StoryEditor

Desať rokov. Za toľko sa vráti investícia

20.05.2014, 09:09
Za vyššie ceny nehnuteľností môžu aj pribúdajúce byty v novostavbách, prezrádza pre HN Michal Zajíček, research & real estate consultant  LEXXUS.

Ceny nehnuteľností za posledný štvrťrok mierne narástli, a to takmer o pol percenta. Čo vplýva na ich mierny nárast?
Nárast cien pozorujeme iba v segmente sekundárne ponúkaných nehnuteľností. Na sekundárnom trhu však treba podotknúť, že ide o ceny, za ktoré by predávajúci chceli svoje nehnuteľnosti predať. Reálna cena je takmer v každom prípade nižšia. Taktiež je v nej zahrnutá provízia sprostredkovateľa.

V čom je podľa vás príčina nárastu cien?
Za postupným nárastom cien na sekundárnom trhu vidíme čoraz vyšší počet bytov v novostavbách, za ktoré si predávajúci, pochopiteľne, pýtajú viac ako pri starších nehnuteľnostiach.

Chceme investovať do nehnuteľností. Mohli by ste mi poradiť, aké typy nehnuteľnosti sú najvhodnejšie z dlhodobého hľadiska?
Do bytov sa oplatí investovať v projektoch, ktoré sú situované čo najbližšie k centru. Napríklad v Bratislave ideálne na hranici okresu Bratislava I, respektíve v jeho blízkosti. Cena bytov tu nemusí byť prehnane vysoká a dosiahnuteľná výška nájmu je stále zaujímavá. Vhodným investičným produktom počas uplynulého obdobia boli napríklad projekty Panorama City, Miletičova 5, alebo projekt byty Stromová.

Ktoré faktory by sme mali zvážiť pri kúpe bytu či domu?
Z hľadiska faktorov, ktoré pri investovaní odporúčame zvážiť, je v prvom rade lokalita. Ideálne ľahko dostupné centrum, samozrejme, cena verzus dosiahnuteľný nájom, parkovanie, balkón alebo iný exteriér, kvalita a vybavenie bytu. Netreba zabúdať ani na poplatky za energie – najmä za teplo, ktoré tvoria najväčšiu položku pri bývaní.

Podľa vašich skúseností preferujú ľudia skôr novostavby či staršie byty, do ktorých musia v budúcnosti ešte investovať?
Preferencia je jednoznačne v prospech novostavieb. Na druhej strane, pre mnohých kupujúcich je dostupnejšia kúpa staršej nehnuteľnosti v porovnaní s novostavbou, aj v prípade, že potrebuje rekonštrukciu.

Do ktorého typu nehnuteľností by ste vy osobne investovali svoje peniaze?
Napríklad dvojizbový byt, asi 50 štvorcových metrov, v širšom centre Bratislavy, približne za 80- až 90-tisíc eur. 

Ak chceme na nehnuteľnosti zarobiť, ako to urobiť? Kúpiť nehnuteľnosť, prenajať či ju ďalej predať?
V najbližších rokoch nepredpokladám výrazný nárast cien bytov. V súčasnosti je pri cenách bytov a štandardnej výške nájmov možné očakávať návratnosť investície približne do 10  rokov. Vhodná je aj investícia do pôdy, respektíve stavebných pozemkov.

01 - Modified: 2006-05-23 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Interista Pečalka poslal Púchov do druhej ligy
01 - Modified: 2024-04-25 22:00:00 - Feat.: - Title: Šéf kancelárie Európskeho parlamentu na Slovensku pre HN: Účasti na eurovoľbách by pomohlo spájanie hlasovaní 02 - Modified: 2024-04-25 07:56:22 - Feat.: - Title: Seriál HN Chcem byť exportér: EXIMBANKA SR zvýhodňuje financovanie exportu v náročných časoch 03 - Modified: 2024-04-24 22:00:00 - Feat.: - Title: Že sem príde viac študentov zo zahraničia? Nereálne, hovorí pre HN rektor nitrianskej univerzity (rozhovor) 04 - Modified: 2024-04-24 08:01:41 - Feat.: - Title: Daja Turnerová: „Gény sa nezaprú, aj keď ich stretnete na opačnom konci sveta.“ 05 - Modified: 2024-04-23 22:00:00 - Feat.: - Title: Chcete si dodatočne legalizovať stavbu? Ak nedodržíte podmienky, hrozí vám mastná pokuta (rozhovor)
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
26. apríl 2024 07:34