StoryEditor

Vlastníci lesov, pozor: novela zákona zmení správu lesných pozemkov

06.09.2021, 09:59
Lesy, o ktoré sa dnes starajú štátne podniky v pôsobnosti rezortu pôdohospodárstva, by mali mať nového správcu.

1. Súkromní vlastníci

Navrhovaná reforma o správe lesov by po schválení mala zabezpečiť to, že by štátne lesné územia spravovala už len jedna organizácia. Dotkne sa reforma o lesoch aj neštátnych vlastníkov?

Neštátnym vlastníkom lesa by tak po novom pribudol ďalší správca, s ktorým by si museli doriešiť užívacie vzťahy k lesným pozemkom v prípade, že budú na hospodárenie v danom území platiť ustanovenia lesného zákona.

2. Zásadná zmena

Kedy sa naposledy udiala zásadná legislatívna zmena, ktorá sa významne dotkla neštátnych vlastníkov lesov?

Zásadnú legislatívnu zmenu pocítili súkromní vlastníci lesov naposledy od 1. januára 2020, keď začali platiť novelizované zákony o lesoch a ochrane prírody, ktorými sa uzákonila povinnosť, aby na územiach v národných parkoch boli na prírodné procesy, takzvane bezzásahovo, ponechané minimálne tri štvrtiny tohto územia.

V súčasnom stave predstavujú územia s takzvaným bezzásahom približne 20 percent. Ak sa má naplniť nastavené legislatívne pravidlo pre tri štvrtiny chránených území, musí byť bezzásahových viac ako 50 percent súčasného územia deviatich národných parkov, v ktorých štát nevlastní ani polovicu.

3. Prírode blízky spôsob hospodárenia

Niektorí majitelia neštátnych lesov, ktorých pozemky sa nachádzajú v chránených územiach, musia svoje pozemky buď ponechať ako bezzásahové, alebo na nich môžu hospodáriť prírode blízkym spôsobom. Zabezpečuje im pre toto znevýhodnenie štát nejakú kompenzáciu?

Neštátni majitelia lesov majú povinnosť na zostávajúcom území mimo bezzásahovej zóny hospodáriť prírode blízkym spôsobom. Ten je finančne náročnejší a značne zaťažuje peňaženku vidiečanov.

I napriek tomu im štát v ničom neprispieva a nekompenzuje im ich zvýšené náklady na hospodárenie. Vlastníci neštátnych pozemkov už 17 rokov zažívajú nesplnené sľuby štátu.

4. Plán obnovy

V akom štádiu je dnes plán obnovy a akým spôsobom sú podporovaní súkromní vlastníci lesov?

Prísľuby štátu ohľadne podpory majiteľov lesov nie sú dodnes splnené. Plán obnovy na kompenzácie nefunguje, rovnako ako nefunguje Operačný program Slovensko či Slovenský pozemkový fond. Súkromní obhospodarovatelia dostávajú od štátu len minimálnu podporu na rozvoj vidieka.

To je pre nich ekonomicky neudržateľné. Naproti tomu napríklad v Nemecku dávajú z národných podpôr malým lesným hospodárom finančnú pomoc 100 eur na hektár ako bonus za udržateľnosť, aby sa majitelia o lesy starali. U nás začínajú drobní vlastníci od obhospodarovania lesov upúšťať. Je to najmä pre zlú politiku štátu, ktorá odrádza ľudí od práce vo svojich lesoch.

5. Správa štátnych pozemkov

Aké riešen...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2023-07-14 09:00:00 - Feat.: - Title: Drevo sa nedá ťažiť všade. Podľa čoho sa to určuje a ako pozemok získať? (+ príklady) 02 - Modified: 2023-06-21 13:30:00 - Feat.: - Title: Chcete výhodne predať lesné pozemky? Najprv si zistite jednu dôležitú vec 03 - Modified: 2022-07-01 14:00:49 - Feat.: - Title: Štátne lesy upozorňujú na vysoké riziko požiarov, ľudí vyzývajú na opatrnosť 04 - Modified: 2021-08-30 08:45:01 - Feat.: - Title: O lesy by sa po novom mala starať už len jedna organizácia 05 - Modified: 2021-05-24 11:07:27 - Feat.: - Title: Príroda na prvom mieste. Štátne lesy v národných parkoch budú spravovať ochranári
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
21. apríl 2024 23:16