Fotografia č. 2 - Bojové obrnené vozidlo KBVP Pandur II 8x8 CZMinisterstvo obrany SR
StoryEditor

Licenčná výroba vozidiel Pandur II v Českej republike – dôležité skúseností pre Slovensko

13.10.2021, 16:00
Ministerstvo obrany SR predstavilo v posledných mesiacoch odvážne plány modernizácie Ozbrojených síl Slovenskej republiky (OS SR). Jedným z projektov je aj nákup nových bojových obrnených vozidiel (BOV) 8x8. Celkovo plánuje rezort obrany obstarať v piatich fázach v rokoch 2022-2035 až 500 kusov nových BOV. V prvej fáze projektu má byť obstaraných 76 vozidiel v odhadovanej hodnote 332,2 milióna eur s DPH. Ministerstvo predpokladá aj zapojenie domáceho obranného priemyslu na úrovni 40 %. Nedávno realizovaná dodávka 20 vozidiel Pandur II 8x8 pre Armádu ČR jasne dokazuje, že zapojenie domáceho obranného priemyslu môže v priebehu času rásť.

Otázka zapojenia obranného priemyslu do modernizačných projektov je vždy zásadným faktorom pri výbere novej techniky. Platí to aj pre Slovensko v prípade plánov pre nákup nových BOV 8x8. Rezort obrany požaduje zapojenie slovenského obranného priemyslu na úrovni 40 %. Skúsenosti Českej republiky s vozidlami Pandur II 8x8 ukazujú, že tento podiel sa môže časom výrazne zvyšovať. Príkladom je nedávna realizácia dodávok 20 špeciálnych vozidiel Pandur II 8x8 pre AČR, ktoré si u spoločnosti Tatra Defence Vehicle (TDV) objednalo české Ministerstvo obrany v roku 2017. Tá má totiž od koncernu GDELS licenciu na výrobu vozidiel Pandur II 8x8 v ČR a zároveň je výhradným predajcom týchto vozidiel na vybraných trhoch vo východnej Európe a v Ázii. Vďaka tejto licencii mohla TDV realizovať zákazku od českého rezortu obrany na výrobu 20 vozidiel Pandur II 8x8 v dvoch verziách- vozidlo spojovacie a štábne miesto velenia. Bojové obrnené vozidlá Pandur II 8x8 vo verzii spojovacie vozidlo Bojové obrnené vozidlá Pandur II 8x8 vo verzii spojovacie vozidlo Ministerstvo obrany SR

​Podľa štúdie firmy EY priniesla zákazka na 20 nových BOV Pandur II 8x8 Českej republike veľa pozitív. Vďaka tomu, že v Česku je TDV licencovaným výrobcom vozidiel Pandur II 8x8, vytvorila si firma široký dodávateľský reťazec českých spoločností, ktoré sa z veľkej časti podieľali aj na vývoji a výrobe pokročilých a moderných elektronických, komunikačných a spojovacích systémov. „Vďaka zapojeniu českých firiem do dodávateľského reťazca ostalo približne 80 % nákladov na zákazku v ČR,“ uviedol generálny riaditeľ TDV Tomáš Mohapl. Dôležitým ukazovateľom sú aj ekonomické benefity, ktoré ČR týmto projektom získala.

Priame náklady na túto zákazku boli 1,6 miliardy českých korún (približne 63,19 milióna eur). V dodávateľskom reťazci dosiahla hodnota zákazky úrovne 5 miliárd českých korún (takmer 197,5 milióna eur) a 1 koruna investovaná na zákazku vygenerovala v českej ekonomike 3,2 koruny v nadväzujúcich odvetviach. Vo forme daní a odvodov za toto obdobie odviedla Tatra Defence Vehicle do českého rozpočtu 402 miliónov Kč. Táto zákazka zároveň priniesla taký objem práce, ktorý sa dá prepočítať na zamestnanie pre 800 kvalifikovaných pracovníkov počas jedného roka. Tieto ukazovatele jasne demonštrujú, akým veľkým stimulom pre domácu ekonomiku je výrazné zapojenie domáceho obranného priemyslu do modernizačných projektov.

Vyššie uvedené prínosy by určite nemali utiecť ani slovenskému rezortu obrany. Skúsenosti z Českej republiky ukazujú, že spolupráca českých firiem na projekte vývoja a výroby 20 kusov obrnených vozidiel Pandur II 8x8 v špeciálnych verziách priniesli českej ekonomike značné benefity. Tieto benefity by sa mohli preniesť aj na Slovensko a to vo forme spolupráce medzi spoločnosťami Tatra Defence Vehicle a Tatra Defence Slovakia, ktorá prichádza na Slovensko obnoviť nielen výrobu vozidiel značky TATRA, ale podieľať sa aj na výrobe strednej bojovej kolesovej techniky.

To, že Tatra Defence Slovakia je na tento krok pripravená, sa ukázalo na veľtrhu IDEB v Bratislave, kde spoločnosť prezentovala bojové obrnené vozidlo 4x4 vlastnej výroby na podvozku Tatra. Je teda na mieste uvažovať o vozidle Pandur II 8x8 pre OS SR a prostredníctvom spolupráce spoločností TDV a Tatra Defence Slovakia zabezpečiť pre Slovensko ekonomické výhody z projektu BOV 8x8 podobne, ako sa to podarilo Českej republike.

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
27. apríl 2024 03:56