StoryEditor

Kúpa pôdy na Slovensku sa stane pre cudzincov problémom

11.11.2021, 11:00
Pozemky na Slovensku sú v ohrození. Rezort pôdohospodárstva preto navrhol dve regulačné opatrenia, ktoré by pôdu ochránili pred tým, aby ňou disponovali cudzie subjekty. Aké podmienky je nutné dodržať pri kúpe či predaji parcely, vysvetľujú odborníci z praxe.

Odpovedá Milan Ficek, advokát a konateľ advokátskej kancelárie Ficek & Ficeková

1. Podielové spoluvlastníctvo

Základná právna úprava o podielovom spoluvlastníctve je obsiahnutá v ustanoveniach Občianskeho zákonníka. Čo v praxi znamená tento pojem?

Podielové spoluvlastníctvo je charakterizované podielovosťou, kde podiel vyjadruje mieru, akou sa spoluvlastníci podieľajú na právach a povinnostiach vyplývajúcich zo spoluvlastníctva k spoločnej veci. Ak nie je právnym predpisom ustanovené alebo účastníkmi dohodnuté inak, sú podiely všetkých spoluvlastníkov rovnaké. Podstata podielového spoluvlastníctva tkvie v tom, že spoluvlastníci nevlastnia určité konkrétne časti veci, ale takzvaný ideálny podiel. Podielový spoluvlastník teda nevlastní žiadnu konkrétnu časť pozemku. Ak by napríklad chcel niekto na takomto pozemku stavať, potreboval by aj súhlas ďalších spoluvlastníkov. Ak je vec, hnuteľná, nehnuteľná, v podielovom spoluvlastníctve, platí, že patrí súčasne viacerým osobám. Ich vzájomný spoluvlastnícky vzťah je vymedzený podielom, ktorý môže byť určený zlomkom alebo percentom. Právna úprava podielového spoluvlastníctva sa nachádza v ustanoveniach Občianskeho zákonníka. Podiel je miera, akou sa spoluvlastníci podieľajú na právach a povinnostiach vyplývajúcich zo spoluvlastníctva k spoločnej veci, teda právo vec držať, brať plody a úžitky z veci. Spoluvlastníci sa podieľajú nielen na právach, ale aj na povinnostiach v súvislosti so spoločnou vecou, napríklad platiť elektrinu, vodu a náklady na opravu. Ak bude potrebné v rámci vysporiadania, či už na základe dohody alebo súdneho rozhodnutia, pozemok reálne rozdeliť, takéto rozdelenie bude realizované na základe geometrického plánu.

2. Práva a povinnosti

Čo je podstatou vlastníctva spoluvlastníkov, ktorí majú na tej istej nehnuteľnosti svoj podiel?

Podstata podielového spoluvlastníctva je v to...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-17 09:42:01 - Feat.: - Title: Slovenské firmy podľahli čaru „zelených“ tém. Dotlačila ich k tomu aj spoločenská objednávka (rozhovor) 02 - Modified: 2024-03-30 10:30:00 - Feat.: - Title: Británia ako skládka toxických látok. Po brexite nemajú na ich reguláciu peniaze ani odborníkov 03 - Modified: 2024-03-26 12:05:29 - Feat.: - Title: Gigant to má nahnuté: Apple máta osud Nokie, za konkurenciou začína strácať krok aj dych 04 - Modified: 2024-03-18 12:00:00 - Feat.: - Title: Najmenej transparentnú prezidentskú kampaň má Pellegrini, mlčí o väčšine výdajov. Najlepšie sú na tom Korčok a Harabin 05 - Modified: 2024-02-26 10:18:14 - Feat.: - Title: Poskytovanie služieb spojených s kryptoaktívami má byť podľa rezortu financií lepšie regulované
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
27. apríl 2024 04:50