StoryEditor

Pred 30 rokmi bola založená mediálna spoločnosť CET 21

21.06.2022, 11:18
Autor:
redred

Pripomíname si, čím si spoločnosť prešla. Je vlastníkom licencií pre všetky kanály Nova Group.

Pred 30 rokmi, presne 22. júna 1992, bola založená mediálna spoločnosť CET 21 s.r.o., ktorá vlastní vysielacie licencie pre všetky kanály Nova Group. Počas svojej existencie prešla podstatnými vlastníckymi zmenami. Firmu, ktorá získala v roku 1993 licenciu na celoplošné televízne vysielanie, zakladala v júni 1992 pätica intelektuálov - Fedor Gál, Jozef Alan, Peter Hunčík, Peter Kršák a Vlastimil Venclík, uvádza ČTK v aktuálnom spravodajstve.

Z histórie

Vladimír Železný v spoločnosti spočiatku figuroval ako hovorca, po úspešnom licenčnom konaní sa ocitol na čele vznikajúcej televízie. Prvé zmeny vlastníckej štruktúry sa uskutočnili v decembri 1995, keď svoju šestinu spoločnosti získal tiež Železný. Ten postupne získaval v televízii čoraz silnejšie slovo, bol jej riaditeľom a zastával aj funkciu konateľa Českej nezávislej televíznej spoločnosti (ČNTS), ktorá zabezpečovala samotné vysielanie Novy a bola ovládaná mediálnym koncernom Central European Media Enterprises (CME).

V roku 2002 prevzala nad Novou kontrolu finančná skupina PPF, ktorá televíziu ovládla po tom, ako sa jej niekdajší riaditeľ Železný kvôli následkom svojho dramatického rozchodu s CME v lete 1999 ocitol v dlhoch. V roku 2004 PPF predala Novu znovu CME za 16,5 miliardy českých korún a 11-percentný akciový podiel v CME.

V roku 2009 sa o CME začal zaujímať americký koncern Time Warner, ktorý sa neskôr stal jej hlavným akcionárom. Firmu Time Warner prevzal americký telekomunikačný gigant AT & T a premenoval na Warner Media. AT & T v CME vlastnil 64 percent akcií, po započítaní prioritných akcií kontroloval až 75 percent spoločnosti. V októbri 2020 sa vlastníkom CME stala investičná skupina PPF.

Aktuálne

V apríli 2017 sa CET 21 premenovala na TV Nova, s.r.o. a v súčasnosti má voľne šírené stanice Nova, Nova Fun, Nova Cinema, Nova Action a Nova Gold, prémiové stanice Nova Sport 1, Nova Sport 2 a Nova International a stanicu Nova +1, ktorá ponúka program kanála TV Nova s posunom jednej hodiny. Popri tom prevádzkuje portály Nova Plus a Voyo. Vlani v októbri spustila tematickú stanicu pre ženy Nova Lady.

menuLevel = 2, menuRoute = news/tlacove-spravy, menuAlias = tlacove-spravy, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
26. apríl 2024 19:34