Peter Mariš (vľavo) a Milan Božik, zakladatelia slovenskej fintech spoločnosti CRYPTON DIGITAL, SECRYPTON DIGITAL, SE - Zakladatelia CRYPTON DIGITAL, SE Peter Mariš a Milan Božik (vpravo)
StoryEditor

Oblasť fintech sa rýchlo vyvíja. Ako to vnímajú zakladatelia jednej z najväčších kryptospoločností na Slovensku?

25.08.2020, 00:00
Slovné spojenie FINTECH, pochádzajúce zo slov FINANCIE a TECHNOLÓGIE, skloňujeme už od roku 1950, kedy bola predstavená kreditná karta. Od tej doby prešli financie s technológiami ruka v ruke kus cesty. Aktuálnou veľmocou v tomto sektore je Čína. Predpovede naznačujú, že prvenstvo by mohla prevziať India. Medzi najúspešnejšie patria celosvetovo tie fintech spoločnosti, ktoré prinášajú inovatívne platobné riešenia. Ako raketový vývoj fintech oblasti vnímajú zakladatelia jednej z najväčších slovenských kryptospoločností? Pýtali sme sa Milana Božika a Petra Mariša zo spoločnosti CRYPTON DIGITAL, SE, ktorá inovatívne platobné riešenia spája s bezpečným investovaním do kryptomien.

Milan Božik, spoluzakladateľ a predseda predstavenstva CRYPTON DIGITAL, SE

Milan Božik Milan Božik

Odkiaľ pochádzate?

Narodil som sa v Bratislave, ale odmalička žijem v Nitre, kde som študoval na obchodnej akadémii. Neskôr som sa vrátil do hlavného mesta za štúdiom manažmentu na Univerzite Komenského.

Ako dlho sa venujete svetu financií?

Svet financií si ma definitívne získal v máji roku 2013 a od toho momentu sa v tomto smere neustále vzdelávam.

Ako oddychujete?

V mojom dynamickom svete oddych nachádzam málokedy, no snažím sa :). Relaxovať dokážem spoznávaním nových miest, návštevou wellnessu alebo čítaním dobrej knihy.

Peter Mariš, spoluzakladateľ a člen predstavenstva CRYPTON DIGITAL, SE

Peter Mariš Peter Mariš

Odkiaľ pochádzate?

Narodil som sa v Nitre. Tu som študoval hotelovú akadémiu a neskôr som sa presťahoval do Bratislavy. Obaja sme študovali manažment na Univerzite Komenského. Milan nastúpil o rok neskôr.

Ako dlho sa venujete svetu financií?

Tieto míľniky sa spájajú s mojím prvým podnikaním, respektíve s prvými podnikateľskými skúsenosťami, ktoré som začal zbierať už ako osemnásťročný. A prvé ovocie sa dostavilo už po troch rokoch práce.

Ako oddychujete?

Pre mňa oddych a relax znamenajú prácu. Najviac si oddýchnem pri nejakej produktívnej činnosti. Ale v poslednom čase rád oddychujem aj pri sledovaní dokumentárnych filmov.

Ako sa máte? Čo aktuálne prežívate?

Milan Božik: V súčasnosti prežívam zaujímavé obdobie môjho života. Nakoľko sa naša spoločnosť rozrastá aj za hranice Slovenska, presťahoval som sa do Prahy. Som presvedčený, že práve toto veľkomesto je kľúčové pre rozšírenie našej platformy WEXO.

Peter Mariš: Momentálne prežívam doslova pracovné obdobie. S tímom intenzívne pracujeme na napredovaní nášho startupu Wexo. Už o pár dní plánujeme spustiť funkciu vlastnej zmenárne, o ktorej budeme v médiách samostatne informovať. Takže pracovná vyťaženosť u mňa aktuálne prevláda viac ako kedykoľvek predtým. Ale výsledky mi dodávajú silu pokračovať.

Čím ste chceli byť, keď ste boli ešte malí chlapci?

Milan Božik: Pamätám si, ako keby to bolo včera, keď sa ma túto otázku pýtali v detskom tábore, keď som mal 10  alebo 11 rokov. Odpovedal som: ,,Keď budem veľký, chcem byť právnik, aby som pomáhal dobrým ľudom dosiahnuť spravodlivosť.“

Peter Mariš: Keď som bol malý, obdivoval som smetiarov, ako stoja na tom stupienku počas jazdy :). Ale počas stredoškolského obdobia som už začal uvažovať o ekonomických smeroch.

Dnes spolu vediete napredujúcu spoločnosť CRYPTON DIGITAL, SE. Čo vás viedlo k tomu, aby ste sa vydali týmto smerom?

Milan Božik: V spoločnostiach, v ktorých som pracoval predtým, mi chýbala možnosť sebarealizácie a možnosti expanzie do celého sveta. Zároveň súčasná digitálna doba inovácií ma podnietila založiť CRYPTON DIGITAL.

