StoryEditor

Čo dodržať, aby sa výlet do cudziny neskončil fiaskom

23.07.2019, 12:21
Autor:
red, runred, run
Počas dovolenky „vonku“ hrozí nejeden problém často i nie vlastným pričinením. Tu je niekoľko rád, ako vyjsť zo stresujúcich situácií.

Stresujúce situácie, ako sú krádež peňaženky, strata dokladov, autonehoda, zablokovaná platobná karta či pokuta, dokážu výrazne znepríjemniť oddych v cudzine. Mnohým takýmto problémom sa však dá predchádzať, niektoré sa zase dajú elegantne vyriešiť na mieste.

 Náklady nejednej domácnosti na zahraničnú letnú dovolenku sa dokážu vyšplhať aj na niekoľko tisíc eur. Takáto položka už zväčša poriadne zasiahne do rodinného rozpočtu a ďalšie nečakané výdavky sú už zväčša obrovskou komplikáciou. Miroslav Zborovský, ombudsman klientov spoločnosti Home Credit,  prináša pár tipov, ako sa tomu vyhnúť alebo ich čo najefektívnejšie vyriešiť.

Pri strate peňaženky konajte rýchlo

Krádež alebo strata peňaženky za hranicami býva nepríjemná. Prísť o hotovosť, platobné karty a doklady je síce poriadna „rana“, no dá sa s ňou vyrovnať. V prvom rade je dôležité okamžite konať a kontaktovať svoju banku so žiadosťou o blokáciu karty. "Dá sa to rýchlo vyriešiť buď tak, že zatelefonujete na zákaznícku linku svojej finančnej inštitúcie alebo to urobíte prostredníctvom internetbankingu. Základné pravidlo je urobiť to čím skôr a bez zbytočného otáľania, aby vašu kartu niekto nezneužil. Je dobré si do telefónu uložiť číslo na klientské centrum. Po návrate domov vám vydajú novú kartu," radí Miroslav Zborovský z Home Creditu.

S chýbajúcimi peniazmi vám potom na požiadanie dokážu pomôcť príbuzní či priatelia. Existujú totiž služby, prostredníctvom ktorých vám môžu poslať peniaze. Napríklad cez službu Eurogiro vám pošlú potrebný obnos peňazí na dohodnutú adresu. So systémom Western Union vám zase priamym bankovým prevodom môžu vložiť príslušnú čiastku peňazí v banke na Slovensku, ktoré si vyberiete v pobočke, kde sa nachádzate.
Pokiaľ ide o doklady, ich krádež či stratu treba urýchlene nahlásiť na policajnej stanici. Na veľvyslanectve v danom štáte by vám mali vydať náhradný doklad – cestovný preukaz.  

Pozor na cestné pravidlá 

Ak sa plánujete vydať na dovolenku autom, je vhodné preštudovať si zvláštnosti v pravidlách cestnej premávky v krajinách, cez ktoré prechádzate. Veľmi ľahko sa  môže stať, že dostanete pokutu bez toho, aby ste si priestupok uvedomili.
Napríklad v Rakúsku sa odporúča  dávať si pozor na rýchlosť všade, no najmä vo vybraných zónach so zvýšenou ochranou životného prostredia. Číha tu na vás nielen pokuta za prekročenie rýchlosti, ale aj za znečistenie životného prostredia. Pri ceste cez Slovinsko vám hrozia jedny z najvyšších pokút v Európe. V priemere tu za rýchlu jazdu vodiči platia pokutu viac ako 300 eur.
Pozor aj na alkohol. V Taliansku alebo Chorvátsku je prípustná hranica u šoférov do pol promile, no v Maďarsku už platí nulová tolerancia, takže nezabudnite na to pri prejazde hraníc. Komplikácie môžu nastať aj pri povinnej výbave vozidla. U nás hasiaci prístroj v aute povinný nie je, no v Bulharsku, Poľsku či Rumunsku, áno.     

Prioritne kartu, no aj menšiu hotovosť

Veľa ľudí si z dovolenky prinesieme domov neminuté chorvátske kuny, maďarské forinty či bulharské levy. Možno sa zídu o rok. Určite je však vhodné v cudzine platiť aj kartou. "Ak idete do zahraničia, vezmite si platobnú kartu. Ak sa stanete obeťou už krádeže peňazí, kartu môžete v okamihu zablokovať. Vždy však treba mať u seba aj istú hotovosť pre prípad nákupov na miestach, kde nemajú platobné terminály,“ dopĺňa  Zborovský.
Niektoré kreditné karty ponúkajú v rámci asistenčných služieb napríklad aj pomoc pri autonehode či náhlej hospitalizácii.

01 - Modified: 2024-04-18 09:00:00 - Feat.: - Title: Instagramový trend Cash Catch dorazil aj k nám. Kde na Slovensku môžeš nájsť ukryté peniaze? 02 - Modified: 2024-04-14 20:37:28 - Feat.: - Title: Slováci sa pustili do investícií smelšie. V tomto držíme peniaze 03 - Modified: 2024-04-08 07:47:30 - Feat.: - Title: Žena vyhrala v lotérii 1,3 milióna, okamžite sa rozviedla s manželom. Ten to zistil a daj ju na súd, pripravil ju o celú sumu 04 - Modified: 2024-04-05 08:00:00 - Feat.: - Title: Tento štát zistil, že má na účte 1,8 miliardy navyše. Nikto nevie, odkiaľ sa vzali ani čo s nimi robiť 05 - Modified: 2024-04-05 07:00:00 - Feat.: - Title: Prečo sme schopní stráviť nekonečné hodiny v obchodných centrách? Môže za to nenápadný trik, ktorý si si určite nevšimol
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
26. apríl 2024 05:34