Festival Viva Musica! pripravil na leto exkluzívny hudobný program. Na koho sa môžete tešiť?Festival Viva Musica!
StoryEditor

Festival Viva Musica! pripravil na leto exkluzívny hudobný program. Na koho sa môžete tešiť?

08.07.2021, 00:00
Viva Musica! festival je už sedemnásť rokov neoddeliteľnou súčasťou leta v Bratislave a inak tomu nebude ani tento rok. Od 17. júla do 14. augusta 2021 ponúkne v rámci desiatich koncertov to najlepšie z klasickej hudby v podaní svetových slovenských umelcov. Okrem iného festival prinesie aj dva špeciálne projekty – hudobné spracovanie obľúbenej detskej knihy Hlbokomorské rozprávky či projekciu prvého slovenského celovečerného hraného filmu Jánošík (1921) so živým orchestrom.

Témou tohtoročného festivalu Viva Musica! sú výnimočné spojenia. Tak ako sa po niekoľkých mesiacoch nedobrovoľnej izolácie opäť spájame s našimi blízkymi, festival v rámci programu spojil viacerých umelcov, ktorí spolu nikdy predtým nespolupracovali. Prvým z takýchto spojení bude spoločný koncert špičkového súboru pre starú hudbu Solamente naturali pod vedením huslistu Miloša Valenta so sólistkou Ajnou Marosz, mimoriadne talentovanou mladou slovenskou flautistkou, ktorá v roku 2020 zvíťazila v medzinárodnej súťaži Virtuosos V4+ konanej pod záštitou operného speváka a dirigenta, Plácida Dominga. Vystúpia spoločne v rámci otváracieho koncertu dňa 17. júla 2021 na Nádvorí Starej radnice v Bratislave.

K exkluzívnym spojeniam patrí aj spolupráca klaviristu a generálneho riaditeľa Slovenskej filharmónie, Mariana Lapšanského, so slovenskou opernou superstar, sopranistkou Slávkou Zámečníkovou, ktorá je od roku 2020 členkou súboru Viedenskej štátnej opery. Na koncerte vo Veľkom evanjelickom kostole 27. júla 2021 uvedú program zložený z piesní a sólových klavírnych skladieb Antonína Dvořáka, Johanessa Brahmsa či u nás menej často uvádzaných španielskych autorov. V priestoroch kostola sa začiatkom augusta uskutoční ešte jeden výnimočný piesňový recitál – tentokrát netradične v spojení s harfou. Svetoznámy tenorista Pavol Bršlík, ktorý nedávno v Mníchove získal prestížny titul „Bayerischer Kammersänger“, si k spolupráci prizval harfistu Michala Matejčíka, ktorý žije a pôsobí vo Viedni a patrí k zanieteným propagátorom tohto kráľovského hudobného nástroja. Spoločne uvedú výber z piesňovej tvorby Richarda Straussa, Franza Schuberta či Mikuláša Schneidera-Trnavského v špeciálnych úpravách pre operný spev a harfu. Koncert je naplánovaný na 5. augusta 2021. Festival Viva Musica! pripravil na leto exkluzívny hudobný program. Na koho sa môžete tešiť? Festival Viva Musica! pripravil na leto exkluzívny hudobný program. Na koho sa môžete tešiť? Festival Viva Musica! Obľúbené Hlbokomorské rozprávky prvýkrát koncertne

K očakávaným festivalovým premiéram patrí koncertné uvedenie detskej knihy Hlbokomorské rozprávky slovenskej spisovateľky Moniky Kompaníkovej, ktorá bola zaradená medzi najkrajšie knihy Slovenska. Hlavnými hrdinami príbehu sú ryba Biba a had Rado, ktorých dobrodružstvá už boli spracované ako bábkové divadlo i vo forme audio rozprávok. Tie prerozprával Robert Roth s hudobným sprievodom Vladislava Šarišského a práve z audio knihy vychádza aj ich premiérové koncertné uvedenie na festivale Viva Musica!. Robert Roth sa na koncerte predstaví nielen ako rozprávač, ale aj ako spevák a zároveň autor piesní. Hudobnou oporou mu bude podmorská kapela v zložení Snežana Jović-Werner (akordeón), Ján Kružliak ml. (husle), Jozef Hepner (heligón) a Vladislav Šarišský (klavír, ústna harmonika, theremin), ktorý je zároveň autorom hudby i hudobného naštudovania. Koncert sa uskutoční 22. júla 2021 o 18:00 hod. v Starej tržnici, priamo pod sieťovou inštaláciou Tube od zoskupenia Numen/For Use, ktorá dotvorí ilúziu podmorského sveta. Festival Viva Musica! pripravil na leto exkluzívny hudobný program. Na koho sa môžete tešiť? Festival Viva Musica! pripravil na leto exkluzívny hudobný program. Na koho sa môžete tešiť? Festival Viva Musica!