Peter Mariš: Môj cieľ je prinášať na trh inovačné technológie, ktoré dokážu zjednodušovať život. Napĺňa ma posúvať sa vpred, prinášať niečo nové a motivujú ma skupiny ľudí, ktoré sa nám už podarilo na seba naviazať, či už ako spokojných klientov, investorov alebo iných partnerov, a úspešne ich zapojiť do sveta investícií a kryptomien.

Ako vnímate vývoj v oblasti fintech vo svete?

Milan Božik: Vývoj v oblasti finančných technológií vnímam vo svete ako veľmi kľúčový. V novom svete budú inovácie nevyhnutné. Spoločnosti sa budú musieť pretransformovať alebo zaniknú. Čo sa týka bežných ľudí, tak tí sa budú musieť adaptovať.

Peter Mariš: Vnímam raketovú rýchlosť vývoja tohto sektora. Doba je veľmi dynamická, každá spoločnosť sa potrebuje prispôsobovať tomuto trendu, inak môže nasledovať stagnácia. My v CRYPTON DIGITAL sa obklopujeme mladými ľuďmi, ktorí sršia inováciami. Sledujeme veľké celosvetové fintech spoločnosti, ktoré zožali obrovský úspech. A máme spoločný cieľ, priblížiť sa k nim s produktom Wexo.

Kde v rámci fintechu vidíte najväčší prínos pre spoločnosť?

Milan Božik: Z pohľadu budúcnosti očakávam, že fintech prenikne do všetkých častí finančného sektora. Otvorenie bankového účtu na pobočke bude v budúcnosti iba spomienkou, preto najväčší prínos očakávam práve v bankovom sektore.

Peter Mariš: S Wexom momentálne pripravujeme veľa inovatívnych služieb, prvotne pre slovenský a český trh. Vnímame obrovský dopyt užívateľov po naozaj kvalitných službách kryptobankovníctva ako sú kúpyschopnosť, predaj, platby a ďalšie vymoženosti.   Peter Mariš (vľavo) a Milan Božik, zakladatelia slovenskej fintech spoločnosti CRYPTON DIGITAL, SE Peter Mariš (vľavo) a Milan Božik, zakladatelia slovenskej fintech spoločnosti CRYPTON DIGITAL, SE CRYPTON DIGITAL, SE Čo vás na fintech inšpiruje?

Milan Božik: Fascinuje ma zrýchlenie a zdigitalizovanie všetkých finančných procesov. V konečnom dôsledku absolútne odstránenie zdĺhavých administratívnych úkonov.

Peter Mariš: Inšpiruje ma jednoduchosť, rýchlosť a istota v tom, že tak, ako sme pred desiatimi rokmi netušili, čo budeme robiť dnes, tak ani dnes nevieme, kam sa posunieme o desať rokov.

Keby ste sa nevenovali inovatívnym platobným spôsobom a investovaniu do kryptomien, kam inam by ste aplikovali nové technológie?

Milan Božik: Investovanie, finančný svet a kryptosvet sú mojou záľubou, a preto sa tomu venujem každý jeden deň. Keby som sa však nevenoval tomu, tak by som hľadal spôsob implementovania umelej inteligencie v zdravotníctve. Mojím snom je vynájsť teleport, ak to, samozrejme, dovtedy nevymyslí Elon Musk :D.

Peter Mariš: Keby som rozumel školstvu alebo zdravotníctvu, išiel by som týmto smerom, lebo pomoc ľuďom dáva zo všetkej práce najväčší zmysel. Ale zdravotníctvu ani školstvu zatiaľ nerozumiem. Rozumiem investovaniu, a preto ako CRYPTON DIGITAL poskytujeme služby rôznych foriem investovania do kryptomien a inovatívnych platobných riešení, ako jedna z prvých slovenských fintech spoločností s týmto zameraním.

Aktuálne spúšťate už spomínaný vlastný startup Wexo, ktorý postupne prináša inovatívne spôsoby využitia kryptomien, platby s nimi, ich výmenu za bežné meny a iné funkcie. Prvotne sa zameriavate na slovenský a český trh. Sú Slováci dobrí konzumenti fintech noviniek? 

Milan Božik: Nový startup WEXO je naozaj odvážny. Má jasnú víziu a tou je priniesť kryptomeny do každej bežnej domácnosti. Slovenský národ vnímam stále ako konzervatívny, a preto sme spustili aj vlastnú akadémiu, ktorej hlavnou úlohou bude priblížiť nové technológie ľuďom.

Peter Mariš: Myslím si, že áno. Slovensko je veľmi dobrá krajina. Dnes už môžeme za seba povedať, že pokiaľ klientom poskytujete naozaj kvalitné služby a máte okolo seba vybudovanú komunitu, ktorá dôveruje vašej značke, ľudia radi prijmú váš nový produkt.

