Michal Šimečka a Robert Fico. FOTO: TASR; Koláž: HN
StoryEditor

Reakcie na verdikt ÚS: Koalícia vyhrala 100:0, tvrdí Fico. Na hulváta presadili amnestie, povedal Šimečka

03.07.2024, 19:19
03.07.2024, 22:12
Autor:
prutprut

Väčšina novely trestných kódexov je v súlade s Ústavou, niektoré časti však nie. Vyplýva to zo stredajšieho rozhodnutia Ústavného súdu.

Prezident Peter Pellegrini plne rešpektuje rozhodnutie Ústavného súdu pri novele Trestného zákona. Informovala o tom jeho hovorkyňa Patrícia Medveď Macíková.

"Je povinnosťou vládnej koalície vysporiadať sa s časťami novely, v ktorej súd našiel nesúlad s ústavou, a povinnosťou opozície rešpektovať, že viaceré časti jej podania ústavní sudcovia zamietli," uviedol prezident.

Väčšina novely trestných kódexov je v súlade s Ústavou, niektoré časti však nie. Vyplýva to zo stredajšieho rozhodnutia Ústavného súdu.

Kritika opozície

Premiér Robert Fico vidí rozhodnutie Ústavného súdu ako víťazstvo koalície nad opozíciou so stavom "100:0". Vyjadril poďakovanie rezortu spravodlivosti za pripravenie novely, pričom tvrdí, že napriek tomu, že prešla v skrátenom legislatívnom konaní nie je proti ústavná. 

"V mene celej vládnej koalície žiadam pani Čaputovú a celú opozíciu, protivládne médiá a mimovládne organizácie, aby sa ospravedlnili za prejavy nenávisti a organizovanie štvavých verejných protestov v súvislosti s vládnym návrhom zákona, ktorý zrušil špeciálnu prokuratúru, znížil trestné sadzby, skrátil premlčacie lehoty, dal prednosť odškodňovaniu obetiam trestných činov a vykonal ďaľsie nevyhnutné zmeny v trestnom zákonodarstve," adresoval Fico výzvu opozícii.

Minister vnútra a predseda strany Hlas Matúš Šutaj Eštok súdne rozhodnutie víta, vidí ho ako potvrdenie, že kritizovaná novela Trestného zákona je v súlade s ústavou. 

Protesty zavádzali, znie z koalície

"Dnešné rozhodnutie Ústavného súdu o novele trestných kódexov potvrdilo, že proces prijímania zákona, ani zrušenie Úradu špeciálnej prokuratúry - teda tých častí, ktoré opozícii slúžili na organizovanie protestov, obštrukcie v parlamente a ďalšie vyvolávanie zdania, že je ohrozená slovenská demokracia neboli v rozpore s ústavou," povedal Šutaj Eštok.

image

Padol ortieľ nad Trestným zakonom. Časť je protiústavná, niektoré veľké kauzy sa však premlčia

Tvrdí, že opozícia protesty proti novele zneužila na podporu prezidentského kandidáta Ivana Korčoka. Obviňuje predstaviteľov parlamentnej opozície z účelového zavádzania.

"Rozhodnutie ústavného súdu týmto teda berie vietor z plachiet predstaviteľom súčasnej opozície a usvedčuje ich, že účelovo zavádzali ľudí a umelo živili protesty," tvrdí Šutaj Eštok

Zároveň apeloval na lídrov opozície Michala Šimečku, Milana Majerského a Branislava Gröhlinga, aby sa vrátili k sušnej diskusii "aj na námestiach"

Vyzýva ich na rešpektovanie mandátu vlády a realizáciu jej politiky. "Ja a moji kolegovia zo strany HLAS – sociálna demokracia sme pripravení na konštruktívnu kritiku z radov opozície, ale budeme tvrdo odsudzovať klamstvá a zavádzania, ako sme toho boli svedkami doteraz," dodal.

Ústavný súd rozhodol, že Slovensko bude mať štandardný Trestný zákon ako ostatné štáty Európy, vyjadril sa k verditku Tomáš Taraba. 