Storočnica slovenského filmu

Záver festivalu bude patriť projekcii filmu Jánošík (1921) so sprievodom orchestra. Film Jánošík (1921) bratov Siakeľovcov je považovaný za prvý slovenský celovečerný hraný film. Premiéra filmu bola 25. novembra 1921 v Prahe, 1. decembra 1921 v Chicagu a 3. januára 1922 v Žiline. V roku 2021 uplynie sto rokov od jeho vzniku a pri tejto príležitosti si zároveň pripomíname storočnicu slovenského filmu. Keďže sa jedná o nemý film, hudba vzniká priamo na objednávku festivalu. Jej autorom je huslista a aranžér Stano Palúch, ktorý pri tvorbe čerpá zo slovenskej tradičnej hudby, no nevyhýba sa ani presahom do iných žánrov. Stano Palúch celý projekt zastrešuje hudobne a predstaví sa zároveň aj ako dirigent orchestra. Projekcia filmu Jánošík (1921) s orchestrom sa uskutoční 14. augusta 2021 o 20:00 hod. v Slovenskom rozhlase a uzavrie 17. ročník festivalu Viva Musica!. Koncert sa koná v spolupráci so Slovenským filmovým ústavom.

Viva Musica! festival v lete naživo

Viva Musica! festival vznikol v roku 2005 z iniciatívy hudobníka a manažéra Mateja Drličku, pod ktorého vedením sa vypracoval na jedno z najväčších podujatí v oblasti klasickej hudby na Slovensku. Festival počas svojej doterajšej histórie divákom priniesol viac ako 400 koncertov v podaní umelcov a hudobných zoskupení z celého sveta. Bratislavu na jeho pozvanie navštívili také osobnosti ako John Malkovich, Philip Glass, Michael Nyman, Dmitry Hvorostovsky, Nigel Kennedy, Víkingur Ólafsson, Kronos Quartet či Ensemble intercontemporain a mnohí ďalší.

Z dôvodu globálnej pandémie bol festival v roku 2020 realizovaný s mottom „svetovo slovenská Viva“ s cieľom podporiť domácu hudobnú scénu. S rovnakou myšlienkou je program festivalu koncipovaný aj tento rok. „Máme za sebou dlhé a náročné obdobie plné neistoty a obáv. Napriek tomu, že prípravy na festival znovu ovplyvnila a ešte stále ovplyvňuje korona kríza, teším sa, že sa v lete s našimi divákmi opäť stretneme na koncertoch,“ hovorí riaditeľa festivalu, Janka Kubandová. Festivalový tím má s organizáciou „koronového“ ročníka skúsenosti z minulého leta, kedy sa Viva Musica! uskutočnila naživo a s účasťou divákov ako vôbec jedno z mála hudobných podujatí na Slovensku. Festival Viva Musica! pripravil na leto exkluzívny hudobný program. Na koho sa môžete tešiť? Festival Viva Musica! pripravil na leto exkluzívny hudobný program. Na koho sa môžete tešiť? Festival Viva Musica! Viva Musica! festival sa koná pod záštitou primátora Hlavného mesta SR Bratislavy, pána Matúša Valla. Festival z verejných zdrojov podporili Fond na podporu umenia a Nadácia mesta Bratislavy.

Koncerty festivalu sa uskutočnia s dodržaním platných bezpečnostných a hygienických opatrení vydaných Úradom verejného zdravotníctva SR a Hlavného mesta SR Bratislava.

Kompletný program 17. ročníka festivalu Viva Musica!

17.7., Nádvorie Starej radnice – Ajna Marosz & Solamente naturali

20.7., Záhrada Domu Albrechtovcov – Pavel Haas Quartet

22.7., Stará tržnica – Hlbokomorské rozprávky

23.7., Nádvorie Starej radnice – Stano Palúch: Premeny

27.7., Veľký evanjelický kostol – Zámečníková & Lapšanský

28.7., Námestie pri Eurovea – Kristína Smetanová: Recitál (voľný vstup)

31.7., Nádvorie Starej radnice – Vladislav Šarišský: ANieL

5.8., Veľký evanjelický kostol – Bršlík & Matejčík

7.8., Záhrada Domu Albrechtovcov – Lettere amorose

14.8., Slovenský rozhlas – Jánošík (1921)

Zmena programu a účinkujúcich vyhradená.

Viac informácií na www.vivamusica.sk a na www.facebook.com/vivamusicafestival.

Vstupenky v sieti Ticketportal: www.ticketportal.sk/nevent/Viva-Musica-festival-202

(PR)

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
27. apríl 2024 02:48