StoryEditor

Sakrálne umenie v Košiciach

15.11.2006, 23:00
Autor:
TASRTASR

Spevácke zbory viacerých kresťanských cirkví budú účinkovať v rámci tradičného už 17. ročníka Festivalu sakrálneho umenia v Košiciach v dňoch 19. -- 26. novembra. Súčasťou festivalu, ktorý sa v tomto roku uskutoční pod záštitou eurokomisára Jána Figeľa, budú aj výstavy, semináre a iné sprievodné podujatia. Festival otvorí v nedeľu 19. novembra svätá omša v Dóme sv. Alžbety v Košiciach a popoludní o 17.00 h slávnostný koncert Štátneho divadla v priestoroch historickej radnice na Hlavnej ulici, kde uvedú Mozartovo Rekviem. Významnou súčasťou programu bude výstava z reštaurátorskej tvorby Márie Spoločníkovej z Košíc, ktorá prispela k záchrane cenných kultúrnych pamiatok, v priestoroch Východoslovenskej galérie. Na históriu a súčasnosť košického Gréckokatolíckeho exarchátu bude zameraná výstava s názvom Neboj sa, maličké stádo... vo Východoslovenskom múzeu.
V rámci festivalu sa uskutoční 22. novembra aj seminár na tému Úlohy samosprávy a cirkví na podporu rodiny v cykle Rodina a súčasnosť, nad ktorým prevzal záštitu košický gréckokatolícky exarcha vladyka Milan Chautur.
Počas festivalu sa predstaví spevácky zbor Gregoriana, ktorý sa orientuje na gregoriánske chorály, byzantský zbor sv. Efraima z Budapešti, účinkovať bude orchester Musica Juvenalis z Košíc, detské sakrálne zbory a gospelové skupiny Apoštolskej cirkvi.
Podujatie vyvrcholí tradičným záverečným Ekumenickým festivalovým koncertom v nedeľu 26. novembra v košickom Dome umenia.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
26. apríl 2024 20:20