"Zneužívanie práva a drakonické tresty bez dôrazu na nápravu škody a správania, manipulácia trestných konaní bez dôkazov založených len na výpovedi jedného kajúcnika nikdy do demokratickej a civilizovanej spoločnosti nepatrili," zdôraznil Taraba.  Rozhodnutie Ústavného súdu vníma ako porážku opozície a bývalej prezidentky Zuzany Čaputovej

Matovičovci chcú Suskove odvolávanie

Opozičné hnutie Slovensko Igora Matoviča vyzýva ministra spravodlivosti Borisa Suska na odstúpenie. Tvrdia, že klamal verejnosť a ako dôvod na odstúpenie hnutie vidí aj fakt, že časť novely súd zastavil.

" S celou koalíciou klamal verejnosť, že Úrad špeciálnej prokuratúry je orgán, ktorý je ojedinelý v Európskej únii. To, že niektoré časti novely sú v súlade s Ústavou, ešte neznamená, že sú morálne správne a sú v súlade s verejným záujmom. Zníženie trestov za korupciu a zrušenie špeciálnej prokuratúry nebolo morálne správne a neslúžilo verejnému záujmu," povedal podpredseda výboru parlamentu pre obranu a bezpečnosť Gábor Grendel.

KDH rešpektuje dnešné rozhodnutie Ústavného súdu k trestným kódexom. Novelu však stále kritizuje. Hnutie tvrdí, že naprike ústavnosti znížených trestov ide nové trestné právo proti morálke a nebude mať na spoločnosť dobrý vplyv

"Konštatovať súlad s Ústavou v ostatných častiach ešte neznamená, že nižšie tresty, skrátené premlčacie lehoty, či zrušená špeciálna prokuratúra budú prínosom pre spravodlivejšie usporiadanie našej spoločnosti, zvýšia bezpečnosť občanov a ochránia ich majetok," informuje hovorkyňa KDH Lenka Kovár.

Bývalý minister spravodlivosti a podpredseda KDH Viliam Karas stále v novele vidí chyby. Tvrdí, že napriek ústavnosti obsahuje extrémne pasáže. "Ústavný súd obvykle veľmi zdržanlivo zasahuje do zákonodarnej moci poslancov, aj to len v extrémnych prípadoch. Nález Ústavného súdu potvrdil, že novela obsahovala aj extrémne ustanovenia. Je ale nevyhnutné rozlišovať súlad s Ústavou a tým, či novela trestného zákona prinesie spravodlivosť do spoločnosti," tvrdí Karas.

KDH bude navrhovať, aby boli podmienky pre zrýchlený legislatívny proces ukotvené v Ústave tak, aby Ústavný súd mal jasnú kompetenciu zaoberať sa ich splnením.

Protiústavné časti novely

Progresívne Slovensko rešpektuje rozhodnutie súdu. Tvrdí však, že vláda ním dosiahla svoj cieľ a prešlo skrátenie premlčacích lehôt a a znížeie trestov pre páchateľov Trestnej činnosti. 

"Presadili amnestie pre svojich ľudí, na hulváta a proti verejnému záujmu. To je zlá správa pre spravodlivosť aj bezpečnosť ľudí na Slovensku," povedal predseda PS Michal Šimečka.

Ústavný súd niektoré časti novely vyhodnotil ako protiústavné a podľa strany tak z časti novel v súlade s Ústavou nebola. "Ústavný súd to skonštatoval pri ustanoveniach, ako je spätné otváranie dohôd o vine a treste či použitie nezákonného dôkazu v prospech obvineného," dodal Šimečka. 

PS to vidí ako zlyhanie vlády a rezortu spravodlivosti. "Som rád, že sme týmto deštruktívnym návrhom zabránili," dodal. Jedným z riešených problémov bolo aj použitie skráteného legislatívneho konania. Podľa strany súd potvrdil, že sa nesmie používať svojvoľne. "V PS na to upozorňujeme od začiatku a ústavní sudcovia to dnes verejne potvrdili, hoci rozhodli konzervatívne a v tomto konkrétnom prípade nezastavili celú novelu," povedal Šimečka.

