StoryEditor

Zákerná obezita a podvýživa

04.04.2003, 00:00

OBEZITA patrí medzi štyri hlavné ochorenia, ktoré vo vyspelých krajinách najčastejšie zapríčiňujú smrť. Spolu s obezitou medzi tieto ochorenia patrí hypertenzia -- vysoký krvný tlak, cukrovka a porucha metabolizmu tukov. Obezita je považovaná za veľmi závažné ochorenie, ktoré nielen zhoršuje kvalitu života, ale tiež výrazne život skracuje.
Prečo vzniká obezita?
Nárast obezity patrí medzi najväčšie problémy sveta. V súvislosti s ňou sa uvádza teória šetrného a úsporného génu. Cicavce -- teda aj človek, sa počas svojho vývoja stretávali s nedostatkom potravy. Na takéto obdobia je organizmus pripravený celým radom adaptačných dejov. Okrem toho, že sa znižuje výdaj energie, v čase hojnosti sa vytvárajú energetické zásoby -- ukladá sa tuk. Súčasná populácia je potomkom práve tých jednotlivcov, ktorí boli najlepšie adaptovaní na obdobie nedostatku -- t. j. mali šetrný gén. Až 20. storočie zaznamenalo radikálne zmeny v životnom štýle. Môžeme povedať, že ide o tzv. experiment na človeku, ktorý bol vystavený systematickému prejedaniu s obmedzením pohybovej činnosti. Preto sa kedysi výhodné gény pre našu populáciu stali príťažou. V súčasnosti považujeme vplyv genetiky a prostredia za rovnocenný a uvažuje sa o vzniku obezity v populácii rovnakým dielom. Ako klasický príklad vplyvu prostredia môžeme uviesť časté prejedanie sa a stres. Pravdou však je, že jasná genetická príčina nie je známa.
Sme obézni?
Vo výskyte obezity sme na poprednom mieste. Za normálnych okolností by mal tuk v organizme ženy tvoriť do 30 % hmotnosti, u mužov do 20 %. Na tomto princípe sa vyrábajú rôzne prístroje vyhodnocujúce obezitu na základe priechodnosti elektrického prúdu. Meranie je jednoduché -- prístroj držíme vo vystretých rukách, chvíľu nimi prechádza nepatrný prúd a na základe zmeranej priechodnosti prístroj ukáže číslo, ktoré udáva stupeň obezity človeka.
Za meradlo obezity sa považuje tzv. Body mass index (BMI), čo je pomer medzi hmotnosťou v kilogramoch a štvorcom výšky v metroch. Čiže (hmotnosť v kg/výška v m).
Hodnoty BMI potom možno označiť:
˙ Do 18,5 podvýživa
˙ Medzi 18,5 a 25 -- normálna hmotnosť
˙ 25 -- 30 nadváha
˙ Nad 30 -- obezita

Vlastnú obezitu pritom možno rozdeľovať na 3 stupne:
˙ Do 35 -- mierna
˙ Medzi 35 -- 40 stredná
˙ Nad 40 vysoká

BMI si môžete vypočítať aj sami. Všeobecne platí, že už od BMI 25 stúpajú zdravotné riziká.
Dôležité je však aj to, či ide o muža -- typ jablko alebo ženu -- typ hruška. Niekedy sa na stanovenie obezity využíval pomer obvodu pásu a bokov. Od tohto sa však upustilo, pretože v mnohých štúdiách sa ukázal oveľa významnejší obvod pásu.
Podľa obvodu pásu môžeme hodnotiť riziko rôznych komplikácií:
Mierne Výrazné
Ženy nad 80 cm nad 88 cm
Muži nad 94 cm nad 102 cm


Liečba obezity
Obezita sa dá liečiť nasledujúcimi postupmi, resp. kombináciou niektorých z nich:
˙ Diétnou liečbou
˙ Fyzickou aktivitou
˙ Psychoterapiou
˙ Chirurgicky
˙ Farmakologicky

