StoryEditor

Strácame mladých, ktorí by mali zapĺňať kiná. Prečo nechodíme na iné filmy ako české a americké?

18.12.2022, 09:00

Skôr ako svet zasiahla pandémia, slovenská kinematografia zažívala svoje obrodenie.

V roku 2019 bolo v kinách predaných 6,5 milióna lístkov. S covidom však nastal prepad na dva milióny a dodnes sa trend dvíha extrémne pomaly.

Filmový kritik Peter Konečný vysvetľuje, prečo sa tak výrazne mení správanie divákov.

Aký je záujem o slovenské filmy a čo môže opäť naplniť kinosály? 

Celý rozhovor si môžete prečítať nižšie, alebo v prílohe Stratégií Produkcia 2022.

 

Návštevnosť kín v roku 2022 sa odhaduje na tri a pol milióna divákov, čo je oproti predcovidovému obdobiu stále o polovicu menej. Prečo sa diváci vracajú do kín tak veľmi pomaly?

Jedným z dôvodom je silnejúca streamovacia kultúra. Streamovacia aktivita bola teda vždy veľká, ale spájala sa s nelegálnym obsahom. Teraz sa to preklopilo do legálneho trávenia času. Určitú váhu má aj spohodlnenie spoločnosti a samotná cena lístka do kina. Možno ponuka kín niekomu prestala vyhovovať a nie je ochotný platiť tieto peniaze za filmy, ktoré sa o pár mesiacov alebo týždňov aj tak dostanú do streamu. Zároveň, intenzívnym tlakom na pozeranie filmov doma sa akoby vytratil filmový zážitok a vzniká aj také nepochopenie, že napríklad vo filmových kluboch sú tituly, ktoré na streame nie sú dostupné tak ľahko alebo vôbec.

No Netflix prišiel tento rok o 70 percent akcií a musel prepúšťať. Môžeme byť už svedkami presýtenosti trhu?

Áno, prichádzajú stále nové služby, ľudia nie sú ochotní platiť päť streamovacích platforiem, vyberajú, možno skúšajú, nie sú úplne lojálni. Oni sa však potom vrátia. Netflix tak výrazne zmenil pozíciu používateľského komfortu: streamuje sa vo vysokej kvalite, aj pre menšie trhy je všetko otitulkované alebo nadabované a hlavne, stal sa dostupný pre bežné rodiny. Stlačil cenu tak nízko a s takým komfortom služby a knižnicou... že nevidím žiadny dôvod, aby sa stretol s naozaj veľkými existenčnými rizikami.

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 81% na dočítanie.
menuLevel = 2, menuRoute = news/specialne-prilohy, menuAlias = specialne-prilohy, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
09. máj 2024 19:52