StoryEditor

IRAK: Američania oficiálne potvrdili vojenskú prítomnosť v Kurdistane

23.03.2003, 23:00

SALAHUDÍN 24. marca (SITA/Reuters) - Americká armáda v pondelok prvýkrát oficiálne potvrdila prítomnosť amerických jednotiek na severe Iraku, obývanom kurdskou menšinou. Informoval o tom generálmajor amerického námorníctva Pete Osman. Jeho tlačová konferencia však spočívala len v prečítaní krátkeho vyhlásenia, po ktorom neboli pripustené žiadne novinárske otázky. O prítomnosti Američanov na severe krajiny už počas víkendu informovali predstavitelia irackých Kurdov, Spojené štáty to však potvrdili až teraz.
Osman sa v nedeľu podľa vlastných slov stretol s tureckými aj kurdskými predstaviteľmi v Ankare a v mestách Silopi a Dohuk v turecko-irackom pohraničí. Krátko pred jeho vystúpením oznámil americký plukovník Keith Lawless, že pešie jednotky amerického námorníctva pod Osmanovým velením budú "koordinovať bezpečnostnú a humanitárnu situáciu v oblasti medzi všetkými frakciami, vrátane Turkov, ak sa títo nakoniec rozhodnú vstúpiť do Kurdistanu.
Spojené štáty opakovane žiadali Turecko, aby upustilo od plánov obsadiť severný Irak. "Povedali sme tureckej vláde jasne, že by bolo najlepšie, keby nevstupovali na územie severného Iraku. Vieme, že sa obávajú humanitárnej krízy, ktorá by tam mohla vzniknúť, ale naším záujmom by najlepšie poslúžilo, ak by sa Turci zriekli akýchkoľvek pohybov svojich jednotiek smerom na Irak," povedal v piatok novinárom americký minister zahraničných vecí Colin Powell.
Turecký parlament vo štvrtok povolil prelety amerických bojových lietadiel nad svojim územím, ako aj presun tisícov tureckých vojakov za hranice do severného Iraku. Parlament však nepovolil vstup amerických jednotiek na turecké územie. Turecko tak zrejme príde o sľubovanú finančnú pomoc zo strany USA. Ako odmenu za povolenie preletov však Američania Turkom údajne prisľúbili, že budú môcť obsadiť iracký Kurdistan. Turci sa obávajú separačných snáh irackých Kurdov, ktoré by k podobným krokom mohli povzbudiť aj kurdskú menšinu v Turecku.

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 09:43