Chirurgická liečba patrí do rúk špecialistov. Pri nesprávnej indikácii totiž dochádza nielen ku komplikáciám, ale postihnutá osoba je často sklamaná z nízkeho efektu. Pokiaľ je však liečba správne indikovaná, je zväčša veľmi efektívna. Väčšinou sa chirurgická liečba uskutočňuje tzv. bandážou žalúdka. Laparoskopicky bola takáto operácia prvýkrát na svete uskutočnená v Čechách na 1. LF UK v Prahe.
Farmakologická liečba nebola v minulosti príliš účinná. Hlavným dôvodom bolo, že prinášala komplikácie. No v minulých rokoch došlo k výraznému posunu. V súčasnosti sú na trhu účinné preparáty farmaceutických firiem. Pacienti ich užívajú dlhodobo, vďaka čomu sa výrazne darí znížiť ich hmotnosť a udržať jej úbytok.
Ďalšou doplnkovou liečbou v boji s obezitou sú rôzne voľne dostupné potravinové a vitamínové doplnky určené na zníženie hmotnosti, čaje a fytoterapia.
Stravovacie návyky
Vo vašom jedálnom lístku by mali prevládať tieto druhy potravín:
˙ Ovocie, zelenina
˙ Strukoviny, obilniny, tmavé pečivo, tmavý chlieb
˙ Ryby
˙ Hydina (bez kože)
˙ Mliečne výrobky so zníženým obsahom tuku
˙ Nesladené čaje, ovocné, zeleninové šťavy
˙ Potraviny so zníženým obsahom cholesterolu
˙ Potraviny so zvýšeným obsahom vlákniny
˙ Olivový olej

Z jedálneho lístka by mali byť vylúčené mastné, vyprážané, ťažko stráviteľné potraviny, údeniny, červené mäso, sladkosti, zákusky, koláče, múčne jedlá, potraviny s vysokým obsahom cholesterolu a tukov, cukru...

PODVÝŽIVA
Podvýživa je stav, ktorý má za následok poruchy rôznych funkcií organizmu. Je charakterizovaná postupným poklesom hmotnosti -- je vyšší výdaj energie ako príjem. Postihnutý využíva svoje vlastné energetické rezervy -- nielen telesný tuk, ale postupne začína na energiu premieňať aj svalovinu. Je oslabená svalová sila, dochádza k prejavom svalovej slabosti. Sú ohrozené dýchacie svaly, často sa vyskytuje zápal pľúc. Postihnutý je kardiovaskulárny systém, je zhoršená termoregulácia a imunita. Prejavujú sa choroby tráviacej sústavy, dochádza k zmenám pokožky, vlasov, tvoria sa opuchy. Postihnutý má zlý chrup, chuť a čuch. Celý organizmus je vo veľmi zlom stave, čo vedie k depresiám, podráždenosti, strachu, zníženej koncentrácii, psychickej a fyzickej únave. U detí sa spomaľuje telesný, duševný a sexuálny vývoj.
Popri klasickej liečbe podvýživy môže postihnutý užívať aj homeopatické lieky. Dôležité je práve v tomto období navštíviť lekára homeopata, ktorý na základe komplexného vyšetrenia určí účinnú homeopatickú liečbu. Francúzske laboratóriá BOIRON vyvinuli homeopatické lieky na stavy psychickej a fyzickej únavy, podráždenosť, apatiu, vyčerpanosť organizmu v dôsledku nedostatku vitamínov a prekonania infekčných ochorení. Sú vhodné v čase rekonvalescencie, stimulujú nervový systém, mentálnu činnosť, zmyslové orgány. Posilňujú organizmus, pôsobia tonizujúco, povzbudzujúco, upravujú chuť do jedla. Pomáhajú prekonať úzkosť, nadobudnúť stratené sily a chuť do života. Zlepšujú celkovú zdatnosť organizmu. Homeopatické lieky sú vhodné pre všetky vekové kategórie vrátane malých detí a tehotných žien. Nemajú žiadne vedľajšie účinky, sú bez chemických prísad, voľne dostupné v lekárni.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
08. máj 2024 02:04