StoryEditor

Vybavenie preukazu ŤZP vyriešite v mieste vášho bydliska

29.04.2019, 17:04
Keď máte zdravotné postihnutie a chcete čerpať výhody, na ktoré máte nárok, musíte si vybaviť preukaz.

1. Kde podáte žiadosť

Ak si chcete vybaviť preukaz ťažko zdravotne postihnutej osoby, parkovací preukaz, či preukaz pre sprievodcu postihnutej osoby, podajte žiadosť na oddelení posudkových činností úradu práce v mieste trvalého pobytu. Pokiaľ máte trvalý pobyt mimo Slovenska a prechodný na našom území, žiadosť podáte na Slovensku. Za maloletého podá žiadosť rodič alebo osoba, ktorá má dieťa zverené do osobnej starostlivosti rozhodnutím súdu. Ak postihnutá osoba nie je spôsobilá na právne úkony, s jej povolením a na základe lekárskeho posudku špecialistu, môže žiadosť podať oprávnená osoba.

2. Kto má nárok na preukaz

Na preukaz ťažko zdravotne postihnutej osoby máte nárok, ak je miera vašej funkčnej poruchy najmenej 50 percent. Funkčnou poruchou sa myslí nedostatok telesných, duševných alebo zmyslových schopností. Miera funkčnej poruchy sa vyjadruje v percentách podľa toho, do akej miery ochorenie obmedzuje funkčnosť organizmu.

3. Kto posúdi váš zdravotný stav

Lekárske posudky vykonávajú posudkoví lekári úradov práce, sociálnych vecí a rodiny. Počas posudzovania zdravotného stavu posudkovej činnosti sa hodnotí zdravotný stav, jeho zmeny a poruchy, ktoré vyplývajú zo zdravotného postihnutia. Lekár tiež určuje mieru funkčnej poruchy a spoločenské dôsledky, ktoré má postihnutá osoba pre svoj nedostatok na rozdiel od zdravého človeka. Posudzujú sa aj jednotlivé druhy odkázanosti, napríklad osobná hygiena, stravovanie a pohyb postihnutého. Ďalej sa lekár zameriava na fyzické a psychické vlastnosti opatrovateľa. Doktor posudzuje aj fakt, či je postihnutý schopný v prípade potreby udeliť písomný súhlas.

4. Čo je pri posudku smerodajné

Pri lekárskom posudzovaní zdravotného stavu lekár vychádza hlavne z lekárskeho nálezu, ktorý nie je starší ako šesť mesiacov. Ak je podľa lekára stav postihnutého chronický s trvalým poškodením alebo je isté, že sa stav nezlepší, tento nález môže byť aj starší ako šesť mesiacov. Pri ďalšom posúdení môže doktor vychádzať aj z nálezu od špecialistu v danom odbore.

5. Ako môžete preukaz využiť

Preukaz ŤZP slúži na uplatnenie rôznych výhod a zliav v oblasti kultúry, cestovania, či platenia miestnych daní. Výšku zľavy a výhod si určujú jednotlivé rezorty, mestá a obce alebo poskytovatelia služieb. Ak chcete preukaz využiť na nejaké konkrétne podujatie, odporúčame vám overiť si, či ho poskytovateľ akceptuje a v akej výške bude prípadná zľava.

6. Nárok na parkovací preukaz

Nárok na parkovací preukaz vám vzniká, ak ste osoba s ťažkým zdravotným postihnutím, ktorá je odkázaná na individuálnu prepravu autom. Tiež v prípade, že máte neurologické ochorenia či praktickú alebo úplnú slepotu. Nárok máte aj pri stredne ťažkom alebo ťažkom obmedzení pohyblivosti, či strate končatiny. Úplný zoznam diagnóz, pri ktorých môžete mať parkovací preukaz je aj na webe Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny. Preukaz sa vystavuje na základe právoplatného rozhodnutia o finančnom príspevku na kompenzáciu alebo z rozhodnutia o preukaze z ktorého vyplýva, že ide zdravotne ťažko postihnutú osobu. Ak máte zaručený elektronický podpis, žiadať môžete aj elektronicky.

Zdroj: Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny, UPSVaR

01 - Modified: 2024-04-10 12:33:03 - Feat.: - Title: Pri žiadosti o opatrovanie sa posudzuje nielen zdravotný, ale aj sociálny stav 02 - Modified: 2024-04-19 09:00:00 - Feat.: - Title: Ťažko zdravotne postihnutí ľudia dostanú nové preukazy. Aký rozdiel bude oproti tým starým? (+ vzor) 03 - Modified: 2024-04-04 16:37:33 - Feat.: - Title: Poskytovatelia sociálnych služieb nesúhlasia so zrušením príspevku pre tých neverejných. Obce nemajú peniaze 04 - Modified: 2024-03-12 16:30:00 - Feat.: - Title: Trenčianskej nemocnici chýba 65 sestier, nových kolegov lákajú na 5-tisícový príspevok 05 - Modified: 2024-03-04 23:00:00 - Feat.: - Title: Nová podpora pre nezamestnaných: kto, kedy a v akej forme dostane dávku vo výške takmer 90 eur mesačne
menuLevel = 2, menuRoute = prakticke-hn/obcan-a-majetok, menuAlias = obcan-a-majetok, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
26. apríl 2024 17:45