Erich Manzer, generálny riaditeľ Huawei Technologies, SlovakiaHuawei
StoryEditor

Aj poľnohospodárstvo môže byť digitálne

14.07.2023, 00:00

Erich Manzer vedie od marca tohto roku firmu Huawei Technologies na Slovensku. Predtým pôsobil vo vedení rakúskej spoločnosti a priniesol k nám niekoľko progresívnych a “zelených” projektov. Jedným z nich je technologická novinka - 5G drony, ktoré skenujú polia a prenášajú údaje v reálnom čase, a tak umožňujú farmárom prijímať rýchle rozhodnutia.

V Huawei pôsobíte od roku 2009. Mohli by ste opísať svoje začiatky a ako ste sa vypracovali na generálneho riaditeľa?

Vo firme som začal pracovať v čase, keď značka ešte nebola veľmi známa na rakúskom a európskom trhu. Postupne sme sa čoraz viac dostávali do popredia, vďaka kvalite a technologickým prvenstvám. Začínal som ako manažér pre bezdrôtové siete, kde som sa venoval vývoju riešení pre sieťových operátorov s ohľadom na ich potreby. Od roku 2012 som pôsobil ako technický riaditeľ a o dva roky neskôr ako viceprezident spoločnosti. Od roku 2017 som bol zástupcom generálneho riaditeľa pre predaj a riadil som rôzne projekty v Rakúsku. Začiatkom marca 2023 som prevzal úlohu generálneho riaditeľa pobočky na Slovensku. Toto prostredie je veľmi podobné rakúskemu, mám okolo seba tím schopných a inteligentných ľudí, s ktorými sa posúvame vpred.

Ako sa plánujete angažovať v oblasti spoločenskej zodpovednosti firiem a podpory spoločenských iniciatív na Slovensku?

Podporujeme a motivujeme mladé talenty v IT sektore. Na Slovensku realizujeme celosvetový program “Seeds for the future”, ktorý je zameraný na podporu a vyhľadávanie mladých talentov v tejto oblasti. Študenti vysokých škôl a univerzít sa zúčastňujú 8-dňového online programu, v rámci ktorého sa zapoja do kurzov o fungovaní kľúčových technológií súčasnosti ako sú 5G, cloud computing, AI. Nahliadnu do histórie spoločnosti Huawei, nadviažu interakciu s expertmi spoločnosti Huawei, externými podnikateľmi, vedcami a zapoja sa do skupinových diskusií so študentmi z iných krajín. Študenti majú zároveň možnosť zažiť tradičnú a modernú Čínu prostredníctvom virtuálnych prehliadok miest alebo priestorov rýchlo rastúcich firiem. Na konci kurzu získajú, okrem cenných skúsenosti, certifikát a možnosť pripojiť sa do LinkedIn komunity absolventov.

V čom vidíte najväčšie rozdiely v IKT ekosystéme medzi Rakúskom a Slovenskom?

V podstate vidím mnoho podobností medzi obidvomi krajinami. Rovnako sme v Európskej únii, máme rovnaké pravidlá, ale na druhej strane, slovenský trh potrebuje ešte väčší rozvoj.  Digitalizácia tu nie je až tak rozvinutá, vnímam tu medzery. V oblasti 5G sa na Slovensku iba začína investovať, využívajú sa na to Európske fondy. Takže jedným z hlavných rozdielov, ktoré  vnímam je určite stupeň digitalizácie.

Na ktoré projekty, ktorých súčasťou ste boli v Rakúsku, ste najviac hrdý a ktoré plánujete realizovať aj na Slovensku?

Bude to viacero projektov, ktoré nie sú spojené iba s biznisom. Jedným z najdôležitejších, na ktorých som v Rakúsku spolupracoval, bol projekt v spolupráci s nadáciou, na podporu talentovaných a nadaných študentov, ktorí nemajú prostriedky na to, aby mohli študovať. Huawei podporuje tento projekt, pričom som v skupine porotcov, ktorá vyberá študentov, uchádzajúcich sa o štipendium. Snažíme sa o to, aby mladí ľudia dostali nie len vzdelanie ale aj ubytovanie. Ďalším je projekt TECH4ALL, kde veda a moderné technológie pomáhajú chrániť prírodu a biodiverzitu. Na Neziderskom jazere v Rakúsku, ktoré je známe svojou osobitou diverzitou, využívame inteligentné technológie a umelú inteligenciu na výskum vtáčieho sveta. Na základe výsledkov výskumu je možné odvodzovať vhodné ochranné opatrenia. A samozrejme, som hrdý aj ďalšie naše technologické projekty, z nich mnohé sme na trh priniesli ako prví.

image
Huawei

Huawei nedávno, v rámci projektu Smart Agriculture, uskutočnil dronovú prezentáciu nad bratislavskými vinohradmi. Boli ste pri vzniku tohto projektu v Rakúsku, môžete priblížiť konkrétne technológie a inovácie, ktoré Huawei do oblasti poľnohospodárstva prináša?

