Kandidát na prezidenta Krisztián Forró. FOTO: TASR/Martin Baumann
StoryEditor

Prezidentské voľby: Kandidovať na post prezidenta ako Maďar nie je hendikep, tvrdí Forró

07.02.2024, 14:04
Autor:
TASRTASR

Krisztián Forró kandiduje ako občiansky kandidát na základe petície, má aj podporu strany. Dodal, že sa neuzatvára ani pred prípadnou podporou iných politických subjektov.

Kandidovať na post slovenského prezidenta ako príslušník maďarskej národnosti nie je hendikep. V TASR TV to povedal predseda strany Magyar Szövetség - Maďarská aliancia Krisztián Forró.

Kandiduje ako občiansky kandidát na základe petície, má aj podporu strany. Dodal, že sa neuzatvára ani pred prípadnou podporou iných politických subjektov.

Strana podľa neho dlhodobo presadzuje kultúrne a politické požiadavky menšín, ale aj podporu regionálneho rozvoja na území južného a východného Slovenska.

"Regióny, kde žijú Maďari, sú zabudnutou časťou krajiny. Aj kanalizácie je na juhu a východe Slovenska menej, čo sa týka infraštruktúry, cestnej, železničnej, vidíme, že táto časť Slovenska je zaostalejšia ako časti severné," upozornil Forró.

Dodal, že v prvom volebnom kole môže tieto požiadavky položiť na stôl v rámci predvolebných diskusií. V prípade, že menšinový kandidát nepostúpi do druhého volebného kola, môže podľa Forróa konfrontovať dvojicu úspešných kandidátov práve s týmito požiadavkami.

"Ak sa nedostaneme do druhého kola, tak sa postavíme pred tých kandidátov, ktorí sa tam dostanú. A povieme, že je tu takáto komunita, dosiahla takéto výsledky a my chceme, aby sa na nás a na regióny, kde žijeme, myslelo," vyhlásil.

Na otázku, či by prezident mal v prvom rade tvoriť protiváhu k vláde a parlamentu, alebo by s týmito inštitúciami mal spolupracovať, Forró konštatoval, že prezident by sa mal snažiť napätie prekonávať a nie ho vytvárať.

"Prezident by nemal vytvárať napätie, ale práve naopak, keď treba, tak spájať, integrovať, prekonávať rozdiely," tvrdí.Magyar Szövetség - Maďarská aliancia sa podľa neho už teraz pripravuje aj na voľby do Európskeho parlamentu.

"Prezidentské voľby budú mať podľa mňa obrovský vplyv aj na voľby do Európskeho parlamentu. Naša kandidátna listina sa už pripravuje, 24. februára budeme mať zasadnutie republikovej rady," zhrnul Forró.

01 - Modified: 2024-04-19 12:46:22 - Feat.: - Title: Korčoka lákali do maďarského rádia. „Neurobil som to,“ hovorí pre HN a spomína červenú čiaru a pád do bahna 02 - Modified: 2024-04-15 15:25:58 - Feat.: - Title: Bugár v HNtelevízii: Korčok si to u Maďarov pokazil dávno pred voľbami. Stačiť mohlo jedno vyjadrenie starostu 03 - Modified: 2024-04-14 07:42:10 - Feat.: - Title: Kto sa nádejal, že skončí politický blázninec, sa mýlil. Na Slovensko sa valia dve zásadné veci 04 - Modified: 2024-04-11 07:21:41 - Feat.: - Title: Šéf aliancie Forró rokoval s ministrom školstva Druckerom 05 - Modified: 2024-04-11 08:10:07 - Feat.: - Title: Čo by mohlo pomôcť? Jedno spoločné video Pellegriniho s Korčokom (komentár)
menuLevel = 1, menuRoute = prezidentske-volby2024, menuAlias = prezidentske-volby2024, menuRouteLevel0 = prezidentske-volby2024, homepage = false
28. apríl 2024 02:59