StoryEditor

Fico na Slavíne ostro kritizoval Európsku úniu. Hovoril o sklamaní a veľkom prejave slabosti

08.05.2024, 11:48
Autor:
ČTKČTK

Premiér Robert Fico v prejave povedal, že Európska únia sa nevie postaviť na vlastné nohy v záležitostiach zahraničnej politiky.

Premiér Robert Fico pri dnešnom 79. výročí konca druhej svetovej vojny opäť kritizoval Európsku úniu, že nepredstavila mierový plán ku konfliktu na Ukrajine. Tá sa už viac ako dva roky bráni ruskej vojenskej invázii.

Fico hovoril o veľkom sklamaní

"Som veľmi sklamaný z Európskej únie. Európska únia vznikla ako mierový projekt. Som sklamaný, že nie je schopná ponúknuť zmysluplný mierový plán pre tento konflikt, ktorý momentálne na Ukrajine prebieha. Je to veľký prejav slabosti Európskej únie," povedal Fico po pietnom akte kladenia vencov na bratislavskom pamätníku Slavín, ktorého súčasťou je aj vojenský cintorín s hrobmi viac ako 6 800 vojakov Červenej armády.

Fico v prejave povedal, že EÚ sa nevie postaviť na vlastné nohy v záležitostiach zahraničnej politiky. Slovensko podľa Fica nikdy nebude súhlasiť s tým, aby na Ukrajinu vstúpili slovenskí vojaci. Ich prípadné vyslanie do cudziny je v kompetencii Bratislavy.

Premiér, ktorého súčasná vláda po vlaňajšom nástupe do úradu zastavila vojenskú pomoc Kyjevu zo štátnych zásob, dlhodobo presadzuje mierové riešenie vojny na Ukrajine. Nepovedal ale, ako k urovnaniu konfliktu na Ukrajine dospieť. Ficovi kritici tvrdia, že stačí, aby sa ruské vojská stiahli z Ukrajiny.

Zahraničná politika Slovenska

Fico opätovne zmieňoval orientáciu zahraničnej politiky Slovenska "na všetky štyri svetové strany" a mier označil za najvyššiu hodnotu. "Svet nemá len západ. Svet má tiež sever, má aj juh a nepochybne aj východ. Ja sa takto pragmaticky, suverénne budem ako predseda vlády správať," povedal.

Prezidentka Zuzana Čaputová uctila obete druhej svetovej vojny pri hrobe neznámeho vojaka v inej časti Bratislavy. Na facebooku napísala, že "je našou povinnosťou, aby sme svet prosperity slobody a demokracie nielen chránili, ale v najlepšom možnom stave ho odovzdali aj našim potomkom". Podľa nej nedemokratické a autoritárske režimy sú tiež ohrozením mieru.

01 - Modified: 2024-05-08 13:12:16 - Feat.: - Title: Na Slavíne viali vlajky krajín, ktoré sú vo vojne. Fico kritizoval Európsku úniu, Žiga vzdával česť hrdinom 02 - Modified: 2024-05-07 12:11:17 - Feat.: - Title: Fico v Baku. Slovensko si robí zálusk na plyn z Azerbajdžanu, Saková hovorí o odstrihnutí od Ruska 03 - Modified: 2024-05-06 11:38:35 - Feat.: - Title: Fico odcestoval na oficiálnu návštevu Azerbajdžanu. Rokovať tam bude najmä o ekonomickej spolupráci 04 - Modified: 2024-05-05 11:45:56 - Feat.: - Title: Fico, Pellegrini a Danko majú dobrý vzťah, tvrdí predseda SNS. Gröhling hovorí o koaličnej kríze 05 - Modified: 2024-05-02 14:00:43 - Feat.: - Title: Fico tvrdo kritizoval politiku Bruselu: Európska únia je bezradná, zo samitov sú vojnové kabinety
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
09. máj 2024 09:25