StoryEditor

Stroj na tituly. Ten z Trnavy vytvoril Malatinský

30.03.2010, 00:00

Najvýznamnejšie postavy a udalosti histórie slovenského futbalu HN predstavia v dvanásťdielnom seriáli. V tretej časti sa dočítate o najslávnejšej ére trnavského futbalu.

Žiadny slovenský futbalový klub nebol v československej lige taký dominantný ako Spartak Trnava za čias kanoniera Jozefa Adamca, tvorcu hry Ladislava Kunu a ďalších výnimočných hráčov histórie. Na prelome 60. a 70. rokov dokázali "bíli andelé" získať počas šiestich rokov päť majstrovských titulov. Strojcom úspechov bol najmä tréner Anton Malatinský. "Jeho považujeme za muža číslo jeden tejto éry. Získal s nami prvý titul a dlhodobo budoval víťazný tím," povedal pre HN Jozef Adamec.

Veľký mág futbalu
Futbaloví pamätníci vám ešte aj dnes dokážu vymenovať jedenástku slávneho Spartaka Trnava, ktorý nemal v Československu konkurenciu. V čom spočívalo kúzlo trnavských úspechov? "Mali sme veľkého mága futbalu, pána Malatinského. Ten pozháňal talenty z okolia aj z Trnavy. A v celom meste panovala priaznivá futbalová klíma," hovorí Adamec.
Ten sa stal štyrikrát počas kariéry najlepším kanonierom v Československu. Ten patril pri zisku prvého titulu v roku 1968 medzi najskúsenejších -- v najvyššej súťaži hral už deviatu sezónu. "Prvý ligový triumf neprišiel hneď. Pracovalo sa na tom asi šesť rokov. Postupne boli hráči dopĺňaní do mužstva a fungovalo to," spomína strieborný medailista zo šampionátu v Čile 1962 Adamec. On bol spoločne s Valérom Švecom a Stanislavom Jarábkom už pri samotných začiatkoch tvorenia úspešného tímu. Dnes už nebohý tréner Malatinský (zomrel v decembri 1992) však nebol pri všetkých piatich tituloch, získal ich tri.
Po zisku prvého si vyskúšal zahraničný angažmán -- tri roky trénoval Admiru Viedeň. "Napriek tomu on je mužom číslo jeden aj keď sme druhý titul dosiahli s pánom Jánom Huckom a tretí s Valérom Švecom," konštatuje Adamec. No "Toni Báči", ako všetci v tých časoch Malatinského prezývali, sa do Trnavy vrátil a svoje mužstvo doviedol k ďalším dvom ligovým triumfom (1972 a 1973).

Náš najlepší majster
Okrem výnimočných titulov sa podarilo Spartaku Trnava presadiť aj v Európe, vo vtedajšom Pohári majstrov. Ako náš jediný klub sa dokázali Adamec a spol. prebojovať v roku 1969 až do semifinále. V ňom dokázali so slávnym Ajaxom Amsterdam odohrať vyrovnaný dvojzápasy. Po prehre 0:3 v Holandsku doma vyhrali "iba" 2:0 a so súťažou sa rozlúčili.

Oba góly v zápase, ktorý Trnavčania považujú za najlepší duel v histórii, strelil Ladislav Kuna. "Bol to jeden z najpamätnejších okamihov mojej kariéry. Duel, na ktorý sa jednoducho nezabúda," tvrdí pre HN Kuna. V Pohári majstrov ešte dokázali Trnavčania dvakrát postúpiť medzi osem najlepších tímov, v roku 1973 ich vyradil vo štvrťfinále anglický tím Derby County, o rok neskôr maďarský Újpést.
Jozefa Adamca, jednu z najväčších postáv našej futbalovej histórie, dodnes mrzí premárnená šanca zahrať si finále tejto klubovej súťaže číslo jeden. "Vyhral som sedem titulov (dva ešte v Dukle Praha pozn. red.), hral na dvoch svetových šampionátoch a ako jeden z mála som strelil hetrik Brazílii. V tejto bohatej zbierke mi chýba jediný úspech, a to finále európskeho pohára," dodal Adamec.

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
26. apríl 2024 07:34