu televíziu
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
27. apríl 2024 01:02