StoryEditor

Škóti chcú platiť aj v Anglicku

06.01.2008, 23:00
Autor:
TASRTASR

Škótske bankovky, ktoré v súlade so zákonom vydávajú niektoré škótske finančné ústavy, obchody južne od hraníc Škótska všeobecne ignorujú.
Poslanec britského parlamentu za Liberálno-demokratickú stranu Alistair Carmichael vyhlásil, že by mali mať v Anglicku zákonnú ochranu. "Je iróniou, že mnoho obchodov a prevádzok v Londýne informuje zákazníkov, že v nich možno platiť eurami, ale súčasne odmietajú akceptovať škótske bankovky. Mnohí Škóti v Anglicku potom nemajú žiadne prostriedky, ak im odmietnu prijať platbu v ich bankovkách. To vedie k zahanbeniu a hnevu. Súčasná situácia je výsledkom historickej nehody a teraz nadišiel čas, aby sme sa jej venovali," dodal Carmichael.
Anglická národná banka, Bank of England, túto iniciatívu zatiaľ nijako nekomentovala. Na rozdiel od Anglicka, kde je vydávanie bankoviek monopolom centrálnej banky, v Škótsku ich vydávajú tri najväčšie súkromné banky: Bank of Scotland, Royal Bank of Scotland a Clydesdale Bank. V skutočnosti môže ktorákoľvek škótska banka vydávať vlastné bankovky, avšak za predpokladu, že bola založená pred rokom 1844. V tom roku totiž parlament zákonom odobral novým peňažným inštitúciám právo vydávať bankovky.
V roku 1844 bolo v Škótsku 15 bánk s oprávnením vydávať bankovky, no medzičasom ich tak vydávajú už len tri najväčšie. Škótske bankovky pritom nie sú zákonným platidlom ani v samotnej krajine pôvodu. Znamená to, že ktokoľvek, kto má pohľadávku, môže odmietnuť jej vyrovnanie týmito platidlami.
Škótske banky nerazia vlastné mince. Monopol na to má kráľovská mincovňa Royal Mint. V Anglicku a vo Walese boli naposledy vytlačené súkromné bankovky v roku 1921 bankou Fox, Fowler and Co. v juhozápadnom okrese Somerset.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
25. apríl 2024 20:21