StoryEditor

Šatanovi beží čas. Odkázal mu to Vůjtek

19.11.2013, 14:57
Autor:
TASRTASR
Legendárny útočník si musí nájsť klub, inak sa do nominácie na olympiádu nedostane.

Čas neúprosne beží, vyjadril sa tréner slovenskej hokejovej reprezentácie Vladimír Vůjtek v utorok na adresu prípadnej nominácie Miroslava Šatana na olympijský turnaj v Soči. Kapitán majstrov sveta z Göteborgu 2002 a štvornásobný medailista z MS nemá tri mesiace pred štartom ZOH stále žiadny angažmán, čo znižuje jeho šance na štart pod piatimi kruhmi. "Ak nebude mať klub, nebude nominovaný," vyhlásil na utorňajšom brífingu v Bratislave kouč Vůjtek.
      
Hlavný reprezentačný tréner spolu s generálnym manažérom národného tímu Ottom Sýkorom majú za sebou týždňovú inšpekčnú cestu v USA. Počas nej videli tri zápasy NHL (Boston - Columbus, New York Islanders - Detroit a Chicago - San Jose) a stretli sa s viacerými hráčmi pôsobiacimi v zámorskej profilige, ktorí by mali tvoriť kostru mužstva na februárových ZOH. Najviac ich zaujímal pobyt v New Yorku, kde sa stretli aj so Šatanom. Tridsaťdeväťročný útočník nehral súťažne od májových MS, v zámorí však v týchto dňoch už poctivo trénuje, zdravotne je plne fit a na stole má ponuky z európskych klubov vrátane medializovaného interesu Kalpy Kuopio. "Miro má záujem ísť na olympiádu. Záleží však, kedy začne hrať a v akej bude forme," povedal Vůjtek.

Ten musí nomináciu nahlásiť do konca decembra. "Miro zostal týmto termínom zaskočený. Pravda, podľa čerstvých informácií sa možno dátum nahlásenia konečnej nominácie posunie na 15. január, čo by bola výhra pre nás i pre neho. Mali by sme viac možností uvažovať o jeho štarte. Čas však beží a Miro si je toho vedomý. Do olympiády zostávajú tri mesiace a skúsený hráč v dobrom mužstve sa môže stihnúť pripraviť," doplnil tréner a dodal, že ak by Šatan čoskoro začal hrať v Európe, tak by ho teoreticky mohol pozvať na decembrový turnaj Arosa Challenge vo Švajčiarsku.
      
V New Yorku obdržali Vůjtek so Sýkorom aj pozitívne stanovisko od obrancu NY Islanders Ľubomíra Višňovského. Ten už mesiac laboruje s otrasom mozgu, no do olympiády by sa mal uzdraviť. "Ľubo chce reprezentovať Slovensko, má veľký záujem. Nepadlo ani slovo o tom, že by do Soči nešiel. Bude to pre neho možno posledná olympiáda a veľmi tam chce uspieť. Momentálne sa však necíti dobre, ťažko povedať, kedy bude môcť znovu nastúpiť. Je pod dohľadom špecialistov, ku ktorým chodí každý týždeň na kontrolu. Má zakázané trénovať a dokonca nemôže ani šoférovať auto."
      
Celkovo má Vůjtek plnú hlavu starostí, keďže zranenia okrem Višňovského nedovoľujú v súčasnosti hrať ani chicagskej dvojici Marián Hossa a Michal Handzuš či Mariánovi Gáboríkovi z Columbusu. Kanonier Blue Jackets sa zranil v dueli s Bostonom priamo pred očami trénera národného tímu. "Pri poslednom striedaní si podvrtol koleno. Sám bol z toho veľmi nešťastný," sprostredkoval Gáboríkove pocity Vůjtek a na margo Handzuša a jeho komplikácií v hornej časti tela doplnil: "S Mišom sme boli na večeri a prebrali sme všetky problémy. Myslím si, že to bol veľmi plodný rozhovor. V klube na neho netlačia a chcú, aby sa úplne doliečil. Pauzu odhaduje ešte na zhruba 14 dní."
      