Dlho sa tradovalo, že klasické banky majú svojím spôsobom strach z fintech noviniek. Môžeme dnes povedať, že už to neplatí?

Milan Božik: Osobne si myslím, že toto sa bude tradovať naďalej, pretože banky na povrchu pôsobia veľmi konzervatívne a skostnatene. Na pozadí však vyvíjajú podobné platformy ako my, no nepovedia vám o tom.

Peter Mariš: Niektoré banky sa k fintech vyjadrujú pozitívne a sú motivované ísť rýchlym tempom spolu s nami. Produkty spojené s kryptomenami majú tendenciu byť v krátkej dobe produktami bežného bankovníctva. 

Spomalila koronakríza procesy v oblasti fintech a vo vašej profesii?

Milan Božik: Prepuknutie tejto krízy sme predpokladali a snažili sme sa na ňu pripraviť čo najlepšie. Na naše prekvapenie nás vôbec nespomalila v našom vývoji, práveže nám to urýchlilo procesy v digitalizácii.

Peter Mariš: Práve naopak, aj táto situácia nám ukázala, že procesy v digitálnom svete sú už dnes veľmi hodnotné a využiteľnosť týchto služieb je na bežnej úrovni. Vidíme to na tom, ako stúpa krivka digitálnych firiem. Najväčší dopyt zaznamenali práve firmy, ktoré sú orientované na online služby, a naopak, kto tento krok nedrží, ten zastal úplne.

V rámci spoločnosti CRYPTON DIGITAL, SE sa venujete investovaniu do kryptomien. Klientom poskytujete širokú škálu produktov a možností, ako sa bezpečne zapojiť do tejto fintech oblasti. Podľa prieskumov si kryptomeny, s ktorými vy denne pracujete, získavajú na celom svete stále väčšiu popularitu. Ako je to na Slovensku?

Milan Božik: Na Slovensku je to veľmi podobné. Spomínam si, že keď sme v roku 2016 začali rozprávať o kryptomenách prvým ľudom, tak väčšina z nich nás vtedy mala za bláznov. V tomto momente sú však našimi spokojnými klientmi.

Peter Mariš: Veľa noviniek, nových trendov prichádza zo zahraničia a podobne je tomu aj s kryptomenami. Slovensko a Česká republika majú ale mimoriadne silnú komunitu -kryptokomunitu, ktorá dnes už zahŕňa okrem fanúšikov aj zástupy spokojných klientov.

Tento rok v máji sme boli svedkami dôležitej udalosti v živote najpopulárnejšej kryptomeny bitcoinu, a síce BITCOIN HALVINGU. Čo to znamená pre nasledujúce obdobie?

Milan Božik: Táto udalosť je veľmi dôležitá práve pre bitcoin maximalistov, ale aj pre kryptonadšencov. Bitcoin Halving znamená zmenu uvoľňovania bitcoinov do obehu. V tomto momente sa algoritmus uvoľňovania znížil o polovicu približne na ďalšie 4 roky. V jednoduchosti to znamená, že bitcoiny sú vzácnejšie, pretože sa ich menej uvoľňuje. Logicky, čoho je nedostatok a má to využiteľnosť, bude v budúcnosti narastať i na hodnote.

Peter Mariš: Bitcoin má jednu veľkú vzácnosť. A tou je obmedzený počet mincí. Jednoducho povedané, keď jednotka práce na bitcoine stúpa hore, prirodzene rastie aj cena.

V médiách sa skloňuje druhá vlna koronakrízy. Je toto pandemické obdobie vhodné na investíciu do kryptomien?

Milan Božik: Rozhodne áno, do kryptomien by malo investovať celé Slovensko :).  Jedine týmto spôsobom sa z nás môže v budúcnosti stať druhé Švajčiarsko. Spomínam Švajčiarsko, pretože práve tam sa nachádza tzv. Crypto Valley, ktoré je jedným z hlavných lídrov v kryptomenovom svete. Koronakríza je však veľmi dobrý spúšťač digitalizácie, čo v konečnom dôsledku kryptomenám pomôže.

Peter Mariš: História nám hovorí, že pri rôznych krízach rástli alternatívne aktíva. V dnešnom digitálnom svete môžu mať digitálne aktíva rastúcu tendenciu a z dôvodu užívateľskej hodnoty môžu rásť ešte viac ako hmotné aktíva. V krízach má kryptomena tendenciu rásť výrazným tempom.

Vedeli ste, že?

CRYPTON DIGITAL poskytuje program pravidelného nakupovania kryptomenového portfólia už od 50 eur mesačne.

www.crypton.digital

www.wexopay.com

(PR)

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
20. apríl 2024 15:57