Cieľom projektu Smart Farming je zlepšiť digitalizáciu poľnohospodárstva a zlepšiť ochranu životného prostredia prostredníctvom zníženia používania pesticídov. V rámci projektu ide o zber dát z dronov, ktoré dron nasníma vo vinohradoch alebo na poliach, a následne ich vyhodnotí. Využíva pritom 5G sieť a ide o to, aby bol zber dát kvalitný a následná analýza, ktorá poskytne farmárom informácie, bola jednoduchšia a prínosná. Sieť 5G slúži na to, aby pilot nemusel riešiť kedy a kam má dron vyletieť a aké dáta má vyhodnocovať, to všetko urobí umelá inteligencia. Dron poskytuje farebne odlíšené obrázky, na základe ktorých farmár pri vyhodnocovaní dát vie reagovať napríklad na to, či treba použiť hnojivo, alebo zvýšiť závlahu.  Túto analýzu využíva na efektívnejšiu ochranu a starostlivosť o vinohrad. V Rakúsku je do projektu zapojená firma Dronetech, na Slovensku sa postupne snažíme pridávať aj ďalšie subjekty, napríklad mobilného operátora, softvérovú spoločnosť a univerzitu.

image
Huawei

V čom najviac prospieva miestnym farmárom a poľnohospodárstvu?

Výhodou projektu a používania tejto technológie je v konečnom dôsledku vyššia úroda, keďže farmár pomocou dronu lepšie a včas zistí, aký zásah je potrebný. Dôležitá je i časová úspora, keďže farmár nemusí fyzicky obchádzať polia a zisťovať, či všetko prebieha tak ako má, to všetko za neho urobí dron. Rovnako to môže mať i zdravotné benefity, pretože pesticídy sa nebudú musieť používať v takom množstve ako teraz, keď polia nie sú monitorované a farmár či vinohradník iba s vynaložením veľkého úsilia získava prehľad o všetkom, čo sa vonku deje.

Aké ďalšie technológie pomáha 5G uľahčiť a aký má potenciál?

5G umožňuje množstvo prelomových technológií, akými je napríklad umelá inteligencia, internet vecí alebo cloud computing. Výsledkom je možnosť širokej implementácie naprieč odvetviami. Ide napríklad o prenos veľkých objemov dát, o spojenie viacerých zariadení a rýchlosť reakcií, pretože pri 5G sieti, je zber a vyhodnocovanie dát a údajov rýchle. Ďalšími oblasťami je napríklad už spomínané poľnohospodárstvo či možnosť využitia 5G siete aj v rámci medicíny. Prostredníctvom 5G sa dajú napríklad na diaľku vykonávať dôležité operácie. Má skrátka širokospektrálne využitie v mnohých oblastiach.

V čom vidíte prekážky digitalizácie a využívania technológií v inteligentnom poľnohospodárstve?

Najväčšou prekážkou na Slovensku je najmä pokrytie siete. Vieme, že mobilní operátori majú pokrytie najmä vo väčších mestách a menšie mestá či obce sú na tom oveľa horšie. Ďalšou prekážkou je neinformovanosť farmárov v tejto oblasti. V iných európskych krajinách je povedomie o technologických možnostiach oveľa vyššie. Farmári viac využívajú v poľnohospodárstve robotizáciu, nielen drony, kým slovenskí poľnohospodári sú skôr tradiční a o týchto možnostiach vedia veľmi málo.

Aké technológie budú v blízkej budúcnosti v popredí?

Bude sa vyvíjať najmä umelá inteligencia. Je dôležité vedieť ako funguje, to, že je programovaná ľuďmi. V ďalšom období bude dôležitý najmä proces jej vývoja. S tým je spojená potreba silných sietí, aby údaje, ktoré naprogramujú, boli rýchlo k dispozícii a aby fungovala rýchla odozva, pretože práve to používateľ očakáva.

Značka Huawei je väčšine ľudí známa svojimi smartfónmi a príslušenstvom. Spoločnosť je však pevne zakotvená aj v odvetví solárnej energie.

Áno, je to pravda. Spoločnosť Huawei sa špecializovala na mobilné telefóny a ich príslušenstvo, kde sme zaznamenali veľký rozvoj ale orientujeme sa aj na iné oblasti. Ide najmä o zelené a obnoviteľné zdroje energie.  Zameriavame sa na fotovoltaické panely, pričom ide o zber a uloženie energie, ktorá sa využije neskôr. Do tejto oblasti investujeme intenzívne už niekoľko rokov a sme na európskych a svetových trhoch veľmi vysoko v rankingu.

Aké príležitosti a výzvy vidíte pre Huawei v oblasti digitálnej transformácie na Slovensku?

Zameriavame sa na viacero projektov v rámci obnoviteľnej energie.  Práve tu vidíme zaostávanie Slovenska v porovnaní napríklad s Rakúskom. Naše skúsenosti sme zúročili napríklad v spolupráci so spoločnosťou Orange. Ako prvý a jediný slovenský operátor, v spolupráci s nami, realizuje hromadnú výstavbu vysielačov so solárnym napájaním. Tento „zelený“ projekt oceňujú aj v iných európskych štátoch a je to pozitívny príklad, aj pre iných operátorov.

 

Erich Manzer pracoval v rôznych manažérskych funkciách v telekomunikačnom priemysle viac ako 25 rokov. V spoločnosti Huawei pôsobí od roku 2009 a svoje odborné znalosti dlhodobo uplatňoval ako vedúci oddelenia produktov a riešení v Rakúsku. Neskôr sa stal viceprezidentom a od roku 2017 je vedúcim obchodnej skupiny Carrier. Od marca 2023 pracuje vo funkcii generálneho riaditeľa slovenskej pobočky spoločnosti Huawei. Na Slovensko priniesol projekt Smart Agriculture, ktorý využíva 5G technológie pre udržateľnejšie a efektívnejšie poľnohospodárstvo.

 

Článok vznikol v spolupráci so spoločnosťou Huawei Technologies, Slovakia

 

menuLevel = 2, menuRoute = news/nativ, menuAlias = nativ, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
27. apríl 2024 07:35