euro, peniazeReuters
StoryEditor

Posielate peniaze prevodom? Pozor na podvodníkov

28.02.2019, 09:24
Autor:
vegveg
Čoraz viac ľudí posiela prevodom nielen viac peňazí, ale posielajú ich aj častejšie. Priemerná suma posielaná do zahraničia je 350 eur.

Náklady na poslanie tisíc eur v rámci Európy je 42 eur, čo predstavuje iba štyri percentá z prevádzanej sumy. Pri tradičnom bankovom prevode môže byť zrazených 10 - 20 percent zo sumy. Najčastejšie dôvody prečo peniaze posielame prevodom sú: krátkodobý pracovný pobyt - bez otvárania bankového účtu, turisti - v prípade núdze - krádež hotovosti a platobných kariet, ak majú svoj preukaz totožnosti, študenti študujúci v zahraničí.

Najčastejšie cieľové krajiny, do ktorých odchádzajú peniaze zo Slovenska sú: Ukrajina, Gruzínsko, Rusko, Srbsko a Turecko. Na druhej strane, najčastejšími krajinami, z ktorých prichádzajú peniaze na Slovensko, sú: Spojené kráľovstvo, USA, Nemecko, Česká republika, Rakúsko, Ukrajina a Taliansko.

Peniaze ale lákajú podvodníkov. Na vlastnej koži to pocítili viacerí používatelia bankových služieb. Podvodníci zo zahraničia používajú falošné správy, triky a klamstvá, ktorými sa snažia dosiahnuť, aby im ich obete poslali peniaze. Preto je dôležité poznať ich praktiky a vedieť sa brániť.

,,Služba prevodu peňazí predstavuje najpoužívanejší a najrýchlejší spôsob, ako poslať peniaze do zahraničia. Ale ľudia by mali byť opatrní pri posielaní peňazí neznámemu človeku, nie príbuznému, pretože aj podvodníci poznajú výhody tejto služby," hovorí Markéta Koptišová, slovenský partner spoločnosti MoneyGram a vedúca finančných služieb spoločnosti Tesco Slovensko. " Ako poskytovatelia služieb peňažného prevodu považujeme za nevyhnutné informovať a upozorňovať na najčastejšie podvody a pomôcť našim zákazníkom odbornou radou, aby odhalili podvody a vyhli sa im," dodala.

Rady odborníkov
1. Neposielajte peniaze zoznamovacím agentúram - ten africký princ neexistuje!
Čoraz viac podvodov zo zahraničia sa zameriava na zoznamovacie alebo sociálne siete a cieľmi sú obvykle staršie ženy, ktorým posielajú žiadosti o zaslanie peňazí. Podvodník žiada peniaze, pričom tvrdí, že sú potrebné na liečbu nejakej choroby, pomoc príbuzným alebo letenku na cestu na prvú schôdzku. Ale po ich zaslaní sa podvodník nikdy nestretne s odosielateľkou, ktorá tak príde o svoje peniaze.

2. Neverte na skvelé ponuky pôžičiek a neplaťte vopred!
Mnohí podvodníci ponúkajú úverové služby, investície alebo vyplatenie dedičstva, pričom tvrdia, že sú zamestnancami úverových inštitúcií, bánk či právnických firiem a žiadajú zaplatenie poplatku vopred. V týchto prípadoch používajú dokumenty a žiadosti o preddavky, ktoré vyzerajú úradne, a sľubné ponuky, aby v obetiach vzbudili dôveru a tí im vopred zaplatili poplatky alebo náklady na spracovanie. Ale po odoslaní platby sľubovaná pôžička alebo platby nikdy neprídu.

3. Neplaťte vopred, kým neuvidíte auto!
Bohužiaľ, v bezpečí nie sú ani tí, ktorí plánujú kúpiť auto zo zahraničia. Podvody súvisiace s ponukami áut sú čoraz častejšie. Zákazník nájde svoje vysnívané auto na nejakej internetovej stránke so zahraničnými jazdenými autami za naozaj dobrú cenu. Auto je veľmi ďaleko, ale majiteľ ponúkne možnosť uskutočniť predaj na polceste. Jediné, čo žiada, je preddavok, ktorý má potvrdiť vážny záujem zákazníka kúpiť auto. Falošný inzerent dostane peniaze, ale zákazník až na mieste zistí, že sa stal obeťou podvodu; žiadne auto neexistuje a o svoje peniaze prišiel.

4. Ak platíte nájom do zahraničia, najprv skontrolujte, či byt vôbec existuje!
Rastie aj počet "bytových podvodov". V tejto forme podvodu falošný vlastník inzeruje byt na prenájom spolu s falošnými fotografiami za veľmi priaznivú cenu vo veľmi dobrej lokalite. Nič netušiaci zákazník si chce prenajať byt na prácu alebo štúdium v zahraničí, ale podvodník ho e-mailom požiada, aby poslal peniaze na nájomné a kauciu vopred. Obeť pošle požadované peniaze, ale byt neexistuje a "majiteľa" nikdy nenájde.

5. Buďte podozrievaví, ak niekto žiada peniaze v mene našich blízkych!
Ďalší bežný podvod je tzv. podvod s vnúčatami. Podvodníci oslovia starších ľudí cez telefón alebo e-mail a po získaní údajov prostredníctvom nejakého používateľského konta ich presvedčia, že ich dieťa alebo vnúča má problémy, malo nehodu alebo ho okradli. V týchto prípadoch sa podvodníci vydávajú za blízkeho priateľa, ktorý požiada starých rodičov, aby čo najskôr poslali veľkú sumu peňazí na zaplatenie nemocnice alebo nahradenie ukradnutých vecí.

6. Neverte na historku o veľkej výhre v lotérii!
V prípade podvodu s lotériou alebo jackpotom vystupuje podvodník ako falošný zástupca organizácie, ktorý informuje obeť cez telefón, poštu alebo e-mail, že vyhrala veľkú sumu peňazí. Peniaze však môže dostať až potom, ako zaplatí nejaký administratívny poplatok, daň alebo clo prostredníctvom služby peňažného prevodu. A, samozrejme, tieto ceny nikdy neprídu.

Zdroj: MoneyGram

01 - Modified: 2024-04-18 09:00:00 - Feat.: - Title: Instagramový trend Cash Catch dorazil aj k nám. Kde na Slovensku môžeš nájsť ukryté peniaze? 02 - Modified: 2024-04-14 20:37:28 - Feat.: - Title: Slováci sa pustili do investícií smelšie. V tomto držíme peniaze 03 - Modified: 2024-04-08 07:47:30 - Feat.: - Title: Žena vyhrala v lotérii 1,3 milióna, okamžite sa rozviedla s manželom. Ten to zistil a daj ju na súd, pripravil ju o celú sumu 04 - Modified: 2024-04-05 08:00:00 - Feat.: - Title: Tento štát zistil, že má na účte 1,8 miliardy navyše. Nikto nevie, odkiaľ sa vzali ani čo s nimi robiť 05 - Modified: 2024-04-05 07:00:00 - Feat.: - Title: Prečo sme schopní stráviť nekonečné hodiny v obchodných centrách? Môže za to nenápadný trik, ktorý si si určite nevšimol
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
26. apríl 2024 05:58