Cvičte s miernou intenzitou, nepresilujte sa
StoryEditor

Cvičte s miernou intenzitou, nepresilujte sa

09.03.2023, 15:22

Keby cvičenie bolo na predpis, stalo by sa najčastejšie predpisovaným liekom v histórii ľudstva. Diétou sa dá zbaviť iba obmedzeného množstva tukov. Pokiaľ cvičíte správne, tak sa pri cvičení aj po ňom cítite lepšie. Nepríjemné pocity si spôsobujete sama a dá sa ich úplne zbaviť.

Keď je pre vás v určitý deň cvičenie príliš náročné alebo dlhé, môže to viesť k zvýšeniu chuti do jedla

Kratšie bloky nenáročného cvičenia (napr. chôdza) spália kalórie, ale nebudú zvyšovať vašu chuť do jedla. Spaľovanie tukov každý deň začína prvým krokom as každým ďalším krokom pokračuje. Cvičenie predlžuje dĺžku a kvalitu života. Nesporným faktom je, že cvičenie často vedie k zníženiu krvného tlaku, pomôže vám riadiť cholesterol, znižuje riziko rakoviny, mozgovej a srdcovej mŕtvice, zvyšuje kvalitu života a dĺžku dožitia. Nenáročné cvičenie vytvára sebadôveru, pocit vnútornej sily a vôľu vykonávať zmeny vo svojom živote. Keď jednoducho len vyrazíte von alebo do fitcentra, telo sa cíti lepšie a mozog sa lepšie sústreďuje. Pred cvičením sa nemusíte cítiť práve dobre, ale po ňom je na vás vidieť, že ste plná energie a atraktívna, čo zaregistruje aj vaše okolie. Dobré veci sa stávajú, keď ste so sebou spokojná, a cvičenie vám môže priniesť spravodlivú odmenu v podobe sebaúcty. Už iba niekoľkominútová prechádzka spôsobí, že sa budete cítiť lepšie. Môžete ísť von, aj keď máte hektický deň, a svoju prácu si dorobiť neskôr, môžete ísť ďalej, aj keď ste to už považovali za vylúčené. Pri cvičení aj po ňom dokážete lepšie riešiť problémy (osobné, pracovné, rodinné), po nenáročnom  tréningu ste produktívnejší a máte na všetko viac energie a lepšie sa vám premýšľa. Pokiaľ cvičenie bolí, tak ho vykonávate zle, máte nejaký ortopedický problém alebo robíte cviky, ktoré pre vás nie sú vhodné. Akonáhle budete pociťovať neustály príval výhod spojených s cvičením, budete sa na ďalšiu prechádzku alebo návštevu fitcentra priamo tešiť.

Zdravotné výhody bez chudnutia

Aj keď napríklad nechudnete, pravidelné cvičenie má pre vás mnoho zdravotných výhod. Štúdie preukázali, že aj obézni ľudia si pravidelným cvičením znižujú riziko srdcového ochorenia a rakoviny. Keď pravidelne cvičíte, máte zo seba lepší pocit a zvládnete toho oveľa viac. Cvičenie nemusí bolieť a mali by ste sa po ňom cítiť lepšie. Mierna námaha rozprúdi metabolizmus a počas dňa tak budete mať viac energie. Pozitívny vplyv nenáročného cvičenia na psychiku spôsobí, že sa budete cítiť lepšie ako pred ním a táto vzpruha vám vydrží mnoho hodín. Vyberte si Jeden nenáročný dlhší tréning týždenne s postupným predlžovaním až na 90 a viac minút, dva tréningy po 60 minútach, 2 až 3krát týždenne voliteľná všeobecná kondičná príprava alebo nenáročná chôdza (45 a viac minút), či 10 000 krokov chôdze každý deň pri obvyklých činnostiach.

Svalové bunky trénujete na spaľovanie tukov

Nenáročné cvičenie vás bude udržiavať v aeróbnej zóne, v ktorej dochádza ku spaľovanie tukov, a to minútu za minútou a hodinu za hodinou. Keď budete nie príliš náročné cvičenie vykonávať pravidelne (a to aj v krátkych blokoch), tak zvládnete postupne predĺžiť aj jeden dlhší týždenný tréning. Predlžovaním tohto tréningu premeníte tisíce svalových buniek na „spaľovače“ tukov. Denný objem spálených tukov sa tak bude neustále zvyšovať, aj keď budete len sedieť, alebo dokonca spať. V tele máte dva druhy paliva: glykogén a tuky. Glykogén je uskladnenou formou cukru a je primárnym zdrojom paliva pre mozog. Ako palivo ho možno použiť ihneď po začatí akéhokoľvek náročného cvičenie. Výsledkom jeho spaľovania je však hromadenie odpadového produktu: kyseliny mliečnej (tzv. laktátu), ktorá zvyšuje pocit hladu. Ľudské telo má obmedzenú zásobu glykogénu, preto je nutné ho dopĺňať. Telesný tuk sa hromadí buď ako „priama usadenina“ z tukov, ktoré zjete vo strave, alebo sa vytvára pri nadmernom príjme sacharidov a bielkovín. Aj veľmi štíhli jedinci majú v tele vo forme tukov palivo na stovky kilometrov. Tento zdroj energie spaľujú športovci, ktorí sú vytrénovaní na určitý druh námahy a ktorí cvičia s dostatočnou ľahkosťou. Náročné cvičenie znižuje motiváciu. Ľavá mozgová hemisféra sa zameriava na prácu s logikou a fakty. Monitoruje stres a sleduje zásoby glykogénu, ktorý je zdrojom paliva pre mozog. Pretože pri náročnom cvičení rastie hladina stresu a zásoba glykogénu sa znižuje, začne ľavý mozog vysielať mnoho negatívnych správ v štýle „dnes nemáš svoj deň“ alebo „je to nuda“ alebo „prečo to vlastne robíš“, aby si mozog zachoval svoj zdroj paliva.

01 - Modified: 2024-05-14 08:39:12 - Feat.: - Title: Váha je veľmi dôležitá, no premenlivá 02 - Modified: 2024-05-14 08:29:41 - Feat.: - Title: Ján Volko o dvojstovke na Diamantovej lige v Dauhe: V zákrute som sa nevedel nejako upratať 03 - Modified: 2024-05-13 12:07:28 - Feat.: - Title: Každý rodič by určite uvítal, ak by jeho dieťa bolo nadané vo všetkých oblastiach 04 - Modified: 2024-05-13 11:05:51 - Feat.: - Title: Výborná Viktória Forster v českej extralige: po víťaznej premiére na 100 m prek. (13,09) utvorila na dvojstovke slovenský rekord do 23 rokov (23,32) 05 - Modified: 2024-05-09 13:20:21 - Feat.: - Title: Najčastejšie mýty v stravovaní
menuLevel = 2, menuRoute = rungo/trening, menuAlias = trening, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
14. máj 2024 19:52