Dreamstime
StoryEditor

Problémy v paneláku? Právnici radia, čo robiť v prípade uštekaného psa či fajčiaceho suseda

21.11.2017, 15:06
Autor:
soksok
Občas musia obe strany zľaviť zo svojich nárokov a prijať kompromis. Inokedy sa zasa treba sťažovať. Kedy a ako sa brániť, sa dozviete v stredajšej prílohe HN Expert venovanej susedským sporom.

Vysnívané bývanie v bytovom či rodinnom dome vám môžu znepríjemniť spory so susedom. Tie vznikajú medzi obyvateľmi rodinných domov aj medzi susedmi v bytovkách. Podľa Občianskeho zákonníka však všetci vlastníci majú rovnaké práva a povinnosti, možné konflikty preto treba vedieť riešiť s rozumom.

1. tip: Susedia parkujú pred bránou
Situácia: Sused parkuje na mieste pred vašou bránou a nemieni si auto preparkovať inde. Bráni vám tak vo výjazde a potrebujete problém riešiť.

Ako si poradiť: Riešenie poskytuje zákon o cestnej premávke. Ten určuje jej pravidlá a v rámci nich aj spôsob parkovania, teda to, ako a kde možno zastaviť a stáť s vozidlom. „Platí, že vodič nesmie zastaviť a stáť na iných miestach, kde zastavenie alebo státie môže ohroziť bezpečnosť a plynulosť cestnej premávky. Tiež nemôže obmedziť jazdu vozidiel; osobitne na miestach vjazdov alebo výjazdov z pozemkov, vjazdov a výjazdov z objektov určených na zásobovanie alebo parkovacích miest,“ radí advokát Milan Ficek. 

Ak sused ako vodič parkuje pred vašou bránou, teda výjazdom z pozemku, dopúšťa sa priestupku proti bezpečnosti a plynulosti cestnej premávky.

„Odporúčam privolať políciu, aby vec vyriešila. Ak nebude parkovať pred vjazdom na váš pozemok, ale len pred plotom, avšak bez povolenia vás ako vlastníka pozemku, potom neoprávnene užíva pozemok,“ tvrdí advokát. Ani vtedy nie je vylúčené podanie žaloby na súd, ktorá by znela tak, aby sa dotyčný zdržal parkovania pred plotom a bránou.

Ďalších 12 tipov nájdete v stredajšej prílohe HN Expert venovanej susedským sporom.

menuLevel = 2, menuRoute = prakticke-hn/obcan-a-majetok, menuAlias = obcan-a-majetok, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
26. apríl 2024 10:47