Vychýrené stupavské zelé nesmie chýbať počas vianočných sviatkov takmer v žiadnej dobrej kapustnici. Nákupy vrcholia, a tak v okrajovej štvrti Mást, ktorá sa každý rok od jesene mení na pouličný jarmok a láka okoloidúcich na rezanú, no najmä kvasenú kapustu alebo rôzne čalamády, je takmer nemožné nájsť miesto na parkovanie.
Vo dvoroch sa týždeň pred Vianocami tvoria rady kúpychtivých, ktorým tu ponúkajú zelé v drevených či plastových kadiach. Postupne sa za tie roky roky stala z toho tradícia a nakupovať sem chodia nielen miestni či obyvatelia Bratislavy, ale aj z väčších diaľok.
Predaj z dvora
„Kvasenú kapustu kupujem tu v Máste, nemám obľúbené miesto, väčšinou tam, kde sa podarí zaparkovať,“ s úsmevom reaguje Lucia Angerová počas toho, ako platí za nákup. „My sme Máščané, né Stupavjané,“ hovorí hrdo babička počas toho, ako zákazníčke váži kapustu. Lokalita Mást bola totiž pôvodne osídlená Chorvátmi a patrila k samostatnej dedine. Až neskôr, začiatkom päťdesiatych rokov minulého storočia, bola k Stupave pričlenená. Aj slovo zelé je chorvátske.
„Kapustu nakupujeme rezanú, už štvrtý rok v tomto dome v Máste,“ ukáže nám ďalšia Stupavčanka Katarína Radová smerom k veľkému rebriniaku naloženom kapustou. Patrí už k miestnemu koloritu a padne do oka každému, kto mestom prechádza. Podobne ako viaceré rodiny zo Záhoria, Radovci kvasenú nekupujú, dorábajú si ju sami. „Máme súdok a robíme vlastnú, väčšinou asi desať kíl rezanej kúpime a to nám stačí,“ hovorí mama štyroch detí....
Zostáva vám 85% na dočítanie.