Vyskúšajte efektívne a úplne neškodné spôsoby rýchleho zaspávaniaShutterstock
StoryEditor

Vyskúšajte efektívne a úplne neškodné spôsoby rýchleho zaspávania

15.06.2021, 00:00
Napriek tomu, že sa ráno zobúdzame unavení a s myšlienkou, že večer uľahneme do postele oveľa skôr, rýchle a bezproblémové zaspávanie nie a nie prísť. Prečo je tomu tak? Za nespavosťou nemôžeme hľadať jeden jediný problém, ale celý komplex situácií, ktoré tento stav spôsobujú. A možno budete prekvapení, ktoré z nich to najčastejšie sú.

Nie vždy musia byť príčinou vášho neustáleho prehadzovania sa v posteli vaši susedia. Pomerne často sa problémy so spánkom vyskytujú v noci pred dôležitými udalosťami. Zvýšený pocit úzkosti zabraňuje telu relaxovať, následkom čoho potom ľudia trávia celú noc v bdelom stave.

Samozrejme, úplne inou záležitosťou sú patologické poruchy, ktoré sa vyskytujú neustále a bez zjavného dôvodu a ktoré dokáže odstrániť len ten najlepší neurológ v Nových Zámkoch alebo okolí.

Prečo nám robí zaspávanie tak veľký problém?

Podľa prieskumov trpí nespavosťou približne každý tretí človek na planéte, pričom sa takáto porucha nepovažuje vždy za chorobu. Nespavosť je skôr príznakom už existujúcich chorôb alebo nesprávneho fungovania tela.

Ľudia, ktorí majú problémy so spánkom najmenej trikrát týždenne počas troch mesiacov, môžu povedať, že trpia nespavosťou. Od straty koncentrácie, problémov s pamäťou, stresu a neustálej únavy to môže viesť k vážnym fyzickým a psychickým chorobám.

Nespavosť môže byť tiež spôsobená narušením takzvaného cirkadiánneho rytmu, čo sú biologické hodiny tela, ktoré pomáhajú riadiť spánok a aktivity počas dňa.

Tento rytmus závisí od mnohých faktorov, od telesnej teploty, nevhodného spánku a stravovacích návykov, stresu, psychických chorôb, porúch v tele atď.

Problémy so spánkom môžu byť aj genetického pôvodu. Vždy teda záleží, aký problém predchádzal vzniku tejto situácie a ako to všetko viete vyriešiť. Viac času tráveného v prírode by mohol byť dobrý základ a prvý krok smerom k zlepšeniu celej situácie. Veľmi úspešné a pre celé telo prospešné môžu byť preto aj obyčajné a pritom tie najkrajšie túry v Tatrách.

Ako vyhrať nad nespavosťou

Najdôležitejšou radou pre ľudí s poruchami spánku je vývoj správneho režimu, zdravej výživy, vyhýbanie sa zlým návykom, pravidelné cvičenie, priaznivé pracovné prostredie, dostatok odpočinku, pohodlné miesto na spanie a mnoho ďalších podmienok, v ktorých ľudské telo funguje najlepšie.

Rady, ktoré vám pomôžu vyriešiť vaše problémy so spánkom

Ľudia, ktorí dlhodobo trpia nespavosťou, vedia, že zbaviť sa tohto problému nie je také ľahké. V tejto súvislosti sme preto zostavili zoznam niekoľkých najdôležitejších rád, ktoré vám pomôžu vyriešiť vaše problémy so spánkom pomerne jednoducho a rýchlo.

Hobra s kvalitnou aku vŕtačkou

Pre pokojné a príjemné zaspávanie potrebujete ideálne podmienky- teda čerstvý vzduch, optimálnu teplotu a ticho. A práve o ticho sa postará kvalitná izolácia, ktorou môže byť aj špeciálna hobra.

Hobra je drevovláknitá doska rôznej hrúbky, ktorá sa vyrába z dreveného odpadu, takže jej cena nie je vysoká. Je to dokonalý stavebný materiál, pomocou ktorého vyriešite mnohé problémy a situácie, rovnako aj izolovanie interiéru pred hlukom, ktorý je pre spánok veľkým rizikom.

Hobra má vysokú pevnosť v tlaku, nízku hmotnosť, je ekologická, zlepšuje aj tepelnú izoláciu a veľmi jednoducho sa inštaluje. K jej upevneniu vám postačí aj kvalitná aku vŕtačka bez potreby napojenia na sieť.

Myslite na vaše telo

Naše telo je veľmi vnímavé a každý jeden podnet a informácia môžu byť pred spánkom veľkým problémom. Vyhýbajte sa preto jasným svetlám. Ideálne je mať vo svojej spálni mäkké tlmené osvetlenie, ktoré vám pomôže relaxovať. Tiež nezaspávajte pred obrazovkou televízora alebo telefónu.

Doprajte si pohodlné prostredie na spanie – vyskúšajte matrace s pamäťovou penou, sviežu bielizeň, úplné ticho a tmu. Na vankúš a plachtu použite sprej s vôňou levandule.

Spálňu pred spaním vyvetrajte, zabezpečte čerstvý vzduch a zbavte sa dusnosti.

Zabudnite niekoľko hodín pred spaním na beh a rýchlu chôdzu, kofeín a veľké porcie ťažkých jedál. Snažte sa nemyslieť na problémy, ktoré vás v tejto chvíli znepokojujú. Skúste naopak počúvať svoju obľúbenú hudbu alebo zvuky prírody.

Ak máte pocit, že sa vám situácia, napriek všetkej snahe, vymyká spod kontroly, odporúčame vám zvážiť návštevu psychológa. Uvidíte, že ak sa zbavíte týchto problémov, zbavíte sa rýchlo aj nespavosti.

(PR)

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
26. apríl 2024 05:54