Opozičná Sloboda a Solidarita vidí problém aj v samotnom spôsobe, akým bola novela Trestného zákona prijatá. Bývalá ministerka spravodlivosti Mária Kolíková tvrdí, že súdu chýbala "odvaha" pri posúdení spôsobu, akým boli zmeny prijaté.

" Považujem za nebezpečné, keď vláda prijíma zákony spôsobom, že platia po schválení parlamentom zo dňa na deň, a to bez akejkoľvek diskusie a bez akéhokoľvek posúdenia dopadov na štátny rozpočet. Ústavný súd dáva týmto vláde zelenú, aby zákony prijímala takýmto spôsobom," povedala Kolíková.

Mimovládky upozorňujú na tresty

V nadväznosti na stredajšie rozhodnutie Ústavného súdu o ústavnosti väčšiny ustanovení novely trestných kódexov upozorňujú mimovládne organizácie najmä na znižovanie trestov pri niektorých trestných činoch, skracovanie premlčacích lehôt či rozširovanie možnosti ukladania podmienečných trestov.

"Rešpektujeme rozhodnutie Ústavného súdu, že väčšia časť novely Trestného zákona je v súlade s ústavou. To však neznamená, že zákon je aj prospešný pre Slovensko," uviedla Nadácia Zastavme korupciu na sociálnej sieti.

Kombinácia nástrojov zmäkčovania trestnej politiky podľa Transparency International Slovensko povedie k oslabeniu schopnosti štátu postihovať korupciu a ekonomické trestné činy. "Za problematické považujeme aj to, že za prijatými zmenami nemožno nevidieť snahu vládnej koalície o zabezpečene beztrestnosti pre svojich ľudí. Časť z nich sa na príprave novely dokonca priamo podieľala," dodali z mimovládnej organizácie.

Generálny prokurátor Maroš Žilinka vyhlásil, že si vždy ctil autoritu a rozhodnutia Ústavného súdu a nie je tomu inak ani v prípade stredajšieho rozhodnutia. Uviedol to na sociálnej sieti.

"Vždy som si ctil a rešpektoval Ústavu, autoritu a rozhodnutia Ústavného súdu. Nie je tomu inak ani v prípade dnešného rozhodnutia Ústavného súdu," priblížil.

01 - Modified: 2024-07-03 16:49:24 - Feat.: 1 - Title: Dlho očakávané rozhodnutie: Ústavný súd informuje o novele Trestného zákona 02 - Modified: 2024-07-03 17:46:01 - Feat.: 1 - Title: Padol ortieľ nad Trestným zakonom. Časť je protiústavná, niektoré veľké kauzy sa však premlčia 03 - Modified: 2024-07-03 14:42:08 - Feat.: 1 - Title: Japonský najvyšší súd nariadil vláde odškodniť obete nútených sterilizácií 04 - Modified: 2024-07-02 18:25:20 - Feat.: 1 - Title: Jaurová: SNS zatiaľ len likviduje to, čo roky v kultúre fungovalo a nič nové nebuduje. Vidí to aj koalícia
01 - Modified: 2024-07-04 16:33:03 - Feat.: - Title: Obrovský debakel opozície, odchádzali s hanbou. Na páchateľov sme podľa súdu moc prísni, povedal Kaliňák 02 - Modified: 2024-07-04 14:42:53 - Feat.: - Title: Vyhrali sme 100:0, reagoval premiér Fico. Nie úplne. Čo bude s kódexmi, ktoré sa vrátia do parlamentu? 03 - Modified: 2024-07-04 13:03:38 - Feat.: - Title: Pre nové trestné kódexy sa mohol Ústavný súd obrátiť na Európsky súdny dvor, vraví Kolíková 04 - Modified: 2024-07-04 12:55:01 - Feat.: - Title: Čaputová reaguje na Fica. Ten ju vyzval, aby sa ospravedlnila "za prejavy nenávisti" 05 - Modified: 2024-07-04 10:58:16 - Feat.: - Title: Volanie po znížení trestných sadzieb nemožno označiť za protiústavné, reaguje Slovenská advokátska komora
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
04. júl 2024 18:33