Vrásky na čele spôsobuje reprezentačnému kormidelníkovi aj nedostatočné zápasové vyťaženie obrancu Andreja Meszároša, ktorého nový tréner Philadelphie Craig Berube nasadzuje len sporadicky. "Andrej sám nevie, na čom je. Žiaľ, momentálne nehráva, uvidíme, ako sa situácia v jeho prípade vyvinie."
      
Pozitívne sa k účasti na športovom sviatku stavajú aj obaja slovenskí brankári v NHL Jaroslav Halák zo St. Louis a Peter Budaj z Montrealu, s ktorými sa Sýkora s Vůjtekom spojili telefonicky. Nomináciu Budaja brzdí fakt, že v tíme Canadiens nastupuje len v priemere v každom piatom zápase. "Pôsobí však v NHL, už len trénovať tam je viac než chytať v hociktorej inej lige," podotkol Vůjtek. Toho tešia dlhodobo stabilné výkony kapitána Bostonu Zdena Cháru, plusom je aj stúpajúca forma Tomáša Tatara, ktorý dostáva od trénera Detroitu Mikea Babcocka stále viac a viac priestoru na ľade. "Je často nasadzovaný, buduje si stále lepšiu pozíciu v mužstve. Hrá veľmi dobre, v súčasnosti nastupuje na pravom krídle druhej formácie Red Wings. V Detroite ho vzali medzi seba, veľmi si to tam pochvaľuje. A pre nás je to tiež veľký prínos."
      
Vůjtek sa nestihol v zámorí stretnúť s triom Andrej Sekera, Tomáš Kopecký a Richard Pánik, plánuje však s nimi telefonicky hovoriť v najbližších dňoch. Pozorne sleduje aj výkony Tomáša Jurča na farme Detroitu, ktorý sa nedávno blysol v AHL hetrikom. "V súvislosti so ZOH 2014 nevylučujem v tejto chvíli ani nomináciu hráčov z nižších zámorských súťaží. Problém s uvoľnením na olympiádu by nemal byť, keďže kluby AHL majú zmluvu s NHL," dodal tréner, ktorý si ani po náročnej zámorskej inšpekcii doma dlho neoddýchne. Už o týždeň sa spoločne s generálnym manažérom Sýkorom vydajú na ďalšiu pracovnú cestu – tentokrát východne od slovenských hraníc.

V bieloruskom hlavnom meste si 26. novembra pozrú 15-tisícovú Minsk Arenu, ako aj menšiu arénu Čižovka s kapacitou 9600 miest, v ktorej odohrajú slovenskí reprezentanti zápasy základnej A-skupiny MS 2014. V ich pláne je osobne preveriť organizátormi vybrané ubytovacie kapacity, ako aj infraštruktúru arény, kde budú mať možnosť vybrať si kabínu. Večer si potom v Minsku pozrú duel KHL medzi domácim Dinamom a Nižnekamskom.

01 - Modified: 2005-09-19 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Proti financovaniu výskumu embryí
01 - Modified: 2024-04-10 13:06:24 - Feat.: - Title: Slafkovského súčasná forma je prísľub aj pre národný tím. Ukazuje, že má schopnosti byť líder, tvrdí Bartovič 02 - Modified: 2023-11-27 14:18:39 - Feat.: - Title: Ruským letoviskom Soči sa po búrke prehnali obrie vlny. Na Kryme veľká voda zničila zákopy 03 - Modified: 2023-10-14 14:07:08 - Feat.: - Title: Rusko naďalej útočí pri Avdijivke na východe Ukrajiny, Moskva eviduje nálety dronov na Soči 04 - Modified: 2023-09-20 09:51:55 - Feat.: - Title: Veľký požiar v Putinovom obľúbenom letovisku, sklad s palivom mal zasiahnuť dron 05 - Modified: 2023-05-23 14:27:15 - Feat.: - Title: Vypadnutie Slovákov môže mať neblahé následky pre náš hokej, ohrozená je istota olympiády
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
26. apríl 2024 17:45