StoryEditor

Thajský premiér bude akcionárom Liverpoolu

19.05.2004, 00:00
Najvyššia anglická futbalová súťaž sa po ruskom miliardárovi Romanovi Abramovičovi, ktorý od minulého roku vlastní 51 percent akcií tímu Chelsea Londýn, môže tešiť na ďalšieho zahraničného mecenáša. Včera sa totiž predstavitelia FC Liverpool ústne dohodli s thajským premiérom Thaksinom Shinawatrom na predaji 30 percent klubu za 112,7 mil. USD.

Majoritným vlastníkom klubu je jeho prezident David Moores, ktorý disponuje 51 percentami, pričom jeho rodina má kontrolu nad Liverpoolom už pol storočia. Druhým najväčším akcionárom je televízna spoločnosť Granada (10 %) a tretím stavebný podnikateľ, multimilionár Steve Morgan (5 %). Shinawatra sľúbil, že po podpise zmluvy investuje do klubu z Anfield Road 81 miliónov dolárov na nákup hráčov a opravu štadióna.
Partneri ešte musia doriešiť niekoľko detailov, ale podľa anglických médií by k slávnostnému podpisu oboch strán mohlo prísť už koncom mesiaca. Práve preto odcestoval do Anglicka šéf thajského úradu pre šport Santiparb Tejavanija, ktorý by mal nielen vyriešiť posledné drobnosti zmluvy a dohodnúť sa na počte thajských zástupcov vo výkonnom výbore Liverpoolu, ale aj pozvať hráčov Michaela Owena a Stevena Gerrarda na slávnostný podpis kontraktu do Thajska.
"V zásade sú spokojní s našou ponukou. Už stačí len dopracovať detaily, a preto verím, že na začiatku júna už budeme vlastniť podiel v klube Preimer League," povedal Shinawatra, ktorému sa podarilo zohnať financie vskutku originálnym spôsobom - zo štátnej pokladnice. Ázijsky politik presadil v thajskej vláde plán získania financií na nákup akcií. Kabinet schválil návrh na založenie firmy, ktorá sa o vytvorenie potrebných fondov postará prostredníctvom jednorazovej štátnej lotérie. Zásluhou tohto kroku si obľúbený thajský premiér získal veľký počet obyvateľov, keďže Liverpool má v tejto krajine obrovskú popularitu. Kritici chystanej transakcie však poukazujú na to, že ide o plytvanie peniazmi. Thajsko je podľa nich chudobná krajina, ktorá by mala použiť prostriedky skôr pre vlastnú budúcnosť.
Liverpool je s osemnástimi majstrovskými titulmi a štyrmi triumfami v Pohári európskych majstrov (predchodca Ligy majstrov) najúspešnejším anglickým klubom, ale v poslednom čase upadol do tieňa Aresenalu Londýn a Manchesteru United. V uplynulej sezóne skončil a štvrtom mieste s 30-bodovou stratou na majstrovský Arsenal. "The Reds" ukončili púť pohárovou Európou v osemfinále Pohára UEFA, kde nestačili na finalistu Olympique Marseille.

Miliardár Shinawatra chcel najprv Fulham
Thajský premiér mal už koncom minulého roka vážny záujem o kúpu konkurenčného Fulhamu. Ázijského miliardára futbalisti londýnskeho klubu natoľko očarili senzačným víťazstvom a výkonom na pôde favorizovaného Manchesteru United (3:1), že hneď po zápase absolvoval neformálne rokovania so súčasným majiteľom Mohamadom Al Fayedom. Egypťan však nemal záujem o predaj klubu. Fulham postúpil do Premiership v minulej sezóne a vo svojom nováčikovskom ročníku obsadil 13. miesto a postúpil do semifinále FA-Cupu. V tejto sezóne skončil na 9. mieste. Klub však koncom apríla vykázal stratu 33,6 milióna libier.

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
27. apríl 2024 01:21