StoryEditor

Šutaj Eštok žiada Fica o stretnutie koaličných lídrov. Dankovi hrozí tvrdou reakciou

24.09.2024, 15:50
24.09.2024, 17:02
Autor:
prutprut

Problémy medzi Hlasom a SNS podľa Matúša Šutaja Eštoka musia byť vyriešené do konca roka. Premiéra vyzval, aby zvolal stretnutie koaličných lídrov.

Predseda strany Hlas-SD Matúš Šutaj Eštok dnes kritizoval výroky predsedu SNS Andreja Danka na adresu ministrov Hlasu a vyzval premiéra Roberta Fica, aby zvolal stretnutie koaličných lídrov.

Šutaj Eštok deklaroval, že “na rozdiel od Matoviča a Hegera” bude naďalej Hlas pevným členom koalície. Andrej Danko podľa neho svojimi “klamlivými” výrokmi destabilizuje koaličný trojlístok.

“Koalícia bola postavená na rešpekte a úcte medzi partnermi. Osobné ambície nemôžu byť dôležitejšie ako záujmy Slovákov,” dodal.

Do konca roka

Problémy medzi Hlasom a SNS podľa Šutaja Eštoka "musia byť vyriešené do konca roka. Premiéra vyzval na zvolanie stretnutia koaličných lídrov. “Musíme to vyriešiť čo najskôr, najneskôr do konca roka,” povedal.

Strana Hlas-SD podľa Šutaja Eštoka bude aktuálne pokračovať v “slušnosti” a nezaujímajú ich “súboje v koalícii”. SNS nazval “dôležitou, ale najmenšou koaličnou stranou," ktorú podľa svojich slov stále vníma ako spoľahlivého partnera.

Vláda podľa neho funguje dobre a nemá alternatívu. “Opozícia je neschopná,” dodal.

image

Danko nemá mandát na udávanie politického tónu, vyjadril sa Pellegrini. Ambície šéfa SNS označil za detinské

Svojmu koaličnému partnerovi však adresoval tvrdé slová a vyzval ho na ukončenie útokov, pričom kritizoval, že Danko svojím správaním ohrozuje vládu. “Aj keď naša strana nemá premiérske kreslo, nebudeme už sedieť a pozerať sa, ako sa jeden z našich partnerov pokúša rozbiť túto vládu,” tvrdí Šutaj Eštok.

Kritika z SNS

Predseda Hlasu tiež odmietol útoky na ministrov a poslancov Hlasu. Andrej Danko a SNS už dlhšie kritizujú niektoré kroky strany. Začalo sa to už počas prezidentskej kampane, keď sa Danko postavil proti Petrovi Pellegrinimu.

Neskôr predstaviteľom národniarov nevyhovovalo, že minister školstva Tomáš Drucker v rámci kurikulárnych reforiem nebol prísnejší proti pôsobeniu mimovládok a ľudskoprávnych organizácií v školách.

Minulý týždeň sa SNS pustila do kritizovania ministerky zdravotníctva Zuzany Dolinkovej a v nedeľu k nej pribudla aj ministerka hospodárstva Denisa Saková.

“Sme pripravení na okamžitú a tvrdú reakciu na predstaviteľov koalície aj opozície,” vyhlásil Šutaj Eštok k prípadným vyjadreniam na adresu Hlasu.

image

Spor medzi SNS a Hlasom: Vo vnútri koalície je to horšie ako medzi Matovičom a Sulíkom, tvrdí zdroj HN

Podľa neho si Danko musí uvedomiť, že jeho “pokusy o destabilizáciu koalície mu nijak nepomôžu stať sa predsedom parlamentu”.

Na túto pozíciu si nárokuje strana Hlas aj SNS. Podľa koaličnej dohody patrí pozícia Hlasu, no Danko má o ňu záujem. Odôvodňuje to zmenou situácie, ktorá podľa neho nastala po zvolení bývalého lídra Hlasu Petra Pellegriniho za prezidenta. SNS má pritom podporu Smeru a premiéra Roberta Fica.

“Pozícia predsedu parlamentu patrí Hlasu a nenecháme sa vydierať,” zdôraznil v reakcii Šutaj Eštok. Dankove kroky podľa neho uprednostňujú vlastné ambície. “Musí prijať realitu politickej situácie a vrátiť sa do role spoľahlivého koaličného partnera,” dodal.

01 - Modified: 2024-09-23 12:01:40 - Feat.: 1 - Title: V koalícii to vrie: Tomáš žiada Fica, aby zasiahol proti Dankovi. Hovorí o hroziacom rozpade trojlístka 02 - Modified: 2024-09-23 09:43:28 - Feat.: 1 - Title: Vedenie českých Pirátov v reakcii na voľby rezignovalo, Bartoš stranu viedol 15 rokov 03 - Modified: 2024-09-21 17:37:28 - Feat.: 1 - Title: České voľby: Hnutie ANO zvíťazilo v desiatich krajoch, dostalo silný mandát
01 - Modified: 2024-09-24 16:51:02 - Feat.: - Title: Ak to pomôže, odstúpim ako podpredseda parlamentu, reaguje Danko na Hlas. Kopol si aj do Pellegriniho 02 - Modified: 2024-09-22 12:27:28 - Feat.: - Title: Výroky politikov: Fico hovoril o bordeli po minulých vládach. Šimečka tvrdí, že ho jeho výhovorky urážajú 03 - Modified: 2024-09-20 10:04:31 - Feat.: - Title: Koalícia súhlasí s vypovedaním poistných zmlúv, tvrdí Taraba 04 - Modified: 2024-09-19 19:40:20 - Feat.: - Title: Postupy pri nakladaní s majetkom obce by sa mali upraviť, novela Hlasu ide do druhého čítania 05 - Modified: 2024-09-19 20:31:05 - Feat.: - Title: Gašpar o postoji poslancov Hlasu: Musím byť kritický. Vysiela to signál, že tam nie je všetko v poriadku
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. september 2